Τα νέα της πόλης

Ο ανεκμετάλλευτος από τον Δήμο Τρικκαίων Θησαυρός του Σωτήρη Τόγελου

28 Nov 2018

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή δημαρχίας Μιχάλη Ταμήλου, ακόμα, ο γιατρός και συλλέκτης κ. Σωτήρης Τόγελος, θέλει να δωρίσει στο Δήμο Τρικκαίων  την προσωπική του, μεγάλη και σπάνια  συλλογή δίσκων 78 στροφών  παραδοσιακού τραγουδιού και μουσικής, προσπαθώντας ταυτόχρονα να πείσει τον Δήμο, να δημιουργήσει ένα Μουσείο Παραδοσιακού Τραγουδιού, κι ακόμη δεν έχει καταφέρει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τονίζουμε ότι οι δίσκοι είναι ηχογραφήσεων των αρχών του 20ου αιώνα και η συλλογή αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες ιδιωτικές συλλογές παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού στην Ελλάδα.

«Ένα Μουσείο Παραδοσιακού Τραγουδιού, εφάμιλλο του Μουσείου Τσιτσάνη, μπορεί να γεννηθεί στα Τρίκαλα, κι όμως ακόμη η ιδέα δεν έχει αξιολογηθεί  όπως της αξίζει» δηλώνει αποκλειστικά στο trikalanews.gr ο κ. Σωτήρης  Τόγελος.

Πέρα από την συλλογή δίσκων, έχει ο ίδιος κυκλοφορήσει 10 cd, σύνολο 150 τραγούδια, γνωστά και δικά του, καθώς και ανέκδοτα πριν την κυκλοφορία τους στα συγκεκριμένα cd, στα οποία παίζει λαούτο και συμπράττει κυρίως με τα συγκροτήματα των αείμνηστων Γιώργου Βούκια και Σωτήρη Σγούρου.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα cd με 25 δημοτικά τραγούδια με σόλο λαούτο που παίζει ο ίδιος.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι ο κ. Σωτήρης Τόγελος, ήταν ο πρώτος την δεκαετία του 1980, που ηχογράφησε το ξεχασμένο παραδοσιακό Ασπροποταμίτικο τραγούδι, Μαρουσιάνα, σε δίσκο 33 στροφών, βοηθώντας έτσι την διάδοσή του εντός και εκτός Θεσσαλίας.
 

Έφυγε από τη ζωή ο 68χρονος Απόστολος Ζαχαράκης

Έφυγε από τη ζωή ο 68χρονος Απόστολος Ζαχαράκης

Θανόντα κηδεύουμε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Διποτάμου Τρικάλων …
Φρικτός θάνατος 70χρονης από επίθεση των σκύλων της στα Πλατανούλια Λάρισας

Φρικτός θάνατος 70χρονης από επίθεση των σκύλων της στα Πλατανούλια Λάρισας

Τραγικό περιστατικό στα Πλατανούλια Λάρισας – 70χρονη βρήκε φρικτό θάνατο από επίθεση των σκύλων της …
Στέφανος Παπαμιχαήλ: Υποψήφιος στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Τρικάλων

Στέφανος Παπαμιχαήλ: Υποψήφιος στο Αγροτικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Τρικάλων

Με όραμα και νέες ιδέες για τον αγροτικό κλάδο, ο Στέφανος Παπαμιχαήλ δεσμεύεται για ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς …
Ο Κοντογεώργος σφυρίζει τον αγώνα ΑΟΤ- Αρης Φιλιάτων

Ο Κοντογεώργος σφυρίζει τον αγώνα ΑΟΤ- Αρης Φιλιάτων

Ο ρέφερι Θ. Κοντογεώργος του Συνδέσμου Λάρισας θα «σφυρίξει» το παιχνίδι ΑΟ Τρίκαλα – Αρης Φιλιάτων. Βοηθοί θα είναι: Κουτσικανίδης …