Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πάνω από 100.000 οφειλές του Δήμου Τρικκαίων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΤ λογαριασμών σχολείων

Τι έγιναν τα χρήματα που έρχονται από το κράτος και ήταν προκαθορισμένα να πληρωθούν οι λογαριασμοί της  ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης των σχολείων, μέσω των κατανομών των Σχολικών Επιτροπών στα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων;
 
Όπως προκύπτει από καταγγελία που έκανε στο trikalanews.gr ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί από το 2018, εκτινάζουν τα χρέη των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων,  πάνω από 100.000 ευρώ  προς παροχές τρίτων (Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας- ρεύμα-τηλεπικοινωνίες-ύδρευση).
 
Το μεγάλο θέμα που αποκτά διαστάσεις σκανδάλου λόγω του ύψους των οφειλών, έχει προκύψει όπως είπε ο κ. Χ. Λάππας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όταν ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Ιωάννης Κωτούλας, άρχισε να παρακρατά τα χρήματα των κατανομών που έρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους  για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων του Δήμου, με σκοπό να αποπληρώνονται όχι από τους διευθυντές των σχολείων όπως γίνονταν, αλλά από τις Σχολικές Επιτροπές  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων, χωρίς όμως οι λογαριασμοί αυτοί να πληρώνονται. 
 
Οι παραπάνω αναφερόμενες παρακρατήσεις αφορούν τις παροχές τρίτων (ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση) , από τα χρήματα των κατανομών που έρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη των δαπανών των σχολείων του Δήμου Τρικκαίων  για πληρωμές των σχολείων  προς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΤ.
 
Οι νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ έχουν στείλει σε κάποια σχολεία έγγραφα, με τα οποία ενημερώνουν ότι η εταιρεία θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διασφάλιση των συμφερόντων της συμπεριλαμβανομένου του μέτρου της αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος  και της δικαστικής διεκδίκησης της οφειλής  με οποιοδήποτε ένδικο μέσο, αν δεν εξοφληθούν οι λογαριασμοί. 
 
Ο κ. Χ. Λάππας  κατήγγειλε επίσης ότι ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αποδέχτηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την αναληθή διαβεβαίωση  του κ. Ιωάννη Κωτούλα ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είχαν πληρωθεί, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος, «με τρόπο αδιαφανή και παράνομο», είχε αποστείλει  έγγραφο από το προσωπικό του πρωτόκολλο – χωρίς πριν να περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο – ζητώντας  στη ΔΕΗ, οι οφειλές που έχουν τα σχολεία  του Δήμου προς εκείνη, να μπουν στον πολλαπλό λογαριασμό του Δήμου. Να πληρώνονται δηλαδή από τα δημοτικά τέλη, παρά το γεγονός ότι το κράτος στέλνει  χρήματα για αυτές τις δαπάνες των σχολείων. 
 
• «Δεν είναι μόνο έκθετος ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος»
 
Η δήλωση του Κ. Χρήστου Λάππα είναι η ακόλουθη:
 
 «Η παρούσα δημοτική αρχή πιάστηκε στα πράσα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ρωτήθηκε ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Ιωάννης Κωτούλας από μένα αν υπάρχουν οφειλές των σχολείων προς την ΔΕΗ τον ΟΤΕ και την ΔΕΥΑΤ. 
 
Κατηγορηματικά διαβεβαίωσε, παρόντος του Δημάρχου, ότι δεν υπάρχουν οφειλές.
 
Με τα στοιχεία που έχουμε, τα οποία διερευνήσαμε και ψάξαμε, φαίνεται ότι υπάρχουν οφειλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ  προς την ΔΕΗ τον ΟΤΕ και την ΔΕΥΑΤ. 
Γιατί άραγε ο Δήμαρχος αποδέχτηκε ως αληθή, την δήλωση του κ. Κωτούλα ότι τα πράγματα είναι έτσι; Διότι είχε φροντίσει ο ίδιος με τρόπο αδιαφανή και παράνομο να πληρωθούν αυτές οι οφειλές προς την ΔΕΗ από τον πολλαπλό λογαριασμό του Δήμου, με έγγραφό του από το προσωπικό του πρωτόκολλο  που απέστειλε στη ΔΕΗ στις 18 Ιανουαρίου 2019, αριθμ. Πρωτοκόλλου 1362. 
 
Να πληρώνονται δηλαδή οι οφειλές των σχολείων στην ΔΕΗ, από τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο Δήμος για παράδειγμα τον δημόσιο φωτισμό. 
 
Προφανώς η ΔΕΗ κατάλαβε ότι αυτός ο αδιαφανής και παράνομος τρόπος δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός  και έτσι δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί των σχολείων προς την ΔΕΗ. 
 
Ουσιαστικά, δεν είναι μόνο έκθετος ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος.
 
Το ερώτημα το μεγάλο που δημιουργείται είναι πού πήγαν τα χρήματα που ήταν προκαθορισμένα για να πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί; Τι απέγιναν; 
Οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, δείχνουν ότι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου από το προηγούμενο έτος. 
 
Οφείλει η παρούσα Δημοτική Αρχή, ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών και ο ίδιος ο Δήμαρχος, να ενημερώσει τους Τρικαλινούς πολίτες, αλλά και εμάς τους ίδιους. Τι έγιναν τα χρήματα που προορίζονταν να κατανεμηθούν στα σχολεία για να πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί;
 
Οι οφειλές προς ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΤ, ξεπερνούν στο σύνολο τις 100.000 ευρώ». 
 
• Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την καταγγελία υπάρχουν  
 
Στην ερώτηση του trikalanews.gr, πώς και τόσο καιρό, κανένα μέλος των Σχολικών Επιτροπών δεν είχε αντιληφθεί το μεγάλο εύρος των οφειλών και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί  στα σχολεία, ο κ. Χ. Λάππας, απάντησε:
 
«Επανειλημμένα η κ. Βάσω Κάκλα ως μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε προκαλέσει  τον κ. Κωτούλα να απαντήσει στα ζητήματα αυτά και πάντα διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και πληρώνονται κανονικά οι λογαριασμοί. 
Αλλά όπως λέει και ο λαός, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
 
Πλέον έχουμε όλα τα στοιχεία στην διάθεσή μας που αποδεικνύουν ότι όλα αυτά ήταν ψεύτικες διαβεβαιώσεις».
 
• Οφειλές και στο φυσικό αέριο που ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ 
 
Παράλληλα με τις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Χρήστου Λάππα, τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το trikalanews.gr δείχνουν ότι  οι ανεξόφλητες οφειλές  των σχολείων του Δήμου Τρικκαίων, δεν είναι μόνο προς την ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΤ, αλλά και προς ανεξόφλητους λογαριασμούς στο φυσικό αέριο, οι οποίοι ξεπερνούν τις 35.000 ευρώ.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή