Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Ο.Π.Ο. Πύλης στην μαγευτική Κόρη

Η Κυριακή ξημέρωσε και από το κάλεσμα και μόνο του Ο.Π.Ο.Π. για την ανάβαση στη Κόρη το μυαλό επεξεργάζονταν τόσο το όνομά της, τόσο κοινό και καθημερινό ως όρος, αλλά και τόσο αφηγηματικό, σαν να αναφέρεται στην κόρη κανενός βασιλιά, τοπικού άρχοντα ή κάποιας θεότητας της ελληνικής μυθολογίας.

Με τελικό σημείο συνάντησης την πλατεία στο χωριό Ξυλοπάροικο του Δήμου Τρικκαίων και σε υψόμετρο 420μ μέλη και φίλοι του Ο.Π.Ο.Π. ανηφορισαμε προς το χωριό Κόρη και την καλύβα του Τσέλιγκα.

Αφήνοντας πίσω την λιθόκτιστη πλατεία του Ξυλοπάροικου με τον γέρικο πλάτανο με το βλέμμα του προς τον Θεσσαλικό κάμπο η παρέα πήρε άμεσα το ανηφορικό μονοπάτι, στην ανατολική πλαγιά του Κόζιακα, προς κατεύθυνση την Κόρη.

Την Κόρη των Τρικάλων ή την Κόρη της “Σαμαρίνας” αφού δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από Τρικαλινούς καταγόμενους από τη Σαμαρίνα. Για την ιστορία: Το οδικό δίκτυο εκείνης της εποχής δεν επέτρεπε στους Σαμαριναίους των Τρικάλων να προσεγγίζουν εύκολα το αγαπημένο τους χωριό. Αισθανόμενοι λοιπόν την ανάγκη να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που να το προσομοιάζει και σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου τους, δημιούργησαν την “Κόρη” της Σαμαρίνας, κρατώντας δυνατούς δεσμούς με το μητρικό χωριό και αναλλοίωτο το βλάχικο στοιχείο.

Μια “κόρη” λοιπόν οδήγησε και την δικιά μας ομάδα σε αυτή την διαδρομή και άφησε το μάτι μας ελεύθερο να περιπλανηθούμε στα μουντά χρώματα του χειμώνα να ηγηθούμε αρκετοί από εμάς στο πανύψηλο δάσος της οξείας και της άγριο καταστανιάς.

Ανά διαστήματα να αναζητήσουμε μέσω της ήχου τα ρέματα και να ξαποστάσουμε στις πηγές του Κόζιακα όπου φτάνοντας σε υψόμετρο 890μ να μας καλωσορίσει στην καλύβα του ο Λευτέρης και να μας ζεστάνει στον χώρο του, προσφέροντάς μας διαφορά καλούδια και να μας μαγέψει με το τσάι της περιοχής !

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε να αποχωριστούμε το μέρος αλλά έτσι είναι οι πεζοπορίες τους χειμερινούς μήνες. Αλλάζοντας την πορεία της επιστροφής με εικόνες από τον Θεσσαλικό κάμπο, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιστορίες βάλαμε τα πλάνα μας για τις μελλοντικές μας εξορμήσεις.

Αφιερωμένο στην δικιά μας “Κόρη ” Κατερίνα και στο “‘Άρχοντα” της κόρης αυτής -Λευτέρη ”

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Συνολική απόσταση: 11,6χλμ

Συνολική ανάβαση: 645μ

Για τον Ο.Π.Ο.Π.

Παπαστεργίου Ελένη

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή