Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όταν ο υπουργός Σκουρλέτης «ανακάλυψε» τον Καλλικράτη

Πολλά θα μπορούσε να καταμαρτυρήσει στην κυβερνητική πολιτική απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση της όσον αφορά τον περιορισμό των χρηματοδοτικών πόρων, την υπονόμευση θεσμικών εργαλείων, την υποβάθμιση του πολιτικού της ρόλου , αφού ήταν αυτή πρώτη από όλους που δέχθηκε απανωτά χτυπήματα από την πολιτική των νεοφιλελεύθερων μνημονίων. 

Η ρήση του αρμόδιου υπουργού στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ότι «Ο Καλλικράτης εμπεριείχε πολλές και ωραίες ιδέες», άφησε άφωνους ακόμα και τους πιο θερμούς οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.
Δεν ήταν όμως τυχαία …
Η κυβέρνηση απέδειξε ότι παίζει με το θεσμό της Τ.Α., δεν στάθηκε ικανή να θεσμοθετήσει τρία και πλέον χρόνια τώρα, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο χωροταξικής  και θεσμικής ανασυγκρότησης  της  και ενώ υπόσχεται πολλά , τίποτα ουσιαστικό δεν πράττει, την ίδια στιγμή που διατηρεί αλλά και εμβαθύνει όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις .
Υπόσχεται την καθιέρωση της απλή αναλογικής, αλλά επιβάλλει το 5% ως ποσοστιαίο περιορισμό για την είσοδο μιας δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
Υπόσχεται την καθιέρωση των συμμετοχικών  προϋπολογισμών, αλλά επιβάλλει και άλλους γραφειοκρατικούς ελέγχους εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας με τη θέσπιση του «ελεγκτή νομιμότητας».
Υπόσχεται την ενδυνάμωση του θεσμού των τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά δεν καταργεί το γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, που σαν το μακρύ χέρι του υπουργείου του κ. Σκουρλέτη, έχει την τελική δικαιοδοσία για κάθε τι που αποφασίζουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια .
Υπόσχεται την οικονομική αυτοτέλεια της  Τ.Α. , αλλά  ψηφίζει νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη για χατίρι των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών διευρύνοντας δραματικά τις απαλλαγές των παραχωρησιούχων (δηλαδή των εταιρειών ιδιωτών) από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη μεταβιβάζοντας τα οικονομικά βάρη στους απλούς πολίτες, με μείζονα δημοσιονομική, αλλά και πολιτική σημασία, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί πόρους από τα ταμεία των δήμων σε βάρος των δημοτών.
Υπόσχεται την θέσπιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά πέρα από κάθε  νομική και πολιτική σκέψη προχωρά στην περικοπή των Κ.Α.Π. εκχωρώντας στο Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να δίνει χρηματικές προκαταβολές σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης στους Ο.Τ.Α., γεγονός που αποτελεί τεράστια πρόκληση, γιατί ούτε σε αποικίες δεν ισχύει. 
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην καθημερινότητά της αυτοδιοίκησης από τη διαρκή συσσώρευση επικίνδυνων, αλυσιτελών ή περιττών ρυθμίσεων, διαρκώς επιδεινώνονται, μέσα σε ένα αποτυχημένο συγκεντρωτικό και άκρως νεοφιλελεύθερο  μοντέλο. Το χρέος των προοδευτικών πολιτών και συλλογικοτήτων που επενδύουν σε μια διαφορετική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στο περαιτέρω βάλτωμα της στα μνημονικά γρανάζια, καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτικό.
 
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή