Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Οδοφωτισμός, το σκάνδαλο των σκανδάλων θα μας πληγώνει για τα επόμενα 12 χρόνια»

Η σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος για την αντικατάσταση των φωτιστικών είναι πολύ παραπάνω από απαράδεκτη, αποικιοκρατική και ιδιαιτέρως ασύμφορη για τον Δήμο. Ο ανάδοχος – που δημοσιεύματα είχαν προβλέψει ποιος θα είναι πολύ πριν τον διαγωνισμό – μέσα σε μια 12ετια θα πάρει 7.241. 437 €, ενώ θα ξοδέψει μόνο 1.500.000 €. Αν προσθέσουμε και περίπου 300.000 € που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος για πρόσληψη συμβούλου που θα ελέγχει το έργο, καταλήγουμε ότι ο Δήμος θα χάσει 6.000.000 €.

Σας φαίνεται απίστευτο; Δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Θα έχει ο Δήμος κάποιο όφελος; απολύτως μηδέν. Όλα τα χρήματα από την εξοικονόμηση ενέργειας λόγω μετατροπής των συμβατικών φωτιστικών σε led, θα πάνε στον ιδιώτη και στον σύμβουλο.

Θα πει ρωτήσει κάποιος. Μήπως αυτό γίνεται γιατί ο Δήμος δεν έχει λεφτά και τα βάζει ο ιδιώτης; Ούτε αυτό ισχύει.

Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης όλων των προβλεπόμενων φωτιστικών από την μελέτη είναι 500.000 € και ο ανάδοχος θα πάρει από το Δήμο την πρώτη χρονιά και κάθε χρόνο στη συνέχεια παραπάνω από 600.000 €. Άρα ο ιδιώτης από τον πρώτο χρόνο θα πληρωθεί περισσότερα από όσα θα επενδύσει.

Πέραν των παραπάνω, το επιχείρημα του Δημάρχου που προσπαθεί να δικαιολογήσει την απαράδεκτη σύμβαση που υπέγραψε ότι το έκανε γιατί δεν είχε λεφτά να βάλει ο ίδιος ο Δήμος, καταρρίπτεται και από την εξοικονόμηση που ήδη έχει γίνει με την αλλαγή φωτιστικών επί θητείας μας. Από την μετατροπή των φωτιστικών σε led η εξοικονόμηση είναι 230.000 € το χρόνο. Άρα μόνο στη θητεία Τσιάκου η εξοικονόμηση ξεπέρασε τα 700.000 €.

Τα χρήματα αυτά υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις δαπάνες αντικατάστασης του συνόλου των φωτιστικών του Δήμου.

Αν ο Δήμος χρησιμοποιούσε μόνο μέρος αυτών των χρημάτων, χωρίς μεσολάβηση ιδιώτη, θα ωφελούνταν σε βάθος 12ετίας 6.000.000 €. Τα χρήματα αυτά τα καρπώνεται ο ανάδοχος και ο σύμβουλος και όχι οι Δημότες όπως θα έπρεπε.

Ένα παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει με ένα τέτοιο ποσό είναι: Να διπλασιαστούν τα χρήματα που παίρνουν κάθε χρόνο τα χωριά (ΣΑΤΑ) ή να πέσει τέσσερις φορές περισσότερη άσφαλτος από αυτή που έριξε φέτος ο δήμαρχος αλλάζοντας χρήση των χρημάτων που προοριζόταν για αποκαταστάσεις ζημιών από τον Ιανό ή να αγοραστούν νέα απορριμματοφόρα και εξοπλισμός για την καθαριότητα και άλλα πολλά.

Δεν το κατάλαβε ο δήμαρχος και προχώρησε σε μια τέτοια απολύτως ασύμφορη σύμβαση; Και ένα παιδί πρώτης

Δημοτικού μπορεί να το καταλάβει. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που κάνουν το σκάνδαλο ακόμη μεγαλύτερο τα οποία θα αναδείξουμε σε επόμενο άρθρο.

Προς το παρόν περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει με στοιχεία σε όσα της καταμαρτυρούμε. Ακόμη κι αν η δημοτική αρχή επιλέξει την σιωπή ή τις γενικότητες εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε του δημότες για το σκάνδαλο των σκανδάλων.

Γράφουν οι

Σωτηρία Μπακαλάκου
Οικονομολόγος MSc, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας

Άλκηστις Κολοκύθα
Οικονομολόγος, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας

 

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή