Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όχι του ΣΥΡΙΖΑ στην ρύθμιση της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την τροπολογία η οποία θα βάζει μπλόκο στην συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, του κόμματος του Κασιδιάρη ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για εγκληματική οργάνωση.

Η ρύθμιση θα αφορά κυρίως δύο θέματα τα οποία θα καλείται να εξετάσει η ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία και θα αποφασίσει εάν ένα ακόμα μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές ή όχι:

1.Θα εξετάζει αν το κόμμα «υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος» και κατά πόσον πληροί τις προϋποθέσεις εάν ο αρχηγός ή μέλη του έχουν ήδη καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση όπως επίσης και αν χρησιμοποιούνται αχυράνθρωποι προκειμένου να παρακαμφθούν οι συγκεκριμένοι όροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καταδικασμένος και φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος έκανε προεκλογικό αγώνα ακόμη και μέσα από την δικαστική αίθουσα, έχρισε αρχηγό στο κόμμα του που ίδρυσε έναν συνονόματο ξάδερφό του. Στην ουσία έβγαλε τη γλώσσα στην ρύθμιση Βορίδη (4804/2021) η οποία απαγορεύει να είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος, πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Δεν απαγορεύει βέβαια στα συγκεκριμένα πρόσωπα να μπορούν να συμμετέχουν και να βάζουν και υποψηφιότητα με τα ψηφοδέλτια παλιών ή νέων κομμάτων.

Πράσινο φως Μητσοτάκη

«Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Πρώτο Θέμα» για τις εγκληματικές οργανώσεις, τύπου Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για την νομοθετική πρωτοβουλία την οποίαν προετοίμασε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Μέτωπο

Οι επαφές του κ.Γεραπετρίτη με τα κόμματα άρχισαν πριν από τις γιορτές. Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost ζήτησε λίγο χρόνο ακόμη για να απαντήσει εάν θα στηρίξει την συγκεκριμένη ρύθμιση. Να μπει μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη έχει προτείνει και ο γνωστός συνταγματολόγος προερχόμενος από το χώρο της κεντροαριστεράς Νίκος Αλιβιζάτος με αρθρογραφία του στα Νέα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την φέρει στη Βουλή την άλλη εβδομάδα καθώς μπορεί να την περάσει και να ισχύσει και από τις επόμενες εκλογές με 151 ψήφους αν και ο πρωθυπουργός θα ήθελε να υπάρχει μια ενιαία στάση των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.

Άλλη τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά στην στήριξη της κυβερνητικής τροπολογίας. Το επιχείρημα του είναι ότι “εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας“ με την έννοια ότι το Σύνταγμα στερεί τα πολιτικά δικαιώματα μόνο σε κάποιον που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να προκληθεί το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα οδηγώντας σε ηρωοποίηση τον Κασιδιάρη. Επίσης θέτει ένα θέμα ακόμη, ότι η όποια νομοθετική πρόταση θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία, προφανώς στα αριστερά της αριστεράς. Κυβερνητική πηγή από την οποίαν το NEWPOST ζήτησε να σχολιάσει αυτήν την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο, το οποίο να έχει κατηγορηθεί για εγκληματική οργάνωση πέραν της Χρυσής Αυγής.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες» ανέφεραν κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου. «Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή