Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο» στα Τρίκαλα

Στήριξαν την τοπική κοινωνία στα δύσκολα αλλά απειλούνται από πολλά προβλήματα της αγοράς

Τα χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην τοπική κοινωνία. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι μικροεπιχειρηματίες διαφόρων ειδών στην περιοχή μας, εκσυγχρονίστηκαν στις συναλλαγές, ανέπτυξαν μέχρι κα συστήματα τοπικής διανομής, τήρησαν πρωτόκολλα υγείας ενώ προσπάθησαν να κρατήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων κοντά στα πρότερα επίπεδα. Όλα αυτά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μέριμνα και στήριξη από την πολιτεία.

Οι μικρές επιχειρήσεις λοιπόν, που μέσα στα δύσκολα και σε μια «νεκρή» αγορά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αποδείχθηκε ότι αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό τμήμα της οικονομίας και της τοπικής ανάπτυξης. Κι όμως οι επιχειρήσεις αυτές, παρά την δυναμική εξυπηρέτηση που πρόσφεραν στους καταναλωτές, κινδυνεύουν να κλείσουν.

Όπως τονίζει στο Trikalanews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ ν. Τρικάλων Βαγγέλης Αγγελάκης, οι λόγοι είναι πολλοί. Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται άμεσα στην καταναλωτική δύναμη η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του αυξημένου κόστους ζωής (ενέργεια, στέγαση κοκ). Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν ούτε και οι ίδιες στήριξη απέναντι στο κόστος της ενέργειας. Αποτέλεσμα, να αδυνατούν να ανταποκριθούν τόσο οι παραγωγικές τοπικές επιχειρηματικές μονάδες όσο και αυτές της διάθεσης προϊόντων. Για τις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, διαμορφώνεται ένα πλήρως αφιλόξενο περιβάλλον στις αγορές των σούπερ μάρκετ, με οικονομικά προαπαιτούμενα που δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Σημαντικό είναι βέβαια να αναφερθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη οι μικρές βρίσκονται αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Οι συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που προκηρύσσονται στο πλαίσιο των οριζόντιων και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια το σημαντικότερο εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας. Η συμβολή των προγραμμάτων στην οικονομία γενικότερα, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι  ποσοστό 92,7% των ελληνικών επιχειρήσεων (644.264) είναι πολύ μικρές, ενώ 6,5% (45.401) είναι μικρές, το 0,7% (4.681) είναι μεσαίες και μόλις 0,1% (600) είναι μεγάλες επιχειρήσεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022).

Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι, όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Αγγελάκης, κανένας από τους μικροεπιχειρηματίες δεν θα καταφέρει να βγει αλώβητος από την οικονομική μέγγενη.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή