ΟΧΙ στην πατριδοκαπηλία, ΝΑΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα με κάθε άλλο παρά οριακή πλειοψηφία. Η υπερψήφιση της συμφωνίας θα ήταν ακόμα ευρύτερη, αν ο βασικός κορμός της αντιπολίτευσης δεν ήταν εγκλωβισμένος σε παιχνίδια μικροπολιτικής.
 
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό, στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενώ, ταυτόχρονα,  προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Βόρεια Ελλάδα, γίνεται ξανά κέντρο των Βαλκανίων, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως οικονομικός  κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, γίνεται σταυροδρόμι εμπορίου, αλλά και πολιτισμού. Είναι σαφές ότι η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Τερματίζει οριστικά τον αλυτρωτισμό, την αμφισβήτηση των συνόρων, διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική παράδοση, το σεβασμό της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσης, διατυπώνεται ρητά ότι η μακεδονική γλώσσα, η οποία  είχε αναγνωριστεί ως γλώσσα του ΟΗΕ σε συνδιάσκεψη του 1977, επί κυβέρνησης ΝΔ, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, όπως ξεκαθαρίζει η ρηματική διακοίνωση της συμφωνίας που είναι πλήρως δεσμευτική. Τέλος, η Συμφωνία αναφέρεται σε ιθαγένεια και όχι σε εθνότητα. Το σύνταγμα της πλέον, ορίζει ρητά ότι η υπηκοότητα δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες.
 
Παρ’ όλα αυτά η ΝΔ και ο αρχηγός της εξακολουθούν να ποντάρουν στον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία. Την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με το κόμμα VMRO της πΓΔΜ: 
 
• Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί δήθεν «μακεδονική εθνότητα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική ταυτότητα». 
• Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «παραχωρεί μακεδονική γλώσσα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική γλώσσα». 
• Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ταπεινωτική» για την Ελλάδα. Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία είναι «ταπεινωτική» για την πΓΔΜ. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μία, μοναδική και ομολογουμένως πικρή αλήθεια: Ότι τουλάχιστον το VMRO είναι ειλικρινές και όντως κατά της σύνθετης ονομασίας, σε αντίθεση με τον ίδιο που μετά και τη ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ, η οποία σκορπά στους πέντε ανέμους τους ισχυρισμούς του για εθνότητα και γλώσσα, ψάχνει απελπισμένα δικαιολογίες και ψέματα της ύστατης στιγμής. ΝΔ και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού της πατριδοκαπηλίας.
 
Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι, μέσα σε ένα κλίμα τεχνικής όξυνσης, υπάρχουν δυνάμεις που σπάζοντας τα δεσμά του μικροκομματισμού αναλαμβάνουν την πατριωτική ευθύνη να στηρίξουν τη συμφωνία. Οι Πρέσπες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης πολιτικών διεργασιών, ώστε να οδηγηθούμε στη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου. Χωρίς ηγεμονισμούς και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, πρέπει και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ηλίας Αντωνίου


Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή