Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκε η ανασκαφική περίοδος  στην «Ασβεσταριά» Πετρωτού

Ευχαριστήρια Επιστολή προς τους συμμετέχοντες και τους χορηγούς στην Συστηματική Ανασκαφή

Ολοκληρώθηκε ακόμη μία ανασκαφική περίοδος  στον οικισμό της Εποχής Χαλκού, στην θέση «Ασβεσταριά» Πετρωτού του Δήμου Φαρκαδώνας κατά την οποία ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα.  Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στον οικισμό της Εποχής Χαλκού στην θέση «Ασβεσταριά» Πετρωτού του Δήμου Φαρκαδώνας, αποτελεί μέρος του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πετρωτού, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο διεπιστημονικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Οι μυκηναίοι της Δυτικής Θεσσαλίας»

Κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για τον ζήλο την φιλομάθειά τους, την εργατικότητά τους και το ήθος που επέδειξαν.

Ευχαριστίες οφείλουμε στους συναδέλφους της ΕΦΑ Καρδίτσας, και μέλη της επιστημονικής ομάδας, κα. Ανδριανή Σταμάτη, Τοπογράφο, Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών,  η οποία χάραξε τις τομές, πήρε υψόμετρα και έμαθε στους φοιτητές πως να χρησιμοποιούν τον χωροβάτη, στον κ. Τηλέμαχο Βάιλα, σχεδιαστή-φωτογράφο  για την βοήθεια στην χάραξη των τομών και τις αεροφωτογραφίες με drone, στον Δημήτρη Κουκούλη Πολιτικό Μηχανικό, ο οποίος φρόντισε για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την όσο το δυνατόν αρτιότερη οργάνωση  της ανασκαφής.

Την κα. Μαργαρίτα Τηλιοπούλου, Συντηρήτρια, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης  Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, η οποία εκπαίδευσε τους φοιτητές στο πλύσιμο της κεραμικής. Την κα. Φωτεινή Κωστοπούλου, αρχαιολόγο, η οποία συμμετείχε εθελοντικά στην ανασκαφή, βοηθώντας τους φοιτητές σε κάθε τους βήμα. Τους εργάτες Παναγιώτη Κουκούλη και Παναγιώτη Τσέτσα οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και βοήθησαν σημαντικά τους φοιτητές. Πολλές ευχαριστίες οφείλω και στο εργατοτεχνικό προσωπικό το οποίο βοήθησε εθελοντικά, εν μέσω καύσωνα, στην προετοιμασία της ανασκαφής.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πετρωτού συμμετείχαν επίσης στην εκπαίδευση των φοιτητών. Η Αγγελική Καραθάνου, Παλαιοβοτανολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του ΑΠΘ έδειξε στους φοιτητές την χρήση του νεροκόσκινο και την συμπλήρωση φορμών καθώς και την μέθοδο συλλογής δειγμάτων χώματος και τους μύησε στην Παλαιοβοτανολογία  και στον ρόλο αυτής στην αρχαιολογική έρευνα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην Αρχαιολογική Αποθήκη του Πύργου Κιερίου Σοφάσων, όπου φυλάσσονται τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία θα έρθουν σε επαφή με αυτά και να ενημερωθούν για τις μεθόδους αποθήκευσης τους.  Η Αγαθή Μπαρτζώκα, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με εξειδίκευση στην λιθοτεχνία, ανέλυσε στους φοιτητές τις μεθόδους λιθοτεχνίας, την χρήση των εργαλείων και τα υλικά κατασκευής τους.

Ο Δρ. Άγγελος Γκοτσίνας, ζωωοαρχαιολόγος, τους έφερε σε επαφή με οστά ζώων, τους εξήγησε την χρησιμότητά τους για τις πληροφορίες  σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του οικισμού της Εποχής του Χαλκού και για τις γνώσεις μας για την οικονομία της περιοχής καθώς και για τις μεθόδους με τις οποίες αντλούμε τις πληροφορίες αυτές. Την επόμενη μέρα, στον χώρο της ανασκαφής υπέδειξε στους φοιτητές τον τρόπο περισυλλογής και το πλύσιμο των οστών.

Η διεξαγωγή των ανασκαφικών ερευνών και η φιλοξενία των φοιτητών δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Ψύχα.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά για την ευγενική χορηγίας τους σε προϊόντα τις επιχειρήσεις:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΛΙΑΦΑ  https://www.kliafa.gr/

ΒΙΟΛΑΝΤΑ cookies https://violanta.gr/e/

ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε.  https://www.trikki.com.gr/

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΣ & ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΣΩΝ ΔΙΔΑΓΓΕΛΟΣ. Μαντόπουλου 20, 432 00 Παλαμάς

ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ : Υγεία για όλους  https://nosileiastospiti.com/

Επίσης οφείλουμε ευχαριστίες στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο Οιχαλίας το οποίο φροντίζει κάθε χρόνο να γεμίζει μια δεξαμενή ενός τόνου για τις ανάγκες του προσωπικού και της Ανασκαφής. Στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρκαδώνας για την πολύτιμη βοήθειά του και για την φύλαξη και επίβλεψη του χώρου για όλο τον χρόνο.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Κοινότητας Πετρωτού κ. Ευάγγελο Αλεξίου ο οποίος φρόντισε να μας παρέχει η ΔΕΥΑΦ σύνδεση με το αγωγό ύδρευσης ώστε να έχουμε νερό για τις ανάγκες της Ανασκαφής και ιδιαίτερα για το νεροκόσκινο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Παλαμά κ. Γεώργιο Σακελαρίου, ο οποίος μερίμνησε και βρήκε τον κ. Νίκο Ντράχα, αγρότη κάτοικο Συκεώνας, στον οποίο είμαστε ευγνώμονες, ο οποίος ρυμούλκησε  το τροχόσπιτο από τον Αρχαιολογικό χώρο «Ρωμαϊκά Λουτρά Συκεώνας» μέχρι τον δρόμο ώστε να γίνει εύκολη η μεταφορά του στον χώρο της Ανασκαφής.

Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Σπύρο Τρίγκα, κάτοικο Κλοκοτού ο οποίος μας δάνειζε την ψησταριά του, κάθε Παρασκευή για το καθιερωμένο Barbecue της ανασκαφικής ομάδας.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στον μεταπτυχιακό φοιτητή Οδυσσέα Ιακωβάκη, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν αδύνατον να βρεθεί στέγη, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες μας, για την φιλοξενία των φοιτητών στις Δ.Κ. Οιχαλίας και Πελινναίων,  προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ο ίδιος τους συναδέλφους του. Τον ευχαριστώ για την άψογη φιλοξενία του και πιστεύω ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να ανταποδώσω τα όσα έχει κάνει για την εύρυθμη διεξαγωγή της Ανασκαφικής έρευνας.

Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πετρωτού (Pe. Ar. P.)

Μαρία Βαϊοπούλου

Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πετρωτού ((Pe. Ar. P.) και της Συστηματικής Ανασκαφής του οικισμού στην Θέση «Ασβεσταριά» Πετρωτού, Δ. Φαρκαδώνας

Τα μέλη της επιστημονικής Ομάδας:

Δρ. Κώστας Αθανασσάς, Γεωλόγος Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Δρ. Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου, Γεωαρχαιολόγος Ε.Α.Π & Σχολή Ξεναγών

Δρ Άγγελος Γκοτσίνας,  Ζωοαρχαιολόγος

Λίνα Καραθάνου, Msc Παλαιοβοτανολόγος

Dr. Rudy  Alagich, Βιοαρχαιολόγος,  Πανεπιστήμιο του Sydney

Δρ. Tobias Krapf,  Αρχαιολόγος, Επιστημονικός Γραμματέας Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής

Δρ. Χρήστος Κλείτσας, αρχαιολόγος, ΕΦΑ Ιωαννίνων

Αγαθή Μπαρτζώκα, Msc Αρχαιολόγος, Ιστορικός

Δέσποινα Ζαφείρη, Msc Παλαιοανθρωπολόγος

Μαργαρίτα Τηλιοπούλου Συντηρήτρια, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης  Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. ΕΦΑ Καρδίτσας

Ανδριανή Σταμάτη,  Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Τοπογράφος, ΕΦΑ Καρδίτσας

Δημήτρης Κουκούλης, Msc Πολιτικός Μηχανικός, ΕΦΑ Καρδίτσας

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή