Οθόνες και παιδιά κατά τις μέρες του εγκλεισμού

Όσο διαρκεί ο εγκλεισμός στο σπίτι, τα παιδιά αφήνουν στην άκρη άλλες υποχρεώσεις και ασχολίες τους και διεκδικούν περισσότερες οθόνες. Η τηλεόραση, το κινητό, οι παιχνιδομηχανές, όπως είναι φυσικό να συμβαίνει, παραγκωνίζουν καθετί άλλο, έτσι ώστε αν το επιτρέψεις να συμβεί, μπορεί ένα παιδί να μείνει μπροστά σε μία οθόνη ατέλειωτες ώρες.

Η διατήρηση ενός προγράμματος στη ζωή του παιδιού έχει σημαντικές συνέπειες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το αν θα κάνει τα μαθήματά του. Ένα παιδί που χάνει την αίσθηση της συνέχειας του χρόνου με το να μένει μπροστά στην οθόνη, συνηθίζει στην παθητική αδράνεια, εθίζεται στα έντονα οπτικά ερεθίσματα και παραμελεί τις σωματικές και φυσικές του ανάγκες. Η απώλεια των επαφών του με φίλους, συμμαθητές και μέλη της εκτεταμένης οικογένειας, μπορεί να το οδηγήσουν σε ένα κοινωνικό κενό που υπονομεύει την αίσθηση του ανήκειν. Γι’ αυτόν τον λόγο οι γονείς έχουμε την ευθύνη να προστατέψουμε το πρόγραμμα και την κοινωνική ζωή των παιδιών μας. Και αυτό μπορεί να προκύψει με δράσεις που χρειάζεται να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση.

 • Κάθε πρωί ξεκινάμε τη μέρα μας με το να φτιάχνουμε το ωριαίο πρόγραμμα μαζί με το παιδί. Φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε τα μαθήματα του σχολείου κατά τις πρωινές ώρες, αλλά και τη φυσική άσκηση για μέσα ή έξω από το σπίτι σε καθημερινή βάση.
 • Συμφωνούμε με το παιδί για μια λογική διάρκεια παραμονής στις οθόνες, σε συγκεκριμένα χρονικά όρια (πχ 12:00 ως 13:00 και 17:00 ως 18:00). Έτσι, αντί να μαλώνουμε για να κλείσει την παιχνιδομηχανή, υπενθυμίζουμε απλά στο παιδί ότι έχει σειρά στο πρόγραμμά του κάτι άλλο.
 • Φροντίζουμε να έχουμε χρόνο στην καθημερινή ρουτίνα για παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μαζί με τα παιδιά, πχ κυνήγι του θησαυρού, αινίγματα, κρυφτό, χορός. Ή να γράψουμε μαζί γράμματα και να κάνουμε ζωγραφιές που θα στείλουμε με το ταχυδρομείο σε συγγενείς και φίλους.
 • Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν επειδή οικοδομούν την αίσθηση ότι όλοι στην οικογένεια είναι μαζί και είναι καλά. Είναι απαραίτητη η συμφωνία ότι τρώμε μόνο συγκεκριμένες ώρες, που τις σημειώνουμε στο πρόγραμμα και όχι όποτε πεινάσουμε. Επειδή όλοι μας λίγο πολύ συγχέουμε φορές φορές την ανία, τη στεναχώρια ή το άγχος μας με την πείνα και μπορεί να βρίσκουμε ευχάριστο καταφύγιο στα ζαχαρωτά.
 • Στο πρόγραμμά μας χρειάζεται να υπάρχει και ο χρόνος για φίλους και συγγενείς. Είτε μέσα από το τηλέφωνο είτε μέσω βιντεοκλήσης στο διαδίκτυο το παιδί μπορεί να αναζητήσει πρόσωπα που αγαπά και εκτιμά και να παίξει ακόμα μαζί τους. Το καλύτερο θα είναι να συμφωνήσει το παιδί να βρίσκονται με την παρέα του συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα για να μιλάνε και να παίζουν διαδικτυακά. Η εποπτεία όμως για το είδος και για τη διάρκεια του διαδικτυακού παιχνιδιού αφορά τους γονείς.
 • Δεν αφήνουμε το παιδί να παραμένει κλεισμένο στο δωμάτιό του για πολλές ώρες. Εάν αρνείται να βγει, μπαίνουμε στο δωμάτιο και καθόμαστε μαζί του για λίγο. Μπορούμε να συζητήσουμε για τις ασχολίες του με τις οθόνες. Εάν δείξουμε θετική διάθεση, τότε μπορεί να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να θυμηθεί το πρόγραμμα που κάναμε το πρωί, χωρίς να έχουμε κόντρες και φωνές.
 • Το πρόγραμμα λειτουργεί καλύτερα όταν είναι επίσημο, όταν για παράδειγμα το τυπώσουμε και το αναρτήσουμε σε εμφανές σημείο στο δωμάτιο του παιδιού. Βοηθά επίσης, το βράδυ να ρωτήσουμε το παιδί για το πώς πέρασε τη μέρα του. Τι του άρεσε και τι το δυσκόλεψε. Πώς θα ήθελε να προσαρμόσει το πρόγραμμά του για αύριο.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας νομού Τρικάλων παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά που αντιμετωπίζουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Κινητή Μονάδα παρέχει:

 • Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.
 • Παρακολούθηση και φροντίδα των ανθρώπων με διαταραχές της ψυχικής υγείας.
 • Συμβουλευτική σε άτομα, οικογένειες και ομάδες για θέματα ψυχικής υγείας.
 • Δραστηριότητες καταπολέμησης του αποκλεισμού, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που συνήθως συνοδεύουν την ψυχική διαταραχή.

 

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Τρικάλων

ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

24310 73385,  24310 70626

Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00

Οι Ψυχολόγοι και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Μονάδας έχουν ενταχθεί και παρέχουν υπηρεσίες και μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό  10306

 

admins
Author: admins

Share:
Δεν βρέθηκαν άρθρα.