Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Κώστας Πατέρας για την πρόσληψη Χειρουργού στο Γ.Ν. Τρικάλων.

Διάβασα χτες, στα τοπικά ΜΜΕ, την ανυπόγραφη ανακοίνωση του Γ.Ν.Τρικάλων σχετικά με την πρόσληψη γιατρού στη Χειρουργική Κλινική του Ιδρύματος, που δεν έλεγε τίποτε, για την…ταμπακιέρα!

Οι πολίτες του νομού Τρικάλων και οι υποψήφιοι γιατροί δεν τρώνε κουτόχορτο και φυσικά γνωρίζουν ότι τα κριτήρια για την πρόσληψη ιατρού στο ΕΣΥ είναι τέσσερα: Εμπειρία, Επιστημονικό Έργο, Εκπαιδευτικό Έργο και Προϋπηρεσία, ότι βαθμολογούνται από το 1 έως το 10 με τελικό ποσοστό 35%, 25%, 25%, και 15%, αντίστοιχα.

Δε γνωρίζουν όμως οι πολίτες εάν, όντως, εφαρμόστηκε η σχετική νομοθεσία για την πρόσληψη ή εάν έγιναν… μαϊμουνιές, και γι’αυτό έχουν κάποιες μικρές αμφιβολίες, που ιεραρχούνται ως παρακάτω:

1. Η αξιολόγηση ως μέθοδος κρίσης για γιατρούς του ΕΣΥ απαιτεί «αιτιολογημένη άποψη για κάθε κρινόμενο σε όλα τα κριτήρια», όπως ορίζει η υπ’αριθμ. ΔΥ13α/ΟΙΚ/39832/ΦΕΚ 1088 τεύχος 2ο/9-12-1997, αριθμός 1 παράγραφος 3. Αυτό λήφθηκε υπόψη από τους κριτές;

Το να βάζουν σε μια κατάσταση αριστερά τα ονόματα των γιατρών, πολλοί από τους οποίους είχαν διδακτορικά, και από τα δεξιά σκέτους αριθμούς δεν είναι σύμφωνο με το νόμο και θυμίζει, η κατάσταση αυτή, λίγο πολύ μπακάλικη νοοτροπία της δεκαετίας του ’50.

2. Ο παραπάνω νόμος, στο κριτήριο «Επιστημονικό Έργο» τονίζει ότι «η διδακτορική διατριβή…η κατοχή της οποίας αξιολογείται ιδιαιτέρως» (39832/9-12-1997 Κεφάλαιο Α Αριθμός 3 Παράγραφος 2α) είναι βασικότατο στοιχείο για την κρίση. Πολλοί από τους υποψηφίους είχαν διδακτορικά και Master στη Χειρουργική και συνέδρια, ανακοινώσεις και σεμινάρια. Και όμως αποκλείστηκαν και προσελήφθη γιατρός χωρίς διδακτορικό.

3. Η παραπάνω υπουργική απόφαση στο κριτήριο «Εμπειρία» Κεφάλαιο Α, Άρθρο 3, Παράγραφος 1α γράφει ότι «αξιολογείται η βαρύτητα, το εύρος και η ποιότητα των ιατρικών πράξεων». Δυστυχώς, αποκλείστηκαν οι γιατροί που είχαν 839 ιατρικές πράξεις (χειρουργεία) και προσελήφθη γιατρός που είχε 332 ιατρικές πράξεις.

4. Δεν προτιμήθηκαν γιατροί που βγήκαν στο εξωτερικό για εξειδίκευση με υποτροφία και προσελήφθη γιατρός που δεν πήρε ποτέ υποτροφία.

5. Η παραπάνω υπουργική απόφαση Άρθρο 3, Κεφάλαιο Α, Παράγραφος 5α λέει πως «στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά στη βαθμολόγηση μαζί με τα άλλα κριτήρια θα συνεκτιμώνται η εντοπιότητα και η συνυπηρέτηση». Υπήρχαν γιατροί υποψήφιοι, που είναι δημότες του Δήμου Τρικκαίων και όμως αποκλείστηκαν από το να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους.

Οι πολίτες του Νομού Τρικάλων και οι υποψήφιοι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά πως, πριν γίνει η προκήρυξη για την Ειδικότητα της Χειρουργικής, Επιμελητή Β στο Γ.Ν.Τρικάλων, όπως όριζε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ο σημερινός διοικητής του Γ.Ν.Τρικάλων «παιδί» του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε στα τοπικά ΜΜΕ και δήλωσε πως ήθελε ένα γιατρό, για τη θέση αυτή, με εξειδίκευση «στο Παχύ Έντερο».

Φαίνεται πως θεωρούσε ανίκανους τους γιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Τρικάλων να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, τη στιγμή που έχουν τεράστια πείρα. Την εξειδίκευση αυτή από τους 24 υποψηφίους γιατρούς την είχε μόνο ένας και αυτός ήταν ο προσληφθείς.

Τέλος, οι πολίτες του Νομού Τρικάλων και οι υποψήφιοι γιατροί έχουν μερικές δικαιολογημένες απορίες, που συνοπτικά έχουν ως ακολούθως:

1. Πως απορρίφθηκαν γιατροί με διδακτορικά, με Master στη Χειρουργική, με 2-3 εξειδικεύσεις, με υποτροφίες και πως προσελήφθη γιατρός χωρίς Διδακτορικό και χωρίς πολλά από τα παραπάνω προσόντα;

2. Πως αποκλείστηκαν γιατροί που πέρασαν από τις καλύτερες Χειρουργικές κλινικές της Ελλάδας και της Ευρώπης και προσελήφθη γιατρός που υπηρέτησε σε περιφερειακά νοσοκομεία της αλλοδαπής;

3. Πως αποκλείστηκαν γιατροί με 832 ιατρικές πράξεις (χειρουργεία) και προσελήφθη γιατρός με 332 ιατρικές πράξεις;

Τέλος, οι πολίτες του Νομού και οι υποψήφιοι γιατροί, στους οποίους απευθύνθηκε η χθεσινή ανυπόγραφη ανακοίνωση του Γ.Ν.Τρικάλων, γνωρίζουν πολύ καλά «τα έργα και τις ημέρες» αυτών που διοικούν το νοσηλευτικό ίδρυμα, από όσα καταγγέλουν σχεδόν καθημερινά γιατροί και εργαζόμενοι του Γ.Ν.Τρικάλων. Γι’αυτό κλείνουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση και στο ψέμα.

Τώρα πλέον τα Λόγια είναι…Περιττά. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, εάν εφαρμόστηκε ο Νόμος, εάν τα μέλη του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων του Γ.Ν.Τρικάλων σεβάστηκαν τη νομοθεσία και φυσικά η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί εάν υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Ας δώσουν στη δημοσιότητα, τα μέλη του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων του Γ.Ν.Τρικάλων, τα βιογραφικά σημειώματα όλων των υποψηφίων, για να βγάλουν οι πολίτες και οι υποψήφιοι τα συμπεράσματά τους.

Και οι Κρίνοντες-Κρίνονται.

Δρ. Κώστας Πατέρας
D.Ed., M.Ed., Ph.D.
Πολιτευτής Τρικάλων

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή