Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, είναι ημέρα αφύπνισης και αγώνα όλων των γυναικών, για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων στη δημόσια ζωή, την ενδυνάμωση τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και στις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλητους ρόλους που επωμίζονται τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική σφαίρα, την αντιμετώπιση και εξάλειψη κάθε μορφής βίας και σεξισμού, για να διαμορφωθεί ένα ισότιμο μέλλον, με ουσιαστική ισότητα των φύλων και πλήρη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών.

Σήμερα, παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας και για δεύτερη συνεχή χρονιά,  οι γυναίκες βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Χιλιάδες νοσηλεύτριες, νοσοκόμες, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, οικιακοί βοηθοί, ταμίες ( μεταξύ άλλων εργαζομένων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες  στις οποίες το 70% των εργαζομένων είναι γυναίκες) φροντίζουν για να σταθεί η κοινωνία όρθια με κίνδυνο της ζωής τους που όμως, υποτιμώνται και δεν αμείβονται.

Οι γυναίκες σε περίοδο covid-19, εξακολουθούν να είναι πρώτες στην ανεργία, εργάζονται στις πιο επισφαλείς θέσεις εργασίας, υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τη μερική ανεργία, τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, την αναγκαστική τηλεργασία χωρίς κανόνες, συμβάσεις  και έλεγχο.

Οι νέες μορφές εργασίας που επιβάλλονται, εμποδίζουν τον διαχωρισμό  μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και έχουν προκαλέσει έκρηξη νέων μορφών ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης,  τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.

Εντείνουν επίσης το ψηφιακό χάσμα και την ανισότητα πρόσβασης στον χώρο εργασίας εντός του σπιτιού. Σταθερά οι γυναίκες και τα κορίτσια, παραμένουν τα πρώτα θύματα κάθε μορφής βίας, φαινόμενα που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία.

Επιπλέον, ορισμένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία για να αντιστρέψουν τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών, όπως την απαγόρευση των αμβλώσεων (Πολωνία, Σλοβακία) ή εντείνoυν ρατσιστικές δράσεις (Ουγγαρία).

Η δεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ. επέφερε μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην αρχή της Ισότητας των φύλων και ανέκοψε μια σημαντική  προσπάθεια  της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ,  που επικαιροποίησε ότι θετικό είχε ήδη κατακτηθεί, εφάρμοσε  νέες  πολιτικές και άνοιξε το δρόμο σε νέα πεδία για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Η σημερινή κυβέρνηση δέσμια των ακροδεξιών και  πατριαρχικών της αντιλήψεων, ταυτίζει το ρόλο των γυναικών με την οικογένεια και τη μητρότητα, χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες, δημιουργεί θέση υφυπουργού δημογραφικής πολιτικής και οικογενειακής πολιτικής αντί  Ισότητας των Φύλων, συνεχίζει να υποβαθμίζει τον αρμόδιο φορέα με τη νέα μετονομασία του  σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και

Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, σε βάρος οριζόντιων πολιτικών, όπως αυτές προβλέπονται από τις διεθνής και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις για την έμφυλη ισότητα.

Οι γυναίκες ενωμένες συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η επόμενη ημέρα της πανδημίας να είναι κοινή για όλες και όλους και χωρίς αποκλεισμούς.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία απελευθερωμένη από το ζυγό της πατριαρχικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας με μοναδικό στόχο την ισότητα και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Στηρίζουμε το ελληνικό κίνημα #Metoo, τις γυναίκες και τους άντρες που τόλμησαν, έσπασαν τη σιωπή τους και  πλέον έσπρωξαν το φόβο στην απέναντι όχθη.

Βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της Ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων και διεκδικούμε:

-Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την οριζόντια ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές όλων των υπουργείων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, με στοχευόμενα μέτρα σε όλες τις πολιτικές και διοικητικές θέσεις ευθύνης. Ίση συμμετοχή (50-50) γυναικών και ανδρών σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων

-Αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης βίας. Αναβάθμιση και αύξηση του εθνικού δικτύου δομών. Εισαγωγή  του όρου γυναικοκτονία ως νέο αδίκημα στον Ποινικό Κώδικά. Πλήρη υλοποίηση του ν. 4531/2018 (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) και του ν.4604/2019 (Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων). Άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

-Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία – υπό το φως της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την ποινική διαμεσολάβηση.

-Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα. Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.

-Ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.

-Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής με υποχρεωτικότητα στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

-Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.

-Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.

-Μέτρα για την υποδοχή στην Ευρώπη των προσφυγισσών-μεταναστριών.

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή