Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οικονομική Επιτροπή Μετεώρων: Εγκρίθηκε τελικά η ανάθεση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μετεώρων, η οποία ξεκίνησε επεισοδιακά με την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης

Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε το ποσό των 5.000 για αγορά τροφίμων σε ευπαθή άτομα.

Εγκρίθηκαν:

1. Τα δικαιολογητικά δαπανών της πάγιας προκαταβολής των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μετεώρων.

2. Η τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2022 – κατά πλειοψηφία.

3. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Μετεώρων οικονομικού έτους 2023.

Ο κ. Παπαμιχαήλ μειοψήφησε λέγοντας ότι το σχέδιο είναι αντιγραφή από προηγούμενα έτη και ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός, διότι έχουμε μάθε πρώτα να προϋπολογίζουμε τις δαπάνες και μετά να ψάχνουμε για έσοδα, ενώ πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο.

“Τον προϋπολογισμό τον έκανε ο Διευθυντής για να περάσει από το Παρατηρητήριο. Εμείς φταίμε οι αιρετοί και όχι ο Διευθυντής”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο δεν δείχνει προγραμματισμό και σχεδιασμό και το καταψηφίζει.

4. Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης μακροχρόνιας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην Κ. Περιστέρας στη θέση «Πλάκα» για ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Για 1.000 ευρώ τον χρόνο και για 20 χρόνια διάρκεια.

5. Ομόφωνα εγκρίθηκε ο 1ος Ανακεφαλαιωτικοός Πίνακας, ποσού για εργασίες, Γ.Ε & Ο.Ε, απρόβλεπτα και αναθεώρηση 187.058,29 € και για Φ.Π.Α. 44.893,99 €, συνολικής δαπάνης 231.952,28 €, ήτοι σε ισοζύγιο με το ποσό της αρχικής σύμβασης του έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ” του Δήμου Μετεώρων.

6. Ομόφωνα εγκρίθηκε η σύσταση Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών στο πλαίσιο του Προγράμματος Επενδύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ». (Σαλκτιτζόγλου-πρόεδρος, Ράπτη, Τσόγιας).

7. Εγκρίθηκε ομόφωνα η συνδιοργάνωση θεματικού αφιερώματος στους Θεσσαλούς δημιουργούς Κώστα Βίρβο και Θεόδωρο Δερβενιώτη με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

8. Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός κληροδοτήματος Ευσεβίου Ντούλα της Κοινότητας Καλλιρρόης οικ. έτους 2022.

9. Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα ενός μήνα παράτασης (μέχρι 25/12) παραδοτέου της σύμβασης με τίτλο «Σύμβαση παροχής υπηρεσιών Συμβούλου για την εκπόνηση σχεδίου αστικής προσβασιμότητας στο Δήμο Μετεώρων».

10. Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι όροι διακήρυξης για τη διενέργεια ανοικτού, ηλεκτρονικού διαγωνισµού µέσω ΕΣΗ∆ΗΣ, για την επιλογή αναδόχου της υπηρεσίας µε τίτλο: «Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση Αρχείου & Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Μετεώρων», πρ-σμού 612.837,39€ με το ΦΠΑ με χρηµατοδότηση από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». -αφορά στο υποέργο 1 της Πράξης «Ψηφιακή σύγκλιση Δήμου Μετεώρων». Την Επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού συγκροτούν οι κ.κ. Σαλκτιτζόγλου, Ράπτη, Γκουζιώτης).

11. Ομόφωνα εγκρίθηκε η διαγραφής βεβαιωμένων οφειλών παραβάσεων ΚΟΚ και διδάκτρων.

12. Εγκρίθηκε ομόφωνα το πρακτικό Ι της Επιτροπής διαγωνισμού του έργου «Αγροτική οδοποιία Δήμου Μετεώρων». Προσωριν΄ςο ανάδοχος η εταιρεία Μάτζιος Τεχνική με 54,59% έκπτωση.

13. Έγκριση της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας της Ενεργειακής Αναβάθμισης – Αυτοματοποίησης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Μετεώρων, επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης και έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών και εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων παροχής Υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος κ. Αλέκος είπε ότι έγινε καταγραφή όλων των φωτιστικών σημείων του δήμου που είναι 11.416. Τα περισσότερα είναι συμβατικά και λίγα είναι led. Οι επιλογές είπε ότι είναι:

α) η Σύμβαση Ενεργειακή Απόδοσης που αναλαμβάνει ιδιώτης για 12 χρόνια και δίνει κέρδος στο δήμο από την εξοικονόμηση ενέργειας 300.000 ευρώ ετησίως συν 115.000 κερδίζει ο δήμος από το κόστος συντήρησης. “Περί τα 6 εκ. ευρώ θα είναι το κέρδος για τον Δήμο στα 12 χρόνια”, είπε ο κ. Αλέκος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για όφελος και όχι για υποθήκη. Επιπλέον, είπε ότι θα φωτιστούν πολλά σκοτεινά σημεία της πόλης.

β) ο Δανεισμός με 4% περίπου επιτόκιο από το Ταμείο Παρακατηθηκών και Δανείων ύψους 6 εκ. ευρώ.

Ο κ. Παπαμιχαήλ είπε ότι συμφωνεί με τα οφέλη που θα προκύψουν και θα είναι πολλαπλά. Πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και ότι δεν υπάρχει υποθήκευση της επόμενης δημοτικής αρχής, καθώς η επόμενη δημοτική αρχή μπορεί να εξελίξει το θέμα. “Δεν το ψηφίζω στην Οικονομική Επιτροπή, να έρθει στιο δημοτικό συμβούλιο”, κατέληξε.

Ο κ. Τούλας είπε τα εξής: “Έγινε ένα λάθος από τη μείζονα αντιπολίτευση. Το σόου αυτό πρέπει να το κάνει στο Υπουργείο Εσωτερικών που δίνει το δικαίωμα να περνούν τέτοια θέματα από την Οικονομική Επιτροπή. “Υπάρχει και τρίτη λύση να αναλάβει ο Δήμος την αντικατάσταση των λαμπτήρων”, πρόσθεσε και μειοψήφησε κι εκείνος σημειώνοντας ότι υπάρχουν νούμερα στον προϋπολογισμό του κόστους που είναι πολύ τραβηγμένα.

Ο κ. Λύπας είπε ότι θα προτιμούσε να δανειστεί ο δήμος με χαμηλό επιτόκιο, αλλά το 4% είναι απαγορευτικό.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή