Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Orienteering: Μια ευκαιρία ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης των εφήβων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή δράση των σχολείων του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” και του ΓΕΛ Βελεστίνου στο πλαίσιο περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος “Orienteering: μια ευκαιρία ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης των εφήβων”.

Το ΓΕΛ Βελεστίνου επισκέφθηκε την πόλη των Τρικάλων και την Τρίτη 9-5-23 στο πάρκο του Αη Γιώργη όπου διοργανώθηκε αγώνας Αγωνιστικού Προσανατολισμού (Orienteering) από το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”. Αγωνίστηκαν 9 ομάδες των 2 ατόμων – μαθητές του ΓΕΛ Βελεστίνου.

Το Orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους χάρτες πάνω στους οποίους υπάρχουν σημειωμένα κάποια σημεία ελέγχου. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφθεί όλα τα σημεία ελέγχου στη σωστή σειρά. Τα σημεία ελέγχου στο δικό μας αγώνα ήτανε “κάρτες” που πάνω τους αναγράφονταν σημαντικά μέρη των Τρικάλων ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες μαθητές λίγο καλύτερα τον τόπο μας. Πάνω στο χάρτη σημείωναν οι αγωνιζόμενοι το μέρος που αναγράφονταν στο σημείο ελέγχου για να αποδείξουν ότι έχουν επισκεφθεί το σωστό σημείο ελέγχου. Στο τέλος η πιο γρήγορη ομάδα που ολοκλήρωσε τον αγώνα σημειώνοντας τα σωστά σημεία ελέγχου κέρδισε και ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι.

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε παρόμοιους αγώνες βγαίνουν κερδισμένοι/ες καθώς ικανοποιείται η ανάγκη τους για κίνηση, αναπτύσσουν τις διανοητικές τους ικανότητες και τις επιδεξιότητες λήψης αποφάσεων. Γίνονται αποφασιστικοί/ές και προσανατολισμένοι/ες στον στόχο, αναπτύσσουν δεξιότητες δημιουργικότητας και την φυσική τους κατάσταση. Ακόμη απαιτείται εντιμότητα και κοινωνική κατανόηση και ενισχύουν την γνώση για τη γεωγραφία της Πατρίδας μας.

Στο ΓΕΛ Βελεστίνου δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο σύντομος τουριστικός οδηγός των Τρικάλων, που δημιουργήθηκε από το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”, με  πληροφορίες για τα μέρη που περιλαμβάνονταν στα σημεία ελέγχου του χάρτη του αγώνα. Η δράση οργανώθηκε από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς  του προγράμματος την Ελένη Μπασμπανέλου, ΠΕ85, και την Αναστασία Βαϊνά, ΠΕ04.04,  όλοι πέρασαν όμορφα δημιουργήθηκαν καινούργιες φιλίες, δροσίστηκαν  με χυμούς Κλιάφα – ευγενική προσφορά της εταιρείας ΚΛΙΑΦΑ την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα  και αναμένουμε τις επόμενες κοινές εκπαιδευτικές δράσεις.

Η διευθύντρια του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων

“Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”

Μαριάννα Αποστόλου, ΠΕ05, Πολιτισμολόγος

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή