Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Τσίπρας δηλώνει παρών και επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Την επίρριψη ευθυνών στις «προοδευτικές δυνάμεις», που δεν ανταποκρίθηκαν στο χέρι που έτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μέτωπο κατά του κόμματος της Κουμουνδούρου, επέλεξε να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την κατάρρευση της παράταξής του -«φωτογραφίζοντας», ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη μάχη, εν όψει της δεύτερης κάλπης. «Είμαι εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξελεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη. Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι. Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται απο μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Νωρίτερα, υπό τη βαριά σκιά που δημιούργησε η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε στις 16:00 το μεσημέρι η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Μακριά από την εσωστρέφεια

Άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μεταβεί το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποδεχθεί τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το χρονικό της ήττας

Σε μια πρώτη γραμμή άμυνας μετά τη δημοσιοποίηση του κοινού exit poll, η Κουμουνδούρου συνέστησε αρχικά… αναμονή, καθώς πηγές της παρέπεμπαν στα «πρώτα πραγματικά αποτελέσματα» που θα ακολουθούσαν, τα οποία, ωστόσο, υπήρξαν ακόμη πιο «σοκαριστικά» για την μεγαλύτερη μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου, που σχολίασαν από τις πρώτες στιγμές, ανεξαρτήτως της εσωκομματικής τάσης στην οποία ανήκουν, πως το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε «κατώτερο των στόχων» που είχαν προεκλογικά τεθεί. Παραμένοντας μουδιασμένοι, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του κομματικού μηχανισμού ανέμεναν τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ οι πρώτες πληροφορίες που κατέφθαναν από την Κουμουνδούρου μιλούσαν για σύγκλιση των κομματικών οργάνων, εντός των επόμενων ωρών. Μεσολάβησε το τηλεφώνημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον συγχαρεί για την νίκη του, η οποία, σε κάθε περίπτωση, έφερε μετωπικά αντιμέτωπη την αξιωματική αντιπολίτευση με όλες τις δομικές και οργανωτικές της αδυναμίες της, την τελευταία τετραετία.

«Εξαιρετικά αρνητικό» το αποτέλεσμα

Στη λακωνική δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα» και συνέχισε, λέγοντας πως «ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», ευχαριστώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους, αλλά και τα μέλη του κόμματος.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή