Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο ποιητής-λογοτέχνης Αλέξανδρος Βαναργιώτης στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Είχαμε την τιμή την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου να φιλοξενήσουμε στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων τον εξαίρετο συνάδελφο εκπαιδευτικό Φιλόλογο, ποιητή και λογοτέχνη Αλέξανδρο Βαναργιώτη, για να μιλήσει στους μαθητές των μεγάλων τάξεων για τη δύναμη της Λογοτεχνίας στη μάθηση.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και προσφώνηση ο Διευθυντής του σχολείου Αντώνης Παπαγεωργόπουλος με απαγγελία στίχων και αποσπασμάτων από διηγήματα του εκλεκτού προσκεκλημένου μας.

Η παρουσίαση είχε διάρκεια ενός διδακτικού δίωρου και ο ποιητής παρουσίασε στα παιδιά το έργο του και μίλησε για το έργο μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες. Μετέφερε τα παιδιά στον θαυμαστό κόσμο των Γραμμάτων και ανέπτυξε με λίγα λόγια τις απόψεις του για την ποίηση και την λογοτεχνία. Όπως είπε: «Ήταν το λιβάδι, το ποδόσφαιρο, η περιπέτεια.

Ένα παράθυρο στον κόσμο για να το σκάει όταν με το σώμα ήταν κλεισμένος στο σπίτι, για να ταξιδεύει με τη σκέψη του». Με τις εμπειρίες του και τα βιώματά του έγραψε τα δύο πρώτα του βιβλία «Διηγήματα για το τέλος της μέρας» και «Η θεωρία των Χαρταετών».

Από τα λόγια του ξεχωρίσαμε τον ορισμό του ποιητή «Ο ποιητής είναι δημιουργός και μια δημιουργία με λέξεις είναι το ποίημα, που ξεκινά από το μυαλό και σιγά σιγά κατεβαίνει στην καρδιά και με τον καιρό ανεβαίνει στο νου για να την επεξεργαστεί. Με όποιον τρόπο γίνει η δημιουργία της απαιτεί κόπο όπως καθετί σημαντικό».

Μίλησε για τα λογοτεχνικά ρεύματα τον συμβολισμό, τον κλασικισμό, τον παρνασσισμό, τον ρεαλισμό, υπερρεαλισμό κλπ και κατέληξε με μια προτροπή στα παιδιά, να κλείσουν για λίγο τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές και να πάρουν ένα βιβλίο στο χέρι για να διαβάσουν. Να μπουν νοερά στο βιβλίο, να ταξιδέψουν και να φτιάξουν τον κόσμο που τους αρέσει με χαρτί και μολύβι. Έναν κόσμο που θα έχει αγάπη, τρυφερότητα, χαρά, όπως αξίζει να ζουν οι άνθρωποι.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη αν δεν είχε επενδυθεί μουσικά από τη χορωδία του σχολείου μας και την μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε ο καθηγητής μουσικής Κώστας Χριστόπουλος.

Παρουσίασε με τα παιδιά τρία μελοποιημένα τραγούδια( Ελύτης, Ρίτσος, Γκάτσος) Ο Μενεξές, το Κυκλάμινο και Μια Κυριακή του Μάρτη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Βαναργιώτη και τον Κώστα Χριστόπουλο για την ωραία εκδήλωση που πρόσφεραν στους μαθητές μας.

Από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή