Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Κώστας Σαμαράς …. επανασυστήνεται

Ο «ευαίσθητος ληστής» παρουσιάζει το βιβλίο της ζωής του

Ο Κώστας Σαμαράς χαρακτηρίζεται  από τις θεαματικές του αποδράσεις  και θα λέγαμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς ως καλλιτέχνης, έχει πολύ ανεπτυγμένη φαντασία και ιδιαίτερες προσλαμβάνουσες για να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.  Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα  ως  «ευαίσθητος ληστής», αφού  ποτέ δεν σκότωσε ή πυροβόλησε άνθρωπο, ποτέ δεν έκλεψε σπίτι  και με όσους έχει δουλέψει σε τοπική εφημερίδα, έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για το ήθος ,  ευγένεια,  ντομπροσύνη,   συναδελφικότητα και  επαγγελματισμό του.  

Ελεύθερος πια, εδώ και μερικούς μήνες, μετά από 22 χρόνια φυλακής, ετοιμάζεται σήμερα, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ.  να παρουσιάσει στην γενέτειρά του, τα Τρίκαλα, στο Art Café Σουίτα, το βιβλίο του «Καταζητείται».

Ο Κώστας Σαμαράς, επέλεξε να δώσει  συνέντευξη στο trikalanews.gr  λίγες ώρες  μόνο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του,  την μοναδική από όσες έχουν γίνει από το 1999 που πρωτοκυκλοφόρησε, στην οποία θα δηλώσει ο ίδιος, με την προσωπική του παρουσία, «παρών», καθώς στις υπόλοιπες, βρίσκονταν στη φυλακή.

Το «Καταζητείται» γράφτηκε  όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Κέρκυρας. «Είχα πάρει απόφαση να τελειώνω με την παρανομία  και τα ποινικά θέματα και ήθελα κάτι  να απασχολώ το μυαλό μου δημιουργικά. Αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο με τις εμπειρίες τις παρανομίας, τα καλά και τα άσχημα της κατάστασης, χωρίς να δοθεί  το κακό παράδειγμα» είπε.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Μιχάλη Ταμήλο, πρώην δήμαρχο Τρικκαίων και πρώην βουλευτή, τον Πάνο Σόμπολο, δημοσιογράφο και  τον Δημήτρη Σαμαρτζή, δικηγόρο.
«Ένας λόγος που κάνω αυτή την παρουσίαση είναι για να ευχαριστήσω όλους τους φίλους. Είναι κάπως συναισθηματικό το θέμα και για την πόλη και για τον χώρο που θα γίνει η παρουσίαση. Θέλω να σφίξω το χέρι αλλιώς, να το πω δημοσίως ευχαριστώ,  σε όλους τους φίλους και γνωστούς που μου συμπαραστάθηκαν  τα δύσκολα χρόνια»  είπε στην αρχή της συζήτησής μας ο Κώστας Σαμαράς.

Για την πόλη και το χώρο που επέλεξε να κάνει, την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του, είπε: «Την Σουίτα την είχα ξεκινήσει  το 1982 εκ του μηδενός. Δεν ζούσα τότε στα Τρίκαλα, ήμουνα στην Αθήνα, έτυχε να ανέβω να παίξουμε με δυο φίλους σε ένα μαγαζί – στο «Μικρό Καφέ» που υπάρχει ακόμα, αλλά σε άλλο χώρο –  και κοιτάζοντας την πόλη τριγύρω έψαξα και είδα ότι υπήρχε έλλειψη ενός χώρου διασκέδασης, για την νεολαία, πέρα από τα σκυλάδικα. Έτσι στήθηκε η Σουίτα που λειτουργούσε σαν καφέ και κλάμπ και παίζαμε ζωντανή μουσική, ροκ, ελληνική και ξένη μουσική».

Στη Σουίτα, για μια νέα αρχή; τον ρωτάμε κι εκείνος απαντά: «Δεν θα μπορούσε να το πεις σαν μια νέα αρχή, γιατί κοντεύω  τα 60. Νέα αρχή με την έννοια ότι τέλειωσα τα ποινικά θέματα φέτος και προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου. Τον χρόνο δεν μπορεί κανένας να τον υπολογίσει πώς θα του βγει, δυστυχώς, αλλά έχω μάθει να παλεύω με όλες τις καταστάσεις. Μια καινούργια αρχή κι ας είναι στα 60;  Να δούμε, γιατί η ζωή είναι δύσκολη. Βγήκα σε μια χρονική συγκυρία που τα οικονομικά είναι δύσκολα για όλο τον κόσμο και για τις δουλειές και για τα πάντα».

Τον ρωτήσαμε  για την Τέχνη με την οποία ασχολείται όλα τα χρόνια της ζωής του, αλλά και για τα όνειρα. «Ας πούμε ότι  τα όνειρα δίνουν καινούργιες διαστάσεις στη ζωή.  Θέλω να επανέλθω στην πραγματικότητα όσο δύσκολη κι αν είναι και στην καλλιτεχνική δράση» λέει και συνεχίζει, απαντώντας στην ερώτησή μας, ποια είναι εκείνα που του στέρησε η παρανομία: «Την επαφή με τους δικούς μου ανθρώπους, με την σύντροφό μου, με τα πρόσωπα που αγαπούσα, με την δυνατότητα να ασχοληθώ με την Τέχνη όπως θα ασχολιόμουνα έξω και τελικά, αυτονόητο, με  την ίδια την Ελευθερία».

Ρωτώντας τον για την Όλγα, την σύντροφό του από το 2001, με την οποία παντρεύτηκαν μέσα στο Ψυχιατρικό Τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού που εξέτιε την ποινή του, λέει: «Ε, είναι πολύ μεγάλη η σημασία της συντροφικότητας. Με βοήθησε πάρα πολύ. Γιατί πλέον λειτουργείς και βλέπεις τα πράγματα και πώς θα κινηθείς, μέσα από τέσσερα μάτια, μέσα από την οπτική του ζευγαριού και δεν σκέφτεσαι να λοξοδρομήσεις».

Όπως ο ίδιος εξήγησε στο trikalanews.gr τα άτομα που επέλεξε για να παρουσιάσουν απόψε το βιβλίο του, στην πρώτη παρουσίαση με εκείνο παρόντα, δεν τα έψαξε πολύ.

«Δεν έγινε κάποιο ιδιαίτερο ψάξιμο, απλώς με ενδιέφερε να είναι κάποια άτομα με βαρύνουσα προσωπικότητα για να υπάρξει ένα ενδιαφέρον για την παρουσίαση του βιβλίου. Επιπλέον τα άτομα αυτά μου έχουν συμπαρασταθεί ο καθένας με τον τρόπο του, τα χρόνια που προσπαθούσα να τελειώνω με τα ποινικά θέματα.

Ο Δημήτρης Σαμαρτζής έχει βοηθήσει σε κάποια νομικά θέματα πριν την αποφυλάκιση.

Με τον ίδιο τρόπο, αλλά και πιο παλιά, ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος κος Ταμήλος με είχε βοηθήσει  με την άδεια της λαϊκής αγοράς που ασχολιόμουνα τα τελευταία χρόνια. Το 2006, όταν είχα αποφυλακιστεί πριν ξαναμπώ μέσα,  μου είχε παραχωρήσει το κτήριο στο Μύλο Ματσόπουλου για να κάνω Έκθεση Φωτογραφίας.

 Με τον Πάνο Σόμπολο έχουμε γνωριμία από τα παλιά, είναι εκείνος που ως δημοσιογράφος γνωρίζει τα δεδομένα από πρώτο χέρι και σε δικό του βιβλίο, σχετικά με τους γνωστούς παρανόμους στην Ελλάδα, μου έκανε την τιμή να μου έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο».

Απαντώντας  για το τι είναι για εκείνον Ζωή και ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια, σημείωσε:

«Τι είναι ζωή; Να απολαμβάνεις την καθημερινότητα με τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου. Να απολαμβάνεις την φύση, για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαι κοντά στη φύση. Φτιάχνω και ένα βιβλίο με κάποιο άλλο θέμα εκτός παρανομίας. Πρόκειται για κάτι σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, το κάθε πράγμα στην ώρα του».

Κλείνοντας την συνομιλία, με τον Κώστα Σαμαρά, το trikalanews.gr ζήτησε να του παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη μόλις το νέο του βιβλίο θα είναι έτοιμο, με εκείνον να απαντά: «Αφού το ζητάτε εσείς πρώτοι, πρώτα σε σας θα μιλήσω».

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή