Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι θέσεις της Ανεξάρτητης Προοδευτικής Συμμαχίας Πολιτών Καρδίτσας

Οι θέσεις της παράταξής μας Δημοτικό Συμβούλιο της 26/9/2019.

Η υπεράσπιση των δημοτών και γενικότερα το συμφέρον του  Δήμου ήταν και εξακολουθεί να είναι βασικό μας μέλημα τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μας στη διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας, όσο και τώρα που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση. Και ενώ στα προηγούμενα συμβούλια ο Δήμαρχος διατύπωνε «Θα αναγνωρίσουμε οτιδήποτε θετικό, θα χτίσουμε πάνω σ αυτό» καθώς και «Να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, όλοι παλεύουμε για το καλό της Καρδίτσας» στην πράξη συμπεριφέρεται διαφορετικά. Διαπιστώνουμε με θλίψη ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίσει ούτε τα αυταπόδεικτα θετικά της θητείας μας. Απεναντίας, ψάχνει να βρει μικρά πράγματα και να τα μεγαλοποιήσει για να αφήσει σκιές στη Διοίκησή μας.

Η άποψή μας είναι ότι η πρόοδος δεν έρχεται μειώνοντας όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά, αλλά δουλεύοντας για να τους ξεπεράσεις, να αφήσεις το δικό σου στίγμα υπηρετώντας τα καθήκοντα που σου ανέθεσαν οι πολίτες. Η πρότασή μας ήταν και είναι να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε εδώ να επικροτούμε κάθε θετική πρωτοβουλία αλλά και να συμβάλλουμε  επισημαίνοντας παράλληλα τα αρνητικά και τις αδυναμίες καθώς αυτός είναι και ο θεσμικός μας ρόλος, και ένας τρόπος να γινόμαστε όλοι καλύτεροι.

 

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφουμε τις θέσεις μας στα σημαντικά ζητήματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας και θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

 

  1. Ολοκλήρωση της τροποποίησης της δανειακής σύμβασης με την Alphabank.

Με τη υποθήκευση των “σφαγείων”,  που απαίτησε εσχάτως η τράπεζα, ενεργοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Απριλίου του 2019, που επαναρυθμίζει τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου σύμφωνα με την αρχική μας πρόταση που υποβλήθηκε στην alphabank στις 30 / 3 / 2018, όπως φαίνεται και στο κείμενο της απόφασης του ΔΣ με αριθμό 157 / 2019 που λήφθηκε τον Απρίλιο. Το σκεπτικό της πρότασής μας είναι από 1 / 1  / 2019 και μέχρι το έτος 2032, όλες οι Δημοτικές αρχές να συνεχίσουν να καταβάλλουν για το σύνολο των υποχρεώσεων (δάνεια και ρυθμισμένες οφειλές) 1.800.000€ περίπου το οποίο είναι διαχειρίσιμο και σηματοδοτεί την ίση μεταχείριση όλων των Δημοτικών Αρχών. Επιπλέον, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης της σύμβασης επιστρέφονται λίγο παραπάνω από 400.000 € στον Δήμο από την τράπεζα αφού η δόση επανέρχεται στο ποσό που πληρωνόταν παλιότερα, μια μείωση με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Έτσι, το συνολικό ύψος του ταμείου των τακτικών εσόδων κατά τη λήξη της θητείας μας διαμορφώνεται λίγο παραπάνω από1.300.000 €.  (400.000 + 900.000από έσοδα του Δήμου χωρίς να προσμετρούνται αυτά των επιχορηγήσεων για έργα, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, κ.λπ.).

 

  1. 2. Παραλαβή της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή αίθουσας συναυλιών του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Καρδίτσας» προϋπολογισμού 3.190.043 € και υποβολή πρότασης ένταξης στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Η παραλαβή της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης ήταν ένα από τα θέματα του προηγούμενου Δημ. Συμβουλίου που αναβλήθηκε λόγω των γνωστών επεισοδίων. Με την υποβολή της πρότασης στο Φιλόδημο αντιμετωπίζεται θετικά ένα πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας και της πόλης μας που θα αποκτήσει μια αίθουσα συναυλιών που της αξίζει. Σημειώνουμε ότι όλες οι προτάσεις  ύψους 10 εκατ. € και πλέον, που έχουμε υποβάλλει στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” έχουν εγκριθεί. Έτσι πέραν των 47 εκατομμυρίων € έργων που εντάξαμε αφήνουμε ακόμη μια προίκα στους Δημότες μας.

 

  1. 3. Αλλαγή ονόματος της «Παυσιλυπούπολης» σε «Παυσίλυπο- το μαγεμένο δάσος».

Το θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η έγκριση δαπανών θεματικού πάρκου «Παυσίλυπο – Το μαγεμένο δάσος». Στην ουσία πρόκειται για την διοργάνωση της Παυσιλυπούπολης για  την οποία η Δημοτική αρχή εξέφρασε την πρόθεσή της να διοργανώσει μεν, αλλά με διαφορετικό όνομα. Η θέση μας είναι ότι αλλαγή ονόματος μετά από 4 χρόνια λειτουργίας του θεματικού πάρκου της Παυσιλυπούπολης δεν είναι ορθή γιατί οτιδήποτε διοργανώνεται συνεχόμενα και με επιτυχία που κατά κοινή ομολογία ήταν κάθε χρόνο και μεγαλύτερη, αφήνει ένα αποτύπωμα, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και  στους ανθρώπους που την έχουν επισκεφθεί. Η αλλαγή του ονόματος πιστεύουμε ότι κατά βάση αφαιρεί και δεν προσθέτει στην αναγνωρισιμότητα που ήδη υπάρχει.  Ο κ Τσιάκος ανέφερε βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Παυσιλυπούποληήταν «μια επιτυχημένη διοργάνωση» και μας έδωσε συγχαρητήρια για αυτό. Και τόνισε ότι «θα χτίσουμε πάνω σ αυτό που βρίσκουμε γιατί πιστεύουμε ότι έχει βάσεις». Ο κ Παπαλός με τη σειρά του, πρότεινε να  γίνει διαβούλευση για το όνομα και οι φορείς να καταθέσουν την άποψή τους ώστε να μην βγαίνει η κάθε δημοτική αρχή και το αλλάζει. Προκαλούμε λοιπόν το Δήμαρχο να αποδείξει έμπρακτα αυτά που διατύπωσε δημόσια και να κρατήσει το όνομα της Παυσιλυπούπολης, σαν ένα μέρος του τίτλου του θεματικού πάρκου, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Στο θέμα της έγκρισης  των δαπανών της εκδήλωσης ψηφίσαμε θετικά καθώς θέλουμε οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων να γίνουν, όμως διατυπώσαμε τη διαφωνία μας με την αλλαγή ονόματος και εκφράζουμε και τις ανησυχίες μας για τις καθυστερήσεις.  Περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση της Δημοτικής Αρχής, καθώς ο κ Τσιάκος κλείνοντας το θέμα ανέφερε ότι δεν είναι και «defacto»  η πρόταση τους για αλλαγή ονόματος.

  1. Μεταστέγαση Υπηρεσιών στην Δημοτική Αγορά.
  • Διαφωνούμε με τη μεταστέγαση και άλλων υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο της δημοτικής αγοράς, καθώς ο χαρακτήρας της αγορά πρέπει να γίνει κάποια στιγμή εμπορικός. Αυτό που περιμένουμε από τη δημοτική αρχή είναι να ανοίξει αυτή τη συζήτηση και όχι να αυξάνονται εκεί οι Δημοτικές Υπηρεσίες. Άλλωστε και ο κ Σχορετσιανίτης με άρθρο του στις 30/1/2019, μόλις λίγους μήνες πριν, διατύπωνε την άποψή του ότι για τη Δημοτική Αγορά η παράταξή μας έχει «Σχέδιο ότι να ΄ναι»με επίκεντρο της κριτικής του το γεγονός ότι στην αγορά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες. Και αντί για ένα σχέδιο- πρόταση πώς να αξιοποιηθεί το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, όπως άλλωστε με αυστηρό ύφος αναφέρει στο κείμενό του, αυτό που η παράταξη με την οποία συν-διοικεί το Δήμο Καρδίτσας έφερε μέσα στον πρώτο μήνα, είναι να αυξηθούν τα γραφεία που δίνονται σε υπηρεσίες. Και πώς προέκυψε η ανάγκη για καινούρια γραφεία που να στεγάσουν υπηρεσίες; Προέκυψε από τις αυξημένες ανάγκες των αιρετών για γραφεία καθώς τα γραφεία των υπαλλήλων που μετακινούνται στεγάζουν πλέον αιρετούς του Δήμου. Σημειώνουμε ότι οι παρατάξεις τουκ. Παπαλού και του κ. Σχορετσιανίτη και ο κος Αντωνίου Σ. είχαν διαφωνήσει για την ενοικίαση χώρου στην ΑΝΚΑ αντί αντιτίμου 550 € μηνιαίως με απόφαση που είχε ληφθεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.
  1. Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 262 / 2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τη χωροθέτηση ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  • Με την τροποποίηση της απόφασης μεταφέρεται ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων απέναντι από το ξενοδοχείον ΑΣΤΡΟΝ που είναι συμφερόντων του αντιδημάρχου κ. Σχορετσιανίτη. Θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να δημιουργήσει υπόνοιες ότι γίνεται για να ευνοήσει με κάποιο τρόπο τον κ Σχορετσιανίτη και θεωρούμε  ότι γενικά τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τέτοια ζητήματα.Ακόμα και αν δεν γίνεται για αυτό το σκοπό πρέπει όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια»

 

  1. Για το κλειστό γυμναστήριο.
  • Όταν τέθηκε ο στόχος ολοκλήρωση εντός του 2019, κανένας δεν το πίστευε. Το πιο σύγχρονο γυμναστήριο της χώρας, τελικής δαπάνης 13 εκατομμυρίων ευρώ,  με σύνθετο μηχανολογικό εξοπλισμό ολοκληρώθηκε στο σύνολό του. Το γεγονός ότι απομένουν ελάχιστες αδειοδοτήσεις, δεν μειώνουν τον άθλο της τεχνικής υπηρεσίας και της δημοτικής μας αρχής για την ολοκλήρωση του έργου. Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει ο δήμαρχος είναι να εκφράσει την ικανοποίησή του κι όχι να ρίχνει μομφές στο έργο μας. Άλλωστε όπως δημόσια έχει ανακοινωθεί, στις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας. Η αρνητική κριτική για το έργο αφορά τις 45 μέρες οι οποίες θα μεσολαβήσουν από την ημέρα που η νέα διοίκηση παρέλαβε και μέχρι να λειτουργήσει;Τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιοςο κ Τσιάκος, ως αντιπεριφερειάρχης, δήλωνε ότι το διοικητήριο θα παραδοθεί πριν τις εκλογές και τώρα γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται ίσως και μία τριετία μέχρι την τελική του παράδοση; Είναι καλό στην κριτική να είμαστε πάντα δίκαιοι. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης και γνωρίζουν την καθημερινή μάχη που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν οι δυσκίνητες διαδικασίες του δημοσίου.
admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή