Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΚΑΙ…ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ SUPERMARKET

Οκτώβριος 2018. Η 114η επέτειος από τον θάνατο του Παύλου Μελά, που απετέλεσε το απόλυτο σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, σημαδεύεται από γεγονότα που δείχνουν την κρίση αξιών που διέρχεται η Πατρίδα μας.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Θεσσαλονίκη) επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές και πολίτες από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε τον Οκτώβριο όταν πλησιάζει η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα είναι πολλά τα Σχολεία, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, που έχουν  ως πρώτη επιλογή την επίσκεψη στο συγκεκριμένο Μουσείο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για επανάληψη επίσκεψης καθώς είναι γνωστό ότι κάθε Οκτώβριο λειτουργεί περιοδική έκθεση σχετική με τον Μακεδονικό Αγώνα, οπότε ανανεώνεται και το ενδιαφέρον του κοινού. Φέτος όμως μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η περιοδική έκθεση, που θα έπρεπε να προσελκύσει τον κόσμο που επιθυμεί να κοινωνήσει τα στοιχεία του Μακεδονικού Αγώνα, αποτελεί μια ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσεις της Μνήμης…» και είναι αφιερωμένη στον…Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εντύπωση προκαλούν τα έργα που εκτίθενται σε έναν χώρο που φιλοξενούνται σε μόνιμες εκθέσεις ΙΕΡΑ κειμήλια του Μακεδονικού Αγώνα. Άραγε πως μπορεί να συνυπάρχει ένα έργο που απεικονίζει στιβαγμένα καρότσια από … supermarket ως αποτύπωση μνήμης του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου στον ίδιο χώρο με τα προσωπικά αντικείμενα του ήρωα Παύλου Μελά; Γιατί διάλεξαν να εγκαινιάσουν τον Οκτώβριο του έτους 2018 μια έκθεση από άσχετη χρονική περίοδο (Α΄ΠΠ) σε σχέση με την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα; Ποιοι αποφάσισαν να εκτεθούν εικαστικά έργα τα οποία ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την αποστολή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα; Τι θέλουν να πετύχουν με τέτοιες επιλογές;

Τον μήνα Ιούνιο αντικαταστάθηκε ο μέχρι τότε διευθυντής του Μουσείου, ο πολυβραβευμένος κ.Βασίλειος Νικόλτσιος, ο οποίος τιμήθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παπούλια για την προσφορά του στη διατήρηση της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι ο κ.Νικόλτσιος συνέβαλε στη δημιουργία των περισσοτέρων πολεμικών μουσείων της χώρας, έχει οργανώσει αναρίθμητες εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου και είναι πολυγραφότατος με πολλές και αξιόλογες εκδόσεις. Κι όμως ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ άνθρωπος για τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί πλέον παρελθόν για το συγκεκριμένο Μουσείο. Η νέα διευθύντρια έχει σπουδές στην …Ιστορία της Τέχνης και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα έχει ως στόχο την … «εξωστρέφεια». Τα πρώτα δείγματα βέβαια είναι ορατά για το πώς γίνεται αντιληπτή αυτή η έννοια.

 Ευτυχώς ο κ.Βασίλειος Νικόλτσιος είναι πραγματικά ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ. Συνεχίζει την προσφορά του στην Πατρίδα με κάθε πρόσφορο τρόπο. Αυτόν τον καιρό λειτουργεί στο Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Θεσσαλονίκης έκθεση με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904-08», που επιμελήθηκε ο κος Βασίλειος Νικόλτσιος μαζί με τον υιό του Νικόλαο.
Η έκθεση περιλαμβάνει:

 • το έργο του Γεώργιου Ιακωβίδη «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» της συλλογής της Πινακοθήκης "Ε. Αβέρωφ",
   
 • Το φωτογραφικό αρχείο της κας Ναταλίας Ιωαννίδου, εγγονής του Παύλου Μελά,
   
 • Κειμήλια και έκθεση του Πολεμικού Μουσείου
   
 • Κειμήλια της συλλογής του κου Βασιλείου Νικόλτσιου.
   

Πρόκειται για πραγματική ΕΥΚΑΙΡΙΑ για το κοινό της Μακεδονίας να απολαύσει τα μοναδικά αυτά κειμήλια. Αποτελεί επίσης εξαιρετική πρόταση για διοργάνωση εκδρομής για σχολεία όλης της Μακεδονίας.

 Εμείς επιλέγουμε να επισκεφθούμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο. Η διάρκεια της είναι από 13.10.18 έως 22.11.18.
 
Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή