Ο ανεκμετάλλευτος από τον Δήμο Τρικκαίων Θησαυρός του Σωτήρη Τόγελου

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή δημαρχίας Μιχάλη Ταμήλου, ακόμα, ο γιατρός και συλλέκτης κ. Σωτήρης Τόγελος, θέλει να δωρίσει στο Δήμο Τρικκαίων  την προσωπική του, μεγάλη και σπάνια  συλλογή δίσκων 78 στροφών  παραδοσιακού τραγουδιού και μουσικής, προσπαθώντας ταυτόχρονα να πείσει τον Δήμο, να δημιουργήσει ένα Μουσείο Παραδοσιακού Τραγουδιού, κι ακόμη δεν έχει καταφέρει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τονίζουμε ότι οι δίσκοι είναι ηχογραφήσεων των αρχών του 20ου αιώνα και η συλλογή αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες ιδιωτικές συλλογές παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού στην Ελλάδα.

«Ένα Μουσείο Παραδοσιακού Τραγουδιού, εφάμιλλο του Μουσείου Τσιτσάνη, μπορεί να γεννηθεί στα Τρίκαλα, κι όμως ακόμη η ιδέα δεν έχει αξιολογηθεί  όπως της αξίζει» δηλώνει αποκλειστικά στο trikalanews.gr ο κ. Σωτήρης  Τόγελος.

Πέρα από την συλλογή δίσκων, έχει ο ίδιος κυκλοφορήσει 10 cd, σύνολο 150 τραγούδια, γνωστά και δικά του, καθώς και ανέκδοτα πριν την κυκλοφορία τους στα συγκεκριμένα cd, στα οποία παίζει λαούτο και συμπράττει κυρίως με τα συγκροτήματα των αείμνηστων Γιώργου Βούκια και Σωτήρη Σγούρου.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα cd με 25 δημοτικά τραγούδια με σόλο λαούτο που παίζει ο ίδιος.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι ο κ. Σωτήρης Τόγελος, ήταν ο πρώτος την δεκαετία του 1980, που ηχογράφησε το ξεχασμένο παραδοσιακό Ασπροποταμίτικο τραγούδι, Μαρουσιάνα, σε δίσκο 33 στροφών, βοηθώντας έτσι την διάδοσή του εντός και εκτός Θεσσαλίας.
 

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Βαΐας Αποστολίδη …
Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας …
Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Η Γεωργία Θώδου – Ντάφου σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου ενώ καθόταν σε καφετέρια στις όχθες του ποταμού Ενιπέα …