Οι «Εναλλακτικοί» του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στο ΚΠΕ Μαρώνειας

Η επίσκεψη στο ΚΠΕ Μαρώνειας, έγινε στο πλαίσιο του  Περιβαλλοντικού προγράμματος «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»  που υλοποιεί η ομάδα μας.
Όταν ενημερωθήκαμε πως θα μας φιλοξενούσε το ΚΠΕ Μαρώνειας, όλοι ενθουσιαστήκαμε  γιατί ήταν ένα μέρος που οι περισσότεροι δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ πριν.

Αναχωρήσαμε από το Σχολείο νωρίς, έτοιμοι για ένα διαφορετικό μάθημα! Στη διαδρομή θαυμάσαμε και μαγευτήκαμε  από τα όμορφα, χιονισμένα τοπία της Μακεδονίας και της Θράκης. Όσο πλησιάζαμε, τόσο μεγάλωνε η χαρά μας και η περιέργεια μας να δούμε όλα αυτά για τα οποία είχαμε προετοιμαστεί.  Η  στάση στο Μετόχι του Αγίου Όρους μας ξεκούρασε  και μας έδωσε την ευκαιρία   να παρατηρήσουμε σπάνια  αποδημητικά  πουλιά να παίζουν με το νερό.
Επόμενη στάση ήταν η πόλη της Κομοτηνής. Περιηγηθήκαμε και ανακαλύψαμε καταπληκτικά σημεία της πόλης που μας φανέρωσαν  την πολυπολιτισμικότητα της. Χώροι λατρείας Χριστιανών και Μουσουλμάνων, καταστήματα με έντονο το άρωμα και τις γεύσεις της ανατολής, γλώσσες διαφορετικές.  Πολιτισμός διαφορετικός από αυτόν των Τρικάλων.

Τελικός σταθμός το  ΚΠΕ Μαρώνειας, το οποίο βρισκόταν στο χωριό Ίμερος. Οι Υπεύθυνοι του ΚΠΕ μας υποδέχτηκαν με χαρά, καλοσύνη και φιλικότητα.  Αρχικά γνωριστήκαμε παίζοντας διάφορα  διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με το περιβάλλον. Μάθαμε  για την διατροφική αλυσίδα και πόσο σημαντικό είναι να μην χάνονται οι κρίκοι που την συνδέουν και στη συνέχεια μελετήσαμε το κυρίως θέμα μας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενημερωθήκαμε  το ποιες είναι αυτές και ποιες είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και να εξοικονομήσουμε πόρους.

Επιπλέον,  είδαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά οχήματα.  Κατασκευάσαμε μία ανεμογεννήτρια και ένα ηλιακό όχημα, με ειδικό εξοπλισμό μοντελισμού. Ήτανε κάτι το πρωτόγνωρο για τους περισσότερους από εμάς για αυτό και δείξαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μόλις ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία τις κατασκευές πειραματιστήκαμε πάνω σε αυτές. Η εμπειρία της βιωματικής μάθησης ήταν ανεπανάληπτη.

Επόμενος και τελευταίος προορισμός μας ήταν το Ατμοηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ.. Εκεί  ξεναγηθήκαμε από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Εργοστασίου και μάθαμε το πώς παράγεται το ρεύμα με την αξιοποίηση του ατμού.

Με αυτή την εκδρομή μας δόθηκαν ευκαιρίες που δεν μας είχαν παρουσιαστεί  ξανά. Διευρύναμε το μυαλό και τη σκέψη μας. Αποκτήσαμε πολλές, νέες και  χρήσιμες γνώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειδωμένες στο νου και στην καρδιά μας!

Ευχαριστούμε πολύ το Σχολείο μας για την μοναδική εμπειρία που μας βοήθησε να ζήσουμε και τις καθηγήτριές μας κ. Μιχαήλ και κ. Βακουφτσή που μας συνόδευσαν σ’ αυτό το ταξίδι γνώσης.
Για την Περιβαλλοντική Ομάδα «Εναλλακτικοί»
Μόρφου Κωνσταντίνα
 
   Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή