Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι γιατροί του ΕΣΥ ενημερώνουν για τον κοροναϊό

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ  ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ προωθεί το παρακάτω δελτίο τύπου της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Novel Coronavirus(2019-nCoV) Situation Report – 12)   το νέο στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο εμφανίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στη πόλη  Wuhan της Κίνας, έχει προκαλέσει παγκοσμίως έως σήμερα 11.953 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, κυρίως στην Κίνα. Τα κρούσματα στις υπόλοιπες 23 χώρες ανέρχονται σε 132. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο ανέρχονται σε 259 και επήλθαν σε κρούσματα που διαγνώστηκαν στην Κίνα. Επιστημονικές εκτιμήσεις που διατυπώνονται κατά την τρέχουσα φάση της επιδημίας υποθέτουν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι τουλάχιστον 75.000.  Το πρώτο κρούσμα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντοπίστηκε στις  24 Ιανουαρίου στη Γαλλία, ενώ στις 28 Ιανουαρίου εμφανίστηκαν 4 αυτόχθονα κρούσματα στη Γερμανία.

Η επιδημία στην Κίνα αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες και ως εκ τούτου οι υγειονομικές αρχές και οι ιατροί Δημόσιας Υγείας που υπηρετούν στις πύλες εισόδου της χώρας μας έχουν ήδη τεθεί σε επαγρύπνηση.

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών θεωρείται ότι υπάρχει μέτρια έως υψηλή πιθανότητα εισαγωγής νέων κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πιθανότητα να παρατηρηθεί περαιτέρω περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι είναι πολύ χαμηλή έως χαμηλή αν τα κρούσματα εντοπιστούν έγκαιρα και εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

Τα συμπτώματα της νόσησης μπορεί να είναι από ήπια ή και υποκλινικά έως σοβαρά, που χρήζουν νοσηλείας και μπορούν να αποβούν θανατηφόρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Η Ένωσή μας, εκπροσωπώντας τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας της χώρας, επισημαίνει την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης όλων των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα τυχόν εισαγόμενα κρούσματα της νόσου. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρχει ο αλληλέγγυος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, με γνώμονα  τις βέλτιστες πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθυσμός λόγω της εμφάνισης των αναμενόμενων  κρουσμάτων εποχικής γρίπης θα πρέπει ούτως ή άλλως να τηρεί τους βασικούς κανόνες πρόληψης της μετάδοσης των λοιμώξεων, οι οποίοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνουν:

  • την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • το συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά από άμεση επαφή με τους ασθενείς ή το περιβάλλον τους
  • την αποφυγή επαφής με οικόσιτα ή άγρια ζώα χωρίς μέσα προστασίας.
  • την εφαρμογή από τα άτομα με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης μέτρων πρόληψης της μετάδοσης της λοίμωξης (διατήρηση απόστασης, κάλυψη του στόματος κατά το βήχα και το φτέρνισμα με χαρτομάντιλα ή ρούχα και πλύσιμο των χεριών).

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι η  πληροφόρηση  του κοινού θα πρέπει να βασίζεται σε ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, των   επίσημων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας με σκοπό τη σωστή ενημέρωση και την αποφυγή λανθασμένης ανησυχίας.

Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΙΔΥ) ΕΣΥ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή