Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όλο και λιγότεροι Τρικαλινοί εργαζόμενοι στον τουρισμό των νησιών

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια ήταν πολλοί οι Τρικαλινοί που επέλεγαν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο φεύγοντας από τον τόπο διαμονής τους. Τα νησιά όπως η Κέρκυρα, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είχαν την τιμητική τους σε αυτή την περίπτωση.

Σταδιακά όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr αυτό αλλάζει και πλέον όλο και λιγότεροι κάνουν αυτή την επιλογή.

Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 40% εμφάνισε πέρσι έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Το 23% των θέσεων απασχόλησης στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα «Η απασχόληση στα ξενοδοχεία 2022» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο αριθμός των θέσεων που παρέμειναν κενές υπερέβη τον αντίστοιχο περσινό αριθμό, ο οποίος είχε ανέλθει σε 53.249 από τις 244.124 που προβλέφθηκαν από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς οι ελλείψεις προσωπικού αντιστοιχούσαν πέρσι σε 60.225 θέσεις απασχόλησης από τις 262.980 απαιτούμενες. Αδυναμία κάλυψης καταγράφηκε τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.

Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.

Συνολικά μιλάμε για πάνω από 80 χιλιάδες θέσεις που θα παραμείνουν κενές στον τουρισμό με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αντιμετωπίζουν σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες. Από τα σημαντικότερα θέματα που προβάλλουν όσοι πάντως εργαζόταν σεζόν και πλέον δεν το επιλέγουν είναι οι συνθήκες εργασίας αλλά και η πρόσκαιρη απασχόληση με αποτέλεσμα να αναζητούν σε άλλες επαγγέλματα την τύχη τους. Σε τοπικό επίπεδο δε, η τουριστική ανάπτυξη σε ένα βαθμό επηρέασε αντίστοιχα και την απασχόληση στα καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κοκ δίνοντας την ευκαιρία της εργασίας στον τόπο διαμονής.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή