Οι εκτιμήσεις των βάσεων σε 80 περιζήτητες σχολές

2 Jul 2023 Ελλαδα

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλήνιες, άρχισαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά, θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και να αναμένεται να ξεπεράσει τις 20.000.

Στον πίνακα που ακολουθεί, θα δείτε τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 σε 80 περιζήτητες σχολές όλων των πεδίων. Ενδεικτικά, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η αναμενόμενη βάση στη Νομική Αθήνας θα κυμανθεί μεταξύ 17900 – 18100 μορίων, η Νομική Θεσσαλονίκης μεταξύ 17100 – 17300 μορίων και η Ψυχολογία Αθήνας μεταξύ 17350-17550 μορίων.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η αναμενόμενη βάση στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 18300 – 18500 μορίων και η σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ μεταξύ 18000 – 18200 μορίων.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η αναμενόνη βάση στην Ιατρική Αθήνας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 18600 – 18800 μορίων και η Ιατρική Θεσσαλονίκης μεταξύ 18350 – 18550 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αθήνας ΟΠΑ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 17650 – 17850 και η σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ μεταξύ 17200 – 17400.

Οι πίνακες δημοσιεύτηκαν στη εφημερίδα “Τα Νέα”

Τα άριστα γραπτά και οι χειρότερες επιδόσεις

Ο μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία στις βαθμολογίες των φετινών Πανελληνίων, καταγράφεται στα Μαθηματικά, την Ιστορία, την Οικονομία, τη Χημεία και τη Φυσική.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Στην Ιστορία έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Βλέπετε εκτός του μέσου όρου που είναι 10,9 αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι, έχουμε το 76% των παιδιών να έχουν γράψει κάτω από τη βάση. Και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Στα Λατινικά οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες. Μεγάλη διαφορά υπάρχει στους μέσους όρους και αυτό τελικά δίνει ένα γενικό μέσο όρο του παιδιού από 11,35 που ήταν πέρυσι στο 11,73 που είναι φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά σε όλο το πρώτο πεδίο».

Τα περισσότερα άριστα γραπτά, εντοπίζονται στα Λατινικά, την Πληροφορική και τη Βιολογία.

Ο ίδιος μίλησε και για αύξηση των αριστούχων, αλλά και μείωση του μέσου όρου, σημειώνοντας: «Κάποια παιδιά δεν τα κατάφεραν στις σπουδές Υγείας. Είναι εντυπωσιακό ότι στη Φυσική για πρώτη φορά έχουμε μέσο όρο κάτω από τη βάση 9,97, σε σχέση με το 10,30 που είχαμε πέρυσι. Επίσης για πρώτη φορά οι επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία, είναι χειρότερες από τις επιδόσεις των παιδιών του δεύτερου πεδίου.

Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα που έχει να κάνει με το ότι κάποιοι υποψήφιοι που έχασαν έδαφος στη διάρκεια της πανδημίας, λ.χ. στα Μαθηματικά, προτίμησαν να πάνε στο τρίτο πεδίο για να γλιτώσουν από τα Μαθηματικά που είναι το δύσκολο μάθημα. Ως εκ τούτου, έπεσαν οι μέσοι όροι αυτού του πεδίου και ο μέσος όρος είναι 11,6 – 13 ενώ πέρυσι ήταν 12 – 13. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των ιατρικών -που μπορεί να έχουν σταθερότητα- υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως των 50 μορίων (…)».

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Βαΐας Αποστολίδη …
Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας …
Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Η Γεωργία Θώδου – Ντάφου σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου ενώ καθόταν σε καφετέρια στις όχθες του ποταμού Ενιπέα …