Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον Εισαγγελέα απόπειρες απάτης

Σε παρατυπίες προχώρησαν ένας υπεύθυνος ΚΥΔ- Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων- και οκτώ αιτούντες κατανομής εθνικού αποθέματος 2020 και 2021, δημιουργώντας τεχνητές προϋποθέσεις για να λάβουν αυξημένες ενισχύσεις, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ προκύπτουν και για μια νέα υπόθεση, η οποία ερευνάται, με φερόμενη εκμίσθωση 5.000 στρεμμάτων ελαιώνων, από 31 αιτούντες για λήψη εθνικού αποθέματος το 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από ανάλυση κινδύνου σε συνδυασμό με καταγγελίες και διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων διερεύνησης  από τον Οργανισμό, προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για την διάπραξη παρατυπιών, διαβιβάζοντας σχετική αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Ήταν μικτοί και περιλάμβαναν τόσο τους 8 αιτούντες όσο και τον υπεύθυνο του ΚΥΔ. Είχαν υποβάλει με πανομοιότυπο τρόπο αιτήματα για την κατανομή ΕΑ το 2020 και 2021, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων. Σημειώνεται ότι ένα από τα 8 πρόσωπα που αιτήθηκαν κατανομή εθνικού αποθέματος είναι συγγενικό πρόσωπο  με σχέση α’  βαθμού με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.

Το ΚΥΔ έχει έδρα την Μαγνησία και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ έχουν τα εξής ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά:

-οι περισσότεροι δήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 134 αγροτεμάχια, πολύ μικρής έκτασης 2-10 στρεμμάτων, φαινόμενο που δεν συναντάται σε άλλους αιτούντες του ΟΣΔΕ που δηλώνουν βοσκοτόπια. Όμοια και οι συνολικά δηλούμενες εκτάσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα περίπου 365 στρέμματα με σύνολο τα 3.310 στρέμματα.

-οι δηλούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε διαφορετική απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή (Κοζάνη και Ημαθία) από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα της εκμετάλλευσης τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).

-τα μισθωτήρια ανάμεσα στους αιτούντες και στους τρείς κοινούς εκμισθωτές είναι όλα πανομοιότυπα με πολύ χαμηλά ετήσια μίσθια.

-σημαντικές δηλούμενες εκτάσεις από τους 8 από αιτούντες: α) είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και β) βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου το 2020 και το 2021 βρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν ή διεκδίκησαν οι 9 αιτούντες:

-οι 2 έλαβαν ενισχύσεις 29.783,75 ευρώ το 2020 και 2021, ενώ το 2022 δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ.

-οι 7 υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ για το 2021 και 2022 διεκδικώντας να τους καταβληθεί ποσό που εκτιμάται περίπου στα 265.000 ευρώ (τα οποία λόγω ελέγχου δεν εισπράχθηκαν), χωρίς μάλιστα να πληρούν τις απαιτήσεις γεωργικής χρήσης για την λήψη ενίσχυσης, όπως έδειξε ο επιτόπιος έλεγχος για την γεωργική χρήση της γης.

Για αυτή την υπόθεση πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός για τους 9 αιτούντες (επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κλπ) και για το ΚΥΔ (διερεύνηση προϋποθέσεων άρσης της διαπίστευσης), διαβιβάστηκε σχετική αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Έρευνα και για νέες παρατυπίες

Η αναφορά αυτή αποτελεί την 4η που στέλνεται στην δικαιοσύνη, τους τελευταίους τρείς μήνες, με ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ στην δημιουργία τεχνητών συνθηκών απόσπασης αυξημένων ενισχύσεων από αιτούντες (περίπτωση Νισύρου). Οι ίδιες ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ προκύπτουν, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και για μια υπόθεση, η οποία ερευνάται αυτή την στιγμή, με φερόμενη εκμίσθωση 5.000 στρεμμάτων ελαιώνων, από 31 αιτούντες για λήψη εθνικού αποθέματος το 2021. Η εκμίσθωση περίπου 170 στρεμμάτων ελαιώνων από καθένα με πανομοιότυπα δικαιολογητικά, από διαφορετικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οδηγεί σε ενδείξεις πλημμελούς εποπτείας από τον υπεύθυνο φορέα συντονισμού των ΚΥΔ το 2021. Στα πλαίσια αυτά διερευνάται η απάντηση στο ερώτημα για τον τρόπο εντοπισμού των «ελευθέρων» εκτάσεων που τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία δείχνουν άλλους ιδιοκτήτες. Και για τις τέσσερις υποθέσεις αλλά και για όσες ανάλογες παρουσιασθούν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει την OLAF, ενώ από τις αναφορές στην δικαιοσύνη ενημερώνεται αρμοδίως και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και της χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων εμπλουτίζονται πλέον και με την χρήση  στοιχείων του κτηματολογίου. Κάθε περίπτωση από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου ελέγχεται με την χρήση νέων στοιχείων μεθόδων σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται άμεσα και στην περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Τονίζεται ότι αυτά αφορούν έναν ελάχιστο αριθμό παραγωγών και ΚΥΔ, ενώ οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ανησυχούν για την διαχείριση και την καταβολή των ενισχύσεων.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή