Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΠΑΚ Θεσσαλίας: «Καθρεφτάκια» για ιθαγενείς, τα μέτρα στήριξης των αγροτών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

«Καθρεφτάκια» για ιθαγενείς χαρακτηρίζει τα μέτρα στήριξης των αγροτών που εξήγγειλε ο χθες ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ)  Θεσσαλίας, με σχετική ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του νέου 23μελούς Δ.Σ. της Κίνησης κ. Χρήστος Αθανασιάδης.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Από τις 21 πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πολιτών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου το ύψος των μέτρων, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ, στους αγρότες θα διοχετευθούν μόνο 150 εκατ. ευρώ (60 εκ. για κόστος λιπασμάτων και 90 εκ. για κόστος ζωοτροφών) και από αυτά, τα 90 εκ. που προορίζονται για τους κτηνοτρόφους, τα 85 περίπου εκ. είναι από το ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή, ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από τον Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ,  λεφτά που ούτως ή άλλως θα τα ελάμβαναν οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) και πολύ απλά, τα βγάζουν από τη μία «τσέπη» και τα βάζουν σε άλλη!!!  Πέραν της καταστρεπτικής χρονοκαθυστέρησης στην λήψη απόφασης για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις, μιας και η βοήθεια για τα λιπάσματα θα έπρεπε να είχε ήδη  χορηγηθεί στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και όχι στο τέλος, το ποσό από μόνο του είναι απαράδεκτα μικρό και ανεπαρκές για το μέγεθος του προβλήματος.

Ομοίως και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών, κανονικά,  από πέρυσι έπρεπε να είχε χορηγηθεί (ενώ ακόμα και σήμερα, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έλαβαν την ενίσχυση του 2% επί του τζίρου) υπάρχει και το πρόβλημα του τρόπου πληρωμής αυτών των ενισχύσεων, διότι, εδώ και 3 χρόνια, κάθε πληρωμή αποτελεί και μια παρωδία, χειρότερη κάθε φορά από την προηγούμενη!!!

Επίσης, ειδικά για τους κτηνοτρόφους, όπως αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό, η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί σε 50.000 κτηνοτρόφους και εύλογα διερωτόμαστε: είναι δυνατόν να ενταχθούν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, όλοι οι αγελαδοτρόφοι, όλοι οι χοιροτρόφοι, όλοι οι μελισσοκόμοι, μέσα στους 50.000 δικαιούχους; Τα νούμερα δεν βγαίνουν και πολύ φοβόμαστε ότι οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, θα βρεθούν για ακόμα μια φορά, προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για το ακανθώδες θέμα και νούμερο ένα πρόβλημα, που είναι το κόστος ρεύματος-ενέργειας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν προχωρά σε καμία παρέμβαση στην αγορά, παρά μόνο επιδοτεί την αισχροκέρδεια των παρόχων, από τις τσέπες των αγροτών και όλων των πολιτών και τα δυσθεώρητα έσοδα από τους έμμεσους φόρους και την οικονομική αφαίμαξη αγροτών και νοικοκυριών. Όπως επίσης, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση για επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, ούτε φυσικά καμία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μειωθούν αυτές οι τιμές, ενώ η «ληστεία της 10ετίας», που ακούει στο όνομα  «Ρήτρα Αναπροσαρμογής», που υποτίθεται καταργήθηκε, στην πράξη συνεχίζει να καταληστεύει ακόμα τους αγρότες με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Δυστυχώς τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης των αγροτών, μόνο ως «καθρεφτάκια» για ιθαγενείς μπορούν να χαρακτηριστούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών και των καλλιεργητών.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού για το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας μας, τους πραγματικούς παραγωγούς πλούτου, τους κύριους συντελεστές παραγωγής της τροφής και τους βασικούς παράγοντες της διατροφικής ασφάλειας, δηλαδή τους αγρότες, τους συμπεριφέρεται με τον πιο απαξιωτικό τρόπο».

Για το Δ.Σ. της ΠΑΚ Θεσσαλίας

Ο πρόεδρος

Χρήστος Αθανασιάδης

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή