Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και ΚΥ Θεσσαλίας καλούν τα μέλη τους σε στάση εργασίας

13 Dec 2020 Λάρισα

Ενώσεις Ιατρών και Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας καλούν τα μέλη τους σε στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, από 11π.μ. έως 3μ.μ.

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η Υ.ΠΕ, 12:00 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αγωνιούμε για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που  έχει εγκαταλείψει το δημόσιο σύστημα υγείας και έχει υποβαθμίσει αδικαιολόγητα τη μεγάλη θνητότητα από την COVID19.

Επί 9 μήνες, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση με χυδαία αδιαφορία κώφευσε στις επιτακτικές διεκδικήσεις των υγειονομικών για την προετοιμασία και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Συνέβαλε με την πολιτική της στην στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού και των μεταφορών, αδιαφορώντας για τα επιστημονικά πρωτόκολλα και οδηγώντας στην ανεξέλεγκτη όξυνση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή, παρά την  κατάρρευση του υποστελεχωμένου Ε.Σ.Υ, παρά την ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, παρά την  εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού και τη δυσανάλογα μεγάλη αύξηση της θνητότητας από COVID19, η κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρνήθηκε να επιτάξει με έναν κεντρικό σχεδιασμό τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, αρνήθηκε να προβεί σε μαζικούς ελέγχους του πληθυσμού και ειδικά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με δωρεάν τεστ. Αδιαφόρησε κυνικά για την προστασία των υγειονομικών, που εργάζονται μέχρις εξουθένωσης ή και νόσησης από COVID 19.

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ της Θεσσαλίας έχουν πληρότητα 100% εδώ και ένα μήνα με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διακομιδές έως και την Κόρινθο. Πολλές φορές μέχρι να βρεθεί κλίνη, υπάρχουν άρρωστοι διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Το προσωπικό για τις νέες και πολλές φορές αυτοσχέδιες Μ.Ε.Θ είναι το ίδιο, όσον αφορά στον αριθμό των ιατρών και ελάχιστα αυξημένο όσον αφορά στο υπόλοιπο προσωπικό, συνθήκες πού δεν πληρούν τις επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες. Στις κλινικές και στα επείγοντα για COVID19 εργάζονται επιταγμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και όχι Παθολόγοι και Πνευμονολόγοι. Η αστική, ποινική και πολιτική ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί  νομικά εναντίoν του Υπουργείου Υγείας και όλων των υπευθύνων.

Υπάρχουν ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ αλλάζουν και  φαίνεται να προσαρμόζονται στις ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που νοσούν κατά εκατοντάδες. Στην περιοχή μας, υγειονομικοί νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση και πανελλαδικά κάποιοι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η υπόλοιπη λειτουργία των Νοσοκομείων, εκτός της COVID19, έχει υποβαθμιστεί ή εγκαταλειφτεί με αποτέλεσμα τη δυνητικά αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα των μη COVID19 ασθενών.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τα Κέντρα Υγείας βάλλονται συνεχώς από τις αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού, γεγονός που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το ρόλο τους.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει κέρδη για τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στο χώρο της υγείας προωθώντας τα μη COVID19 περιστατικά.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με  αυταρχισμό και με απροκάλυπτη βία κάθε αγωνιστική κινητοποίηση διεκδίκησης στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας ανεξαιρέτως. Πανικόβλητη υποβαθμίζει το μέγεθος της «αιματοβαμμένης» και πλέον εγκληματικής της αποτυχίας. Αποσιωπά και υποβαθμίζει επικοινωνιακά τα δεδομένα της θνητότητας από την COVID19.  Αποσιωπά ακόμη και αυτή τη θνητότητα μεταξύ των εργαζόμενων στην Υγεία και δημοσιοποιεί ασαφή, ανακριβή και αυθαίρετα δεδομένα περί προσλήψεων στο Ε.Σ.Υ, καθώς και περί δημιουργίας νέων κλινών Μ.Ε.Θ.

Συγχρόνως, εν μέσω πανδημίας, οδηγεί σε απόλυση εργαζομένους στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση των Κέντρων  Υγειάς της 5ης Υ.Π.Ε. και παραχωρεί τις υπηρεσίες αυτές σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο συνάδελφο υγειονομικό, Λάμπρο Τσάμπαλη, που έως χθες πραγματοποιούσε απεργία πείνας.

Ο διαχωρισμός των εργαζομένων στα Νοσοκομεία σε πρώτης γραμμής και μη, όσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Χριστουγέννων), έχει στόχο τη διάσπαση μας και το καταγγέλλουμε.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας θα δώσουμε την απάντηση μας την Τετάρτη δηλώνοντας μαζικά στάση εργασίας.

Καλούμε όλους τους  συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλίας να στηρίξουν τα αιτήματα μας.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και τώρα επιβάλλουμε λοκ ντάουν στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την αυθαιρεσία και την εγκληματική σκοπιμότητα της διάλυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε:

  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των Επικουρικών Γιατρών, Νοσηλευτών και των συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας – Όλοι είμαστε εργαζόμενοι πρώτης γραμμής. Να επανέλθει μόνιμα ο 13ος και 14ος μισθός.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων του δημόσιου συστήματος υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Επίταξη, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Κλινικές και Μ.Ε.Θ. να επιταχθούν και για COVID19 περιστατικά.
  • Επίταξη των ιδιωτών ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τις αποδοχές των Ιατρών του Ε.Σ.Υ . Αύξηση των αποδοχών των γιατρών και όλων των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ..
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κτλ. Διενέργεια τεστ απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.
  • Έγκαιρη, πλήρης αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων (πρόσθετων και τακτικών), εφημεριών, υπερωρίες και νυχτερινά για τους εργαζόμενους. Αύξηση της εξευτελιστικής ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών, υπερωριών και αυτοτελής φορολόγηση.
  • Να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021.

 

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 12:00

Αύλειος χώροςτης 5ης Υ.ΠΕ

Μεζούρλο, Λάρισα

Συμβολική Παράσταση Διαμαρτυρίας

 

Εργαζόμαστε με Αυτοθυσία στην Πρώτη Γραμμή

Δεν φοβόμαστε

Θα Νικήσουμε

 ΕΙΝΚΥ Λάρισας

ΕΙΝΚΥ Τρικάλων

ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας

Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Σύλλογος Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

ΕΙΝΚΥ Μαγνησίας

Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας

admins
Author: admins

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Βαΐας Αποστολίδη …
Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας …
Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Η Γεωργία Θώδου – Ντάφου σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου ενώ καθόταν σε καφετέρια στις όχθες του ποταμού Ενιπέα …