Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι Τζακαράντες της Αθήνας κι ο θρύλος της Αργεντινής

Μεταξύ 1837 και 1840, μαζί με τα πρώτα καλλωπιστικά φυτά που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Γένοβα για να φυτευτούν στονΚήπο των Ανακτόρων (Βασιλικό Κήπο τότε, Εθνικό Κήπο σήμερα), ήρθαν στην Ελλάδα  και οι Τζακαράντες .Παραγγελία του αρχικηπουρού της βασίλισσας Αμαλίας η οποία ενδιαφέρονταν πολύ για τον κήπο της.

Τα υποτροπικά, καλλωπιστικά αυτά δέντρα, που βρίσκονται πλέον και εκτός του σημερινού Εθνικού Κήπου, ομορφαίνουν την Αθήνα κάθε Μάιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Τα πανέμορφα μωβ-μενεξεδί άνθη τους, μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στο δέντρο, σκορπώντας ένα φίνο άρωμα στην ατμόσφαιρα πριν πέσουν και λουλουδιάσουν με το μενεξεδένιο χιόνι τους το έδαφος, δημιουργώντας «χαλιά» από μικρά μωβ ανθάκια. Τα δέντρα φτάνουν σε ύψος τα 15 μέτρα και αποτελούν οάσεις ομορφιάς μέσα σε πόλεις, κυρίως όταν είναι φυτεμένα σε δενδροστοιχίες. 

Στο κέντρο της Αθήνας, τρεις είναι οι ξακουστές δενδροστοιχίες με τζακαράντες  που σχηματίζουν αψίδες . Η δενδροστοιχία του Ζαππείου, της οδού Αθηνάς και της οδού Ρηγίλλης.
Η δεντροστοιχία της οδού Αθηνάς, δίνει την δυνατότητα την περίοδο ανθοφορίας των δέντρων, να ατενίζει κανείς την Ακρόπολη ανάμεσα από ένα λουλουδιασμένο μενεξεδί «κάδρο». Δυστυχώς φέτος , ο Δήμος Αθηναίων κουτσούρεψε τις  τζακαράντες της  οδού Αθηνάς και μείνανε μόνο οι κορμοί και μερικά κλαδιά τους.

Επίσης κάποιες μεμονωμένες τζακαράντες, υπάρχουν στην Καπνικαρέα, μπροστά και πίσω από την μικρή, βυζαντινή εκκλησία στην οδό Ερμού, στον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μεμονωμένα επίσης δέντρα υπάρχουν σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας και όποια τυχαίνει τα βρίσκονται μπροστά από τα νεοκλασικά κτήρια, δίνουν μια επιπλέον αίσθηση φινέτσας στην ήδη υπάρχουσα αρχοντιά των νεοκλασικών της Αθήνας.

Όμορφα, περήφανα δέντρα οι εξωτικές τζακαράντες, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Υποχρεώνουν όποιον τις  «δει», δηλαδή όποιον τις προσέξει – γιατί χιλιάδες δεκάδες  μάτια τις βλέπουν, αλλά πόσα αφιερώνουν έστω και δευτερόλεπτα για να τις θαυμάσουν –  να στρέψει το κεφάλι και τα μάτια ψηλά στον ουρανό.
 

  • Η χαμένη Τζακαράντα των Τρικάλων

Στο κέντρο των Τρικάλων υπήρχε μια τζακαράντα  απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, την οποία μια μέρα πριν από κάποια χρόνια, ο Δήμος Τρικκαίων την έκοψε.
 

  • Ο θρύλος της Αργεντινής και το ποίημα του Σεφέρη

Ένας θρύλος  της Αργεντινής  μιλάει για μια τεράστια τζακαράντα που φυτεύτηκε στην Πλατεία Ανθέων, στο Μπουένος Άιρες και σύμφωνα με αυτόν, όποιος περνά κάτω από το ανθισμένο δέντρο, μπορεί αν θέλει, να του παραγγείλει ένα αργεντίνικοταγκό κι αυτό βάζει τα λουλούδια και τους καρπούς του – καθώς περνά το αεράκι ανάμεσά τους – να σφυρίζουν τραγουδιστά το ταγκόπου του παράγγειλαν.  

«Οι τζακαράντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας, ρίχναν γύρω στα πόδια τους ένα μενεξεδένιο χιόνι» έχει γράψει ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, στο Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄,  για τα πανέμορφα αυτά δέντρα.

Φωτογραφία: © Λέλα Κατεχάκη / Μάιος 2017 / Η δενδροστοιχία με τις τζακαράντες του Ζαππείου.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή