Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο «Μύλος των Ξωτικών» με την ματιά Κληρικού των Τρικάλων

Προτάσεις –επισημάνσεις και …αιχμές από τον Θεολόγο –Μουσικό Αθανάσιο Τύμπα.

Όμορφος είναι ο μύλος της πόλεώς μας και όμορφα περνούν τα παιδιά μας.

Αν όμως εκεί μέσα στο ασπροστολισμένο δάσος ή και ακόμη σε μια γωνιά του μύλου υπήρχε και μια φάτνη με όλα τα πρόσωπα που πήραν μέρος σ' αυτό το σπουδαίο γεγονός για την ανθρωπότητα τότε τα παιδιά μας αλλά και οι μεγάλοι θα στολίζαμε την καρδιά μας με κάποιες αρετές. Θα βάζαμε μέτρο στον υπερκαταναλωτισμό μας, διότι ο Χριστός με την γέννησή του περιφρόνησε τον πλούτο και το χρήμα. Θα κατεβάζαμε λίγο την  υπερυψωμένη μύτη μας, διότι ο Χριστός με τον τρόπο που ήρθε στην γη μας δίδαξε την ταπείνωση.

Τα παιδιά μας θέλουν και δεν σταματούν να ζητούν τα πάντα. Και εμείς δίνουμε χωρίς μέτρο, χωρίς να φιλοσοφούμε τι πραγματικά έχουν ανάγκη. Περνούν οι μέρες των εορτών, σβήνουν τα φώτα και όλοι νιώθουμε ένα βάρος στην ψυχή μας και ένα μεγάλο  κενό. Όμορφος και φαντασμαγορικός ο φωτισμός της πόλης αλλά δεν έχει να διδάξει κάτι παρά μόνον τον καταναλωτισμό. Μέσα στο άγχος για το τι θα αγοράσουν είναι αυτοί που έχουν χρήματα, ενώ οι φτωχοί γίνονται ακόμη πιο θλιμμένοι, διότι δεν μπορούν και αυτοί να χαρούν όπως θα ήθελαν τις γιορτές.

Δεν θα ήταν αξιέπαινο για τους διοργανωτές του μύλου κάπου σε μιά γωνιά να υπήρχε και ένας αληθινός, ντυμένος φτωχικά γέροντας Άγιος Βασίλης που θα διηγούνταν στα παιδιά τον βίο του αγίου και τις αρετές του; Θα μάθαινε στα παιδιά, τι ήταν η Βασιλειάδα ή πως έφτασε μέχρι τις μέρες  μας το έθιμο της βασιλόπιτας. Θα μπορούσε ακόμη με παραστατικό τρόπο να διηγιέται στα παιδιά κάποιο διήγημα του Παπαδιαμάντη ή του Φώτη Κόντογλου σχετικό με τα Χριστούγεννα.

Σε κάποιο από τα σπιτάκια του πάρκου θα μπορούσε να υπάρχει μια μεγάλη τηλεόραση που να προβάλει τα όμορφα ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης τα σχετικά με τον βίο του αγίου Βασιλείου και την Καππαδοκία ή ακόμη την Βηθλεέμ και τους αγίους τόπους. Και, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλά τέτοια ντοκιμαντέρ που μπορούμε όλοι αυτές τις ημέρες να βλέπουμε στο διαδίκτυο. Υπερβολή είναι να πουμε πως σ' αυτό το όμορφο πάρκο της πόλης μας θα μπορούσε με λίγα χρήματα να γίνει ένα όμορφο πέτρινο προσκυνητάρι με την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να ανάψουν το κεράκι τους;

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε για όλους αυτούς που εμείς ψηφίζουμε για το δημοτικό μας συμβούλιο. Εγώ, δεν θα πω ψιλά γράμματα αλλά παραδοσιακά γράμματα, που θα διαφήμιζαν περισσότερο την πόλη μας στους σύγχρονους Έλληνες που κουράστηκαν από τους  ντενεκέδες που χτυπούν γύρω τους και αναζητούν γι' αυτούς και τα παιδιά τους μια πιο ποιοτική διασκέδαση.

Ίσως πάλι κάποιοι πιστεύουν, πως η προβολή της Ορθοδοξίας στην σύγχρονη Ευρώπη και την πολυπολιτισμική κοινωνία μας, θα κάμει κακό στην τσέπη τους. Εάν βάζουμε την τσέπη μας πάνω από την πίστη μας, η οποία είναι ένας τρόπος ζωής που μας κάνει ευτυχισμένους, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Όπως και να έχει το θέμα, σας εύχομαι όλους καλά Χριστούγεννα, με καθαρή καρδιά, συγχωρητικότητα για φίλους και εχθρούς, Ιερά εξομολόγηση και Εκκλησιασμό στους κατανυκτικούς ναούς μας.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή