Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι πόλεις της Θεσσαλίας αλλάζουν όψη και συγχρονίζονται με την εποχή

Ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός στην Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo

Αλλάζουν όψη οι πόλεις της Θεσσαλίας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών  αναπλάσεων και περιβαλλοντικής αναβάθμισης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το  ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιούν οι Δήμοι. Σημαντικά έργα αστικής ανάπλασης έχουν ενταχθεί  και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, αποδίδοντας στους πολίτες σύγχρονα  κτίρια με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ελκυστικούς δημόσιους χώρους. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων  στη Θεσσαλία παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2021, τον θεσμό που  κάθε χρόνο προβάλλει και βραβεύει    Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης,  επιχειρήσεις και φορείς  που αναπτύσσουν πρωτοβουλίες  για τη μετάβαση  σε ένα βιώσιμο μέλλον  και τη δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο.

«Όταν άρχισε η προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, καταγράψαμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα  που είχαν τότε οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σε συνεργασία με τους  Δήμους και τις υπηρεσίες μας σχεδιάσαμε ολοκληρωμένα προγράμματα, εντάξαμε τα έργα, πήραμε την έγκριση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για  τις στρατηγικές  Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και ήδη από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, η εικόνα των πόλεων αλλάζει» τονίζει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Δεν ήταν ένα εύκολο έργο. Απαιτούσε ορθή στρατηγική, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ευρεία και συνεχή, καλή  συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς, λόγω του μεγάλου αριθμού έργων και δράσεων. Αλλά και του  σύνθετου χαρακτήρα των προγραμμάτων, που συνδυάζουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι,  την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προστασίας και του αισθήματος  αλληλεγγύης των πολιτών. Δεν περιοριστήκαμε στις μεγάλες πόλεις. Προβλέψαμε και  χρηματοδοτούμε παρεμβάσεις σε όλους  τους οικισμούς που έχουν πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους αλλά και στις πρωτεύουσες των νησιών μας.  Τα έργα μας κινούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συγχρονίζουν τις πόλεις μας με την εποχή μας και τις ανάγκες των ανθρώπων, δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά».

Συγκεκριμένα:

Πολλές και στοχευμένες  είναι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούν οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, συνολικού προϋπολογισμού   57,9 εκατομμύριων ευρώ, με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

-Στη Λάρισα, το πρόγραμμα με τίτλο «Η πόλη στο προσκήνιο» και προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ  χρηματοδοτεί 17  έργα για την ανάδειξη του  πολιτισμού, (όπως η ολοκλήρωση του Προσκήνιου Πολιτισμού και το έργο στο Γενί Τζαμί),  για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, (δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, νέο  δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών,  ανάπλαση της τάφρου και  πεζογέφυρα της Νέας Σμύρνης), για την  αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης στις περιοχές παρέμβασης αλλά και για την ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, Κέντρο υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο  Down,  δομή φιλοξενίας αστέγων) κ.α. Αναμένεται επικαιροποίηση με ένταξη  νέων έργων.

-Στο Βόλο  το πρόγραμμα περιλαμβάνει 27 έργα, προϋπολογισμού 19,6 εκατ. ευρώ. Το Θέατρο του Βόλου γίνεται λειτουργικό, αναμορφώνεται η πλατεία Πανεπιστημίου, όπως επίσης και η περιοχή του   παλιού Λιμεναρχείου, επεκτείνεται το δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων  ήπιας κυκλοφορίας, γίνονται νέοι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της πόλης και στη Νέα Ιωνία, πεζοδρομήσεις και πεζοδρόμια, δύο νέα πάρκινγκ και εγκαθίσταται σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων. Ακόμη, δράσεις για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη (όπως  job centers, γραφεία διευκόλυνσης της απασχόλησης και πληροφόρησης για το επιχειρείν, κατάρτιση ανέργων, συμβουλευτική και δράσεις για  Ρομά, Ξενώνας Αστέγων) κ.α.

-Στα Τρίκαλα το πρόγραμμα με τίτλο «Μια ανοιχτή –πόλη πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου»,   περιλαμβάνει 15 παρεμβάσεις προϋπολογισμού 12,9 εκατ. ευρώ για: ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου της πόλης (ε.ο. Τρικάλων- Καρδίτσας), αναβάθμιση πεζοδρομίων και δημιουργία κυκλικών κόμβων, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση δημοτικού  skate park  στο χώρο του στρατοπέδου Παπαστάθη και δημιουργία πάρκου εναλλακτικών δραστηριοτήτων, λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου, Ανοικτού Κέντρου  Ημέρας Αστέγων, Κέντρου Ένταξης Μεταναστών καθώς και δράσεις για την  ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης.

-Στην Καρδίτσα, το πρόγραμμα με  τίτλο «Πόλη να ζεις» και  προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ   θα χρηματοδοτήσει  19 νέα έργα όπως τη μετατροπή της Χαρίτου σε  δρόμο ήπιας κυκλοφορίας,  διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου στην Ηρ. Πολυτεχνείου,  επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, την αναβάθμιση και επέκταση της χρήσης  κοινόχρηστων ποδηλάτων, περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις στο  χώρο του νέου Δημαρχείου και του Δημοτικού Σταδίου Καρδίτσας, τη διαμόρφωση  και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές της πόλης και ακόμα κοινωνικές δράσεις όπως η δημιουργία  Πολυχώρου Αλληλεγγύης,  η υποστήριξη δομών όπως το Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες» και τα  διαμερίσματα για αστέγους,  δράσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κ.α.

Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 (42 εκατ. ευρώ) αλλάζει η εικόνα της Καρδίτσας, με την ανάπλαση του οδικού τμήματος από το Δέλτα έως την είσοδο της πόλης, το έργο του Περιφερειακού  Καρδίτσας και το Δέλτα-Παλαμά.

Οικισμοί με 5.000 κατοίκους

Από το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και  περιβαλλοντικής αναβάθμισης  της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ωφελούνται και όλοι οι οικισμοί  με πληθυσμό μεγαλύτερο των 5.000 κατοίκων. Ήδη έργα συνολικού προϋπολογισμού  7 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε Αγριά, Νέα Αγχίαλο, Παλαμά, Γιάννουλη, Καλαμπάκα, Ελασσόνα και Φάρσαλα. Αφορούν πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμους, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων. Αλμυρός και Τύρναβος επίσης υπέβαλαν προτάσεις και εντάσσονται στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση.

Και στα νησιά

Το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Βορείων Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ, αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιών της Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Προβλέπονται νέα και σημαντικά έργα για  υποδομές διασύνδεσης και  αναπλάσεις μέσα στις πόλεις, σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ

Τέλος,  με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, σημαντικά έργα αστικών αναπλάσεων γίνονται σε όλη τη Θεσσαλία. Ενδεικτικά, στην Καρδίτσα  το κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής (2 εκατ. ευρώ) και το νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας (12 εκατ. ευρώ), στο Βόλο το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης (10,5 εκατ. ευρώ), η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» (800.000 ευρώ) και το Οικοτροφείο της Ι. Μητρόπολης (660.000 ευρώ), στη Λάρισα οι  κυκλικοί κόμβοι και οι διαμορφώσεις στη λεωφόρο Καραμανλή και  οι αναπλάσεις  στα παράλια της Αγιάς (6,3 εκατ. ευρώ)  με  γέφυρες, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, κ.α.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή