Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων στο Άγιο Όρος

Σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση και τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η υποδοχή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη ευκαιρία των εορτασμών της μνήμης του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Τον Μητροπολίτη με την συνοδεία του, υποδέχθηκαν στην πύλη της Μονής ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός και η Αδερφότητα της Μονής, εν συνεχεία με πομπή προσήλθαν στο Καθολικό της Μονής, όπου εψάλλει δέηση σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

Ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που αποδέχθηκε την πρόσκληση να προσέλθει και να προεξάρχει της λαμπρής για την Μονή πανηγύρεως.

Στην προσφώνηση του ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στους πνευματικούς και ιστορικούς συνδέσμους των Μετεώρων και του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα με τη Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου καθώς ο άγιος Ιωάσαφ ο Μετεωρίτης, εκ των κτητόρων του Μεγάλου Μετεώρου, διέμεινε για έτη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, σύμφωνα και με τις ιστορικές πηγές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία και την πνευματική κληρονομιά της Μονής με αφορμή τον βίο του εορταζομένου Αγίου και τα Θεομητορικά σεβάσματα τα οποία έχουν από αιώνων αποτεθησαυριστεί στην Μονή, μεταξύ των οποίων η Αγία Ζώνη, η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας και άλλες θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου και Ιερά χαριτόβρυτα και ευωδιάζοντα Λείψανα Αγίων γνωστών αλλά και αφανών για τον κόσμο, όχι όμως για τον Κύριο, ο οποίος τους αξίωσε της αγιότητας για τους αγώνες τους στα πνευματικά παλαίσματα.

Τέλος, ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο και την τιμία συνοδεία του, η οποία αποτελείται από τον Πρωτοσύγκελο και Καθηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου και άλλους Μετεωρίτες Καθηγουμένους και Κληρικούς, η παρουσία τους στο Άγιον Όρος, σε έναν τόπο άσκησης και αγιότητας να συμβάλλει στην πνευματική τους ενίσχυση δοξολογούντες τα θαυμάσια του Θεού.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος αντιφώνησε τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ εκφράζονται τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς το σεβαστό πρόσωπο του Γέροντα για την πρόσκληση και την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ακόμη πως «είναι ιδιαίτερη τιμή και παρηγοριά η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ και στα Μετέωρα ως πνευματικός της Αδερφότητας της Μονής Ρουσσάνου των Μετεώρων, καθώς πάντοτε αποτελεί ευλογία η παρουσία των Αγιορειτών Πατέρων».

Ο Σεβασμιώτατος συγκεκριμένα τόνισε χαρακτηριστικά πως «Η Μόνη Βατοπαιδίου είναι μοναδική πανορθοδόξως, αφού αποτελεί το σημαντικότερο Θεομητορικό κειμηλιαρχείο».

Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «η Υπεραγία Θεοτόκος να χαρίζει την χάρη και την ευλογία της ώστε η Βατοπαιδινή Αδερφότητα να ευδοκιμήσει στην κατά Χριστόν ζωή».

Οι εορτασμοί για την μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, κορυφώθηκαν με την πανηγυρική αγρυπνία και την Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Των ακολουθιών προέστη ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, τον Πρωτοσύγκελο και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου και άλλους Μετεωρίτες Καθηγούμενους, καθώς και Αγιορείτες Πατέρες και Ιερείς της Συνοδίας του Μητροπολίτη κ. Θεοκλήτου.

Τον δεξιό χορό των αναλογίων πλαισίωσαν Πατέρες της Ιεράς Μονής Καρακάλλου και τον αριστερό χορό Πατέρες της συνοδείας του Γέροντος Ιωάννου Ιερομόναχου από την Αγία Άννα.

Την Δευτέρα το πρωί ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος με την συνοδεία του αναχώρησαν από το Άγιο Όρος για την Καλαμπάκα

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή