Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Όχι στο 16ωρο και στον εργασιακό μεσαίωνα»

Το αίσχος και εργασιακή βαρβαρότητα δεν έχουν πάτο!

Η κυβέρνηση πάνω στα συντρίμμια της εργατικής νομοθεσίας που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες χτίζει το πλαίσιο προστασίας της εργοδοτικής ασυδοσίας και της βαθιάς εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων.

Η κυνική κι αποκρουστική εξαγγελία του υπουργού εργασίας την 16ωρη καθημερινή εργασία πάει χέρι –χέρι με την δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα (74 χρόνια) που πριν λίγες ημέρες ανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γεωργιάδης, την κατάργηση της υποχρέωσης προδήλωσης της υπερωριακής απασχόλησης κα. Η εργοδοσία θα έχει τελικά μια ακόμη πιο ευρεία φαρέτρα επιλογών (αναλόγως πως την βολεύει) για το πως εκμεταλλεύεται μέχρι θανάτου τον εργαζόμενο, σε έναν εργασιακό βίο που δεν θα έχει τελειωμό.

Για λογαριασμό τους η κυβέρνηση επιδιώκει να νομιμοποιήσει έτσι την εργασιακή ζούγκλα που ήδη ευδοκιμεί με την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, τις ατέλειωτες μόνιμες υπερωρίες, την εντατικοποίηση. Αυτοί είναι οι «διαφανείς και προβλέψιμοι όροι εργασίας» που επιβάλει η κατάπτυστη σχετική οδηγία της ΕΕ(2019/1152) που στήριξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, προαπαιτούμενα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι΄αυτό και είναι προκλητική κοροϊδία να μιλά για αύξηση μάλιστα των προστίμων για τις παραπάνω αυθαιρεσίες απέναντι στους εργαζόμενους, όταν τόσο ανοιχτά και απροκάλυπτα τις νομιμοποιεί και τις ενθαρρύνει. Για να μην πούμε για τις αφυδατωμένες από προσωπικό και μέσα αρμόδιες υπηρεσίες(ΣΕΠΕ) που υποτίθεται θα «κληθούν» να επιβάλουν τα πρόστιμα.

Είναι απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης να παρουσιάζει όλο αυτό σαν επιλογή, σαν δυνατότητα για τον εργαζόμενο που ζει μέσα στην καθημερινή αθλιότητα της ακρίβειας, της φτώχειας, των άθλιων μισθών που τον έχουν καταδικάσει. Όταν ήδη τον εξαναγκάζουν να δουλεύει πολλά 8ωρα παραπάνω για «να τα βγάλει πέρα». Είναι ένας άθλιος εκβιασμός όταν επί της ουσίας βάζουν το δίλημμα ή θα δουλεύουμε όσο αντέχουμε ή θα πεινάμε. Αντί για αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας, ΣΣΕ φέρνουν την σύγχρονη σκλαβιά.

Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητα να ζούμε για να δουλεύουμε και να πεθαίνουμε δουλεύοντας. Είναι γελασμένοι όλοι τους αν νομίζουν έτσι στα μουλωχτά πως θα μας φέρουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες:

• 35ωρο – 7ωρο-5νθημερο.

• Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Καλούμε τα Σωματεία της πόλη μας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να καταδικάσουν άμεσα αυτή την άθλια μεθόδευση. Να πάρουν όλα τα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα για να οργανωθεί η αντίδρασή μας, να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή!

Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Αρμάγος Δημήτρης
Λιατίφης Γιώργος
Παππή Κωνσταντίνα
Τσίγκας Πέτρος

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή