Όσα ακούστηκαν και δεν ακούστηκαν την Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία

Η βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής, ήταν ανοιξιάτικη και γλυκιά.

Μετά από τις συνεχόμενες  βροχές –  που έβρεχε λάσπη λόγω της αφρικανικής σκόνης –  τις προηγούμενες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ολόκληρη η μέρα της Μεγάλης Παρασκευής, ήταν ηλιόλουστη και ζεστή. Το βράδυ, όταν βγήκαν οι Επιτάφιοι, ούτε αέρας δεν φυσούσε.

Ο καλός καιρός, ευνόησε τους πιστούς να ακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων των ενοριών και τις διαδρομές τους μέχρι την κεντρική πλατεία των Τρικάλων, όπου σύμφωνα με την Τρικαλινή παράδοση γίνεται η συνάντηση των Επιταφίων της πόλης.

Ο κόσμος ήταν πολύς στην κεντρική πλατεία και μαζί με τους Τρικαλινούς και Τρικαλινές, ήταν και πολλοί επισκέπτες.

Κι ενώ όλοι οι Επιτάφιοι είχαν φτάσει και ανάμεναν την έλευση του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου –  της Μητρόπολης   –  ακούγονταν από τα μεγάφωνα  οι ύμνοι των Εγκωμίων από ηχογραφήσεις.

Όταν όμως ο Επιτάφιος της Μητρόπολης έφτανε στην πλατεία  και φάνηκε η Φιλαρμονική που παιάνιζε πένθιμα,  τα μεγάφωνα – που ομολογουμένως ήταν ρυθμισμένα πολύ δυνατά – δεν έκλεισαν, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται η μουσική που έπαιζε η Φιλαρμονική.

Επίσης δεν ακούγονταν ούτε η Χορωδία των γυναικών που συνόδευε τον Επιτάφιο ψάλλοντας  τα  Εγκώμια.

Και ήταν τόσο δυνατά τα μεγάφωνα που μπόρεσαν και κάλυψαν  τους ήχους και της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας,  ακόμα και στα αυτιά όσων στέκονταν μπροστά στην οδό Βασιλείου Τσιτσάνη  και μπροστά από την κεντρική γέφυρα.

Για όσους στέκονταν στην μέση της πλατείας ή από την άλλη πλευρά της,  προς την οδό Κονδύλη, ούτε λόγος να γίνεται αν κατάλαβαν ότι η Φιλαρμονική και η Χορωδία ήταν παρούσες.
Το γεγονός  της προφανούς ασυνεννοησίας να κλείσουν τα μεγάφωνα όταν πλησίαζε ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, στέρησε τόσο από τους πολίτες των Τρικάλων, όσο και από τους επισκέπτες, να ακούσουν  και τα δυο μουσικά σύνολα  να συμμετέχουν όπως είχε οριστεί να γίνει στην συνάντηση των Επιταφίων.

Επίσης, η προσπάθεια τόσων μουσικών της Φιλαρμονικής και τόσων ατόμων της Χορωδίας, να δώσουν ζωντανά τον πένθιμο χαρακτήρα  της μέρας, έπεσε εκ του αποτελέσματος στο κενό, καθώς δεν αξιοποιήθηκε όπως άρμοζε και όπως είχε προγραμματιστεί.

Από την άλλη,  αρνητική αίσθηση προκάλεσε σε πολύ κόσμο και σχολιάστηκε με προβληματισμό, η αναφορά  που έκανε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος – στην ομιλία του –   στον τρόπο που προήλθε ο θάνατος   ενός 15χρονου νέου, συμβάν  που συντάραξε πρόσφατα την κοινωνία των Τρικάλων.
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή