Οι Σαρακατσάνοι αποκτούν τη δική τους πλατεία: «Πλατεία Σαρακατσάνων Οπλαρχηγών»

Μετά από πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) θα τοποθετηθούν σε βάθος χρόνου προτομές επιφανών Σαρακατσάνων Οπλαρχηγών.

Η εξαγγελία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα στην μεγάλη Πανελλαδική εκδήλωση κοπής της πίτας των Σαρακατσαναίων «ΒΑΣΙΛΟΚΛΟΥΡΑ – ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έγινε πράξη.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πάγιο (από το 2013) αίτημα της Π.Ο.Σ.Σ., μετά από σειρά συντονισμένων ενεργειών: τηλεφωνικές επικοινωνίες, διερεύνηση χώρων κ.λπ., με αποκορύφωμα τις παραστάσεις αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στο γραφείο του Δημάρχου. Στις προσπάθειες μας αυτές προστέθηκε επίσης το αίτημα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης η «ΈΝΩΣΗΣ». Με αποτέλεσμα οι Σαρακατσαναίοι να αποκτήσουν την δικιά τους πλατεία…

Με απόφαση του, το Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2020, αποφάνθηκε για την ονοματοδοσία ανώνυμης πλατείας, που περικλείεται από τις οδούς Μάρκου Μπότσαρη, Ηλέκτρας, Κοσμοπούλου και Οδυσσέα Ανδρούτσου (πλησίον των γραφείων της Π.Ο.Σ.Σ.) σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ».

Για πρώτη φορά μία νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ικανοποιεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τα αιτήματα ετών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.). Η εκπλήρωση αυτών των αιτημάτων μπορεί μεν να γίνονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά αφορούν την συμβολή των Σαρακατσαναίων ηρώων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και γι αυτό αποκτούν Πανελλαδική Εμβέλεια που μεταλαμπαδεύεται ακέραια στις επόμενες γενιές.

Η Π.Ο.Σ.Σ. έχει την διάθεση να τοποθετήσει την προτομή του μεγάλου οπλαρχηγού της επανάστασης του 2021, Σαρακατσάνου την καταγωγή, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και στην συνέχεια να οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων για να γνωρίσει όχι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά και όλη η Ελλάδα την μεγάλη συμβολή των Σαρακατσαναίων τόσο στην προεπαναστατική περίοδο, όσο και στην Επανάσταση του ’21, τα διακόσια χρόνια της οποίας, θα τιμήσουμε όλοι οι Έλληνες το 2021.

Η μετονομασία της πλατείας και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα γίνουν στα πλαίσια των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ευχή μας είναι να πραγματοποιηθούν όλα με επιτυχία και να βγούμε νικητές από την πανδημία που ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και το Δημοτικό Συμβούλιο που σε μια ιδιαίτερη περίοδο έπραξαν κάτι τόσο θετικό για τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Είναι το φως που θέλουμε να βλέπουμε όλοι στην άκρη αυτού του δύσκολου δρόμου.

Καλά Χριστούγεννα και το 2021, που έρχεται, να είναι μια νίκη της Επιστήμης, της Προόδου, του Πολιτισμού και της Κανονικότητας.©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή