Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η "φίλη" χώρα Αλβανία "ξαναχτύπησε", και, μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ηρωική και αδούλωτη Χειμάρρα. Από το πρωΐ της Τρίτης, 31ης Οκτωβρίου 2017, με αφορμή την ανάπλαση της πόλεως, οι Αλβανικές Αρχές προχώρησαν σε κατεδαφίσεις σπιτιών των Βορειοηπειρωτών στην Χειμάρρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εκεί Ομογενών μας, στις 18 Οκτωβρίου τ.ε., η Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, μελών της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητας, με τα οποία τους ζητούσε ή, μάλλον τους διέταζε, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 5 ημέρες, επειδή σχεδίαζε την κατεδάφισή τους.

Η Αλβανία, όμως, ζητάει επίμονα από την Ελλάδα να συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αλλά αν αυτή η πρακτική της γείτονος δεν συνιστά βαριά πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, τότε τι νόημα έχουν οι Ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις δύο Χώρες; Και είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για την Ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας, όταν αυτή δεν σέβεται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, που είναι "σαρξ εκ της σαρκός" της Ελλάδος;

Ας καταλάβει, επί τέλους, η Πολιτεία, ότι η μέχρι τώρα τακτική της, να "κανακεύει" την Αλβανία, όχι μόνο δεν βοήθησε σε τίποτε την Βόρειο Ήπειρο, αλλά, αντιθέτως, αύξησε τα προβλήματα και επιδείνωσε την κατάσταση των εκεί αδελφών μας. Κι᾽ ακόμη – λέμε εμείς – να μη διστάζει να αναφέρει τις λέξεις «Βόρειος Ήπειρος». Γιατί αυτό το κομμάτι, με το εντεύθεν των συνόρων αποτελούν την Ενιαία Ήπειρο.

Συγχαίρουμε τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες, διότι αντιστέκονται στα άνομα σχέδια των τυράννων τους. Και τους καλούμε να εντείνουν τον αγώνα τους χωρίς να φοβούνται. Η αλήθεια είναι μεγάλη και υπερισχύει. Είναι, όμως, ανάγκη να συνδράμουν αυτόν τον αγώνα, πέρα από την Ελληνική Πολιτεία, και οι εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες. Γιατί, όπως τόνιζε ο αοίδιμος Ιεράρχης Σεβαστιανός στην Διαθήκη του, "ισχύς εν τη Ενώσει". Πάντως, ούτως ή άλλως, η "Αυτονομία" απέθανε και ετάφη.

Τώρα, προβάλλει σαν δίκαιο αίτημα, η Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή