Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία

Εκδήλωση στην Οξύνεια Καλαμπάκας με Ομιλητή τον Ψυχίατρο και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστο Λιάπη.
 
Ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Λιάπης, θα μιλήσει, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Οξύνειας, στην Οξύνεια Καλαμπάκας, την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 11 το πρωί με θέμα «Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο γιατρός θα έχει εκτενή συζήτηση με το ακροατήριο, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτών για τα φλέγοντα προβλήματα τις καθημερινότητας και τον περιορισμό της αρνητικής επίδρασής τους στην ψυχική υγεία και ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά ότι «Πάντοτε, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μιλούμε για "εθνική κατάθλιψη", θα πρέπει, όμως, να γίνεται διάκριση ανάμεσα στη θλίψη που μπορεί να προκαλούν οι οικονομικές δυσχέρειες και οι βίαιες προσαρμογές που υφίστανται οι πολίτες, λόγω της οικονομικής στενότητας, της περιστολής των εσόδων, της ανεργίας και της λιτότητας και στην κλινική εκδήλωση κατάθλιψης. Η πρώτη είναι μια φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής, ενώ η δεύτερη είναι μια ψυχοπαθολογική κατάσταση.

Καθώς μεγάλο ποσοστό των αυτοκτονιών που διαπράττονται στη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, γίνονται από άτομα που πάσχουν από τις λεγόμενες άτυπες μορφές της κατάθλιψης, θα πρέπει ο κάθε κλινικός ιατρός να είναι ευαισθητοποιημένος και να επαγρυπνεί. Την ίδια στιγμή, οι προληπτικές μας παρεμβάσεις πρέπει να δίνουν έμφαση και στην ενδυνάμωση των πολιτισμικών παραγόντων οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την κοινωνική ανθεκτικότητα στην κρίση. Σημαντικό παράγοντα αυτού του είδους αποτελεί ο οικογενειακός ιστός που στις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου συγκροτεί έναν από τους κυρίαρχους υποστηρικτικούς μηχανισμούς.

Έχοντας υπηρετήσει ως Αγροτικός Ιατρός στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας, γνωρίζω από πρώτο χέρι την αξία των δράσεων προαγωγής της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα. Την αξία της εκπαίδευσης των Αγροτικών και των Γενικών μας Ιατρών, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των υπολοίπων ψυχικών διαταραχών.

Χαίρομαι που, χάρη στην πρωτοβουλία του Μορφωτικού  Συλλόγου Οξύνειας «Η Μερίτσα» και της Προέδρου του Ευαγγελίας Ντιβουλία, μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ, 13 χρόνια μετά τη θητεία μου ως Αγροτικός Ιατρός, με την ιδιότητα, πλέον, του ειδικού Ψυχιάτρου και Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξανά ανάμεσα στους κατοίκους της αγαπημένης μου Επαρχίας Καλαμπάκας, συνδράμοντας στην πρόληψη και τη βελτίωση της συνολικής τους υγείας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η πατρίδα μας.
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή