Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι επικίνδυνες θέσεις του κ. Ροζάκη για τα Εθνικά μας θέματα. Υπάρχει μυστική ατζέντα;

Άρθρο του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Δεν είναι απλά τραγικός, είναι μαζί και επικίνδυνος ο κ. Χρήστος Ροζάκης, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, με τα όσα εξέφρασε δημοσίως στο τηλεοπτικό κανάλι Κρήτη TV, για τα εθνικά μας θέματα.

Μαξιμαλιστική χαρακτήρισε την Ελληνική Εθνική πολιτική, τόσο για την υφαλοκρηπίδα όσο και για την ΑΟΖ στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα προεξόφλησε πως αυτή η στάση τηρείται για να προχωρήσει η χώρα κάποια στιγμή, μετά από διαπραγμάτευση, σε δεύτερες θέσεις όπως είπε, δηλαδή με υπαναχωρήσεις. 

Όσο για το Καστελόριζο, κατά τη δική του θεώρηση, δεν ανήκει στη συστάδα των Δωδεκανήσων και το αιτιολόγησε, ότι βρίσκεται μακριά από τη Ρόδο και πολύ κοντά στις Τουρκικές ακτές. Είναι, όπως είπε, ένα νησί απομονωμένο. Μάλιστα το πήγε ακόμη παραπέρα και αναφέρθηκε στην υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, όπου κατά τον κύριο Ροζάκη θα πρέπει να μιλάμε για 10 μίλια υφαλοκρηπίδα και όχι για 12, για να μην κλείσουμε όλο το Αιγαίο, όπως υποστηρίζει  και δεν θα μπορούν να διέρχονται οι γείτονές μας οι Τούρκοι με τα πλοία τους. Ενώ με τα 10 μίλια, θα αφήσουμε πολύτιμη έκταση ελεύθερης θάλασσας, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο κατά τον κύριο Ροζάκη, κι έτσι δεν θα στεναχωρήσουμε τους Τούρκους με τις διεκδικήσεις μας.  

Αυτός ο άνθρωπος χαράσσει εξωτερική πολιτική για τη χώρα μας. Έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός εξωτερικών, τη μαύρη εκείνη περίοδο του Σημίτη, με τον Πάγκαλο και τα Ίμια, αλλά και επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Έχει ξαναμιλήσει στο παρελθόν γι’ αυτές του τις απόψεις ο κύριος Ροζάκης και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να είναι απαραίτητος στον ευαίσθητο τομέα της χάραξης εξωτερικής πολιτικής.

Τι σημαίνει αυτή η επιμονή και η συντήρηση τέτοιων ανθελληνικών απόψεων, που κυοφορούνται στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ; Ότι η Ελλάδα έχει διπλή ατζέντα και κάνει μυστική διπλωματία με την Τουρκία και είναι έτοιμη να πάει σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις; Αν όχι, γιατί δεν απομάκρυναν από την πρώτη στιγμή που εξέφρασε αυτές τις θέσεις το συγκεκριμένο κύριο;

Τι εξυπηρετεί αυτή την ώρα να ακούει η Άγκυρα, ότι στην Ελλάδα οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ μιλάνε δημοσίως για υπαναχώρηση στις εθνικές θέσεις και να δηλώνει ο κάθε Ροζάκης, ότι πρέπει να πάμε σε διαπραγμάτευση για θέματα στα οποία έχουμε θέσει δημόσια πως είναι κόκκινες γραμμές και δεν μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πώς είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να ακούγεται από επίσημα χείλη της ενεργούς διπλωματίας ότι το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο νησί και δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα ή ότι η υφαλοκρηπίδα των νησιών μας δεν πρέπει να πάει στα 12 μίλια. 

Αυτά είναι ύποπτα και επικίνδυνα παιχνίδια και κάποιος πρέπει να βάλει ένα τέλος. Οφείλει ο πρωθυπουργός να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όπως και τον κάθε Ροζάκη και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει διπλή ατζέντα μυστικής διπλωματίας όπου συζητούνται τέτοιες απόψεις, εκτός αν υπάρχει.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή