Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Ο θάνατος του εμποράκου»

Θα σας πω μια ιστορία.

Κάποτε ήταν κάποιος εμποράκος, είχε κατά καιρούς 1,2 στη δούλεψή του. Όλα έβαιναν καλώς, πλην όμως εναντίον του, γιατί ήρθε η κρίση, απέλυσε τους υπαλλήλους (αποζημιώνοντάς τους), έμεινε μόνος. «Έφαγε» κάτι προστιματάκια από το ΙΚΑ των 300€ (κάτι που το άντεξε), γιατί λέει στο πινάκιο απασχολουμένων δεν ήταν τη σωστή ώρα οι υπάλληλοι στην εργασία τους. Άλλη φορά έφαγε προστιματάκια για καθυστέρηση πληρωμής του ΙΚΑ τους.

Λίγο καιρό μετά πήρε 1 υπάλληλο, αδήλωτο. Ναι. Παρανόμησε.

Μπήκε ξαφνικά το ΙΚΑ μέσα βρήκε ανασφάλιστο τον έναν από τους δύο και του κοπάνησε πρόστιμο 10.500€ !!! Ο άνθρωπος έκλεισε. Θα έκλεινε ακόμα και με 2.000€ πρόστιμο. Έκλεισε λοιπόν χρωστώντας χρήματα σε διάφορες μεριές.

Πάμε λοιπόν τώρα σε άλλους επιτηδευματίες, της λεγόμενης πλουτοκρατίας, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πριν λίγα χρόνια, γίναμε θεατές της ξαφνικής πτώχευσης γνωστής αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ. Προηγούμενα έκανε τρελές προσφορές στους πελάτες της (στην πλάτη των προμηθευτών της όπως αποδείχθηκε).

Ρωτώ. Ασχολήθηκε ποτέ το ΙΚΑ για τον αν ήταν πληρωμένος; Μπορεί. Όλα φαίνονταν εντάξει. Δηλωμένοι υπάλληλοι στο πινάκιο κλπ.

Ξέρετε τί κάνουν οι μεγαλοσχήμονες αυτοί. Είναι σε όλα «τυπικοί». Πλην όμως, (όχι όλοι) δεν πληρώνουν το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και όταν μαζεύεται ένα σεβαστό ποσό π.χ. 5.000.000€ πάνε και κάνουν διακανονισμό με την απειλή της πτώχευσης ή απόλυσης υπαλλήλων.

Σχεδόν υποχρεώνουν το ταμείο αντί για 5 π.χ. να πληρώσουν 2 ή 3 εκατ. ευρώ και να ξεμπερδεύουν!!

Αμ έτσι ξέρω κι εγώ να κρατήσω επιχείρηση. Εγώ; Ναι ο εμποράκος που λέγαμε . . .

Σ΄ αυτόν τον άκρατο καπιταλισμό – νεοφιλελευθερισμό που διανύουμε, με μόνο μπούσουλα τον «αυτόματο πιλότο, έχουν το λαό να δουλεύει ως μέλισσα και μερικούς κηφήνες να καρπώνονται τη δουλειά.

Όλα αυτά τα γράφω επ΄ ευκαιρία του τελευταίου εγχειρήματος της κυβέρνησης να χαρίσει και με τη βούλα χρωστούμενα ανθρώπων που δούλεψαν, ανθρώπων που ίσως τώρα να είναι άνεργοι, ανθρώπων που περιμένουν μια ψωροσύνταξη και δεν ξέρουν ότι δεν οφείλουν αλλά τους οφείλουν πολλά.

Παραθέτω παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο του DOCUMENTO, τα ίδια έχουν δημοσιευθεί και σε πολλά άλλα μέσα όπως στο ΕΘΝΟΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, TOPICS.GR

Τζώρτζης Ρούσσος           13.07.2022      DOCUMENTO NEWS

Ο ΕΦΚΑ χαρίζει 6 δισ. ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες

Το θέμα κυοφορείται στους διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για εικοσαετή παραγραφή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Πλέον το προανήγγειλε μες στην εβδομάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο για όλους όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία με παραγραφή εντός της δεκαετίας (και όχι εικοσαετή). Όλο αυτό έχει ήδη «ντυθεί» επικοινωνιακά και παρουσιάζεται ως κυβερνητική παροχή προς όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη γιατί χρωστούν. Πίσω όμως από αυτή την παραδοχή υπάρχει τεράστια ζημία που καλείται να πληρώσει το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι μια τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ και συνιστά δώρο στους λίγους – αυτούς που χρωστούν τα πολλά σε ασφαλιστικές εισφορές και επιπρόσθετα έχουν υπεξαιρέσει τα χρήματα από τις εργατικές εισφορές.

Σ.Σ. χαρίζει εισφορές ΙΚΑ !!!

Μιλάμε για 7,36 δισ. ευρώ συνολικές εργατικές εισφορές που έχουν υπεξαιρεθεί από εργοδότες που χρωστούν στο πρώην ΙΚΑ. Αν συνυπολογίζουμε με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) ότι το 80% των οφειλετών χρωστά ποσά προ του 2012, τότε εύκολα προκύπτει ότι η κυβέρνηση χαρίζει σε εργοδότες που έχουν υπεξαιρέσει τον μόχθο των μισθωτών που απασχολούσαν ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ περίπου.

Σ.Σ. Πλήρωνε εσύ το ΙΚΑ σου μικρέ εργοδότη . . .

 Δημήτρης Παπαδόπουλος

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή