Τα νέα της πόλης

Παπαστεργίου: Επανεκκινούμε και αλλάζουμε τους Δήμους μας

26 Sep 2019

Το μέλλον των ελληνικών Δήμων και πόλεων ξεκίνησε να διαγράφεται στα Τρίκαλα. Στο 1ο Plug & Play Συνέδριο για τη Δημιουργία μιας Έξυπνης και Βιώσιμης Πόλης που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019 στον μύλο Ματσόπουλου, συζητούνται – μέχρι και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – όλες οι πλευρές που οδηγούν στη νέα εποχή.

Και όπως το έθεσε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει ίδια. Πρέπει να περάσουμε από την εποχή των απλών αρμοδιοτήτων, στην εποχή της πραγματικής εξουσίας». Οι Δήμαρχοι, είπε, «οφείλουμε να σκεφτούμε διαφορετικά.

Να επανεκκινήσουμε τους Δήμους μας. Σε αυτή την αλλαγή, σε αυτή την επανεκκίνηση, η αυτοδιοίκηση, Α και Β βαθμός, πρέπει να βγει μπροστά». Διότι «Το μυστικό είναι να αλλάξουμε… πριν μας αλλάξουν ή ακόμη χειρότερα πριν οι πολίτες μας αλλάξουν χώρα».
Για αυτό και το συνέδριο αφορούσε σε θέματα όχι μόνο για την τεχνολογία, αλλά και για τη διατροφή, τον τουρισμό, τους ιαματικούς πόρους, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εταιρική υπευθυνότητα.

Παρουσιάζονται λύσεις που ήδη υλοποιούνται στον Δήμο Τρικκαίων και σε άλλους Δήμους της χώρας σε ζητήματα, όπως ηλεκτροφωτισμός, διασύνδεση, αιτήματα πολιτών, απορρίμματα, υπηρεσίες κ.α.. Τίθενται επίσης θέματα γενικά για τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τις λύσεις σε καθημερινά ζητήματα.

Όλα αυτά παρακολουθούνται από περισσότερους από 500 συνέδρους, Δημάρχους και εκπροσώπους από 90 Δήμους, με 52 ομιλητές, πλήθος κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας και διεθνείς, εκπροσώπους φορέων του Δημοσίου, στελέχη υπηρεσιών Δήμου και στελέχη της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, τονίζοντας το πανελλήνια παράδειγμα των Τρικάλων ως σύγχρονης πόλης. Και στο πλαίσιο αυτό, σε συνάφεια με τις αρμοδιότητές του. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως «για τις βιώσιμες πόλεις χρειαζόμαστε επάρκεια στην τροφή. Πρέπει να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Ο δε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αφού περιέγραψε πλαίσιο λειτουργία μιας σύγχρονης ευφυούς πόλης, κατέληξε:
«Έξυπνη» πόλη είναι εκείνη που προσδιορίζεται από τους ίδιους τους πολίτες, όταν ο πολίτης είναι ευχαριστημένος από την πόλη, την Πολιτεία, το κράτος: το «μικρό» θα μιλάει για το «μεγάλο»

Χαιρόμαστε που τα Τρίκαλα έχουν πάρει τον τίτλο της «έξυπνης πόλης».

Στο μήνυμά του, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι το συνέδριο είναι «η λογική συνέχεια του πολύ σημαντικού έργου που έχετε κάνει στον Δήμο Τρικκαίων. Ο δε «κοινός στόχος όλων», για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, εξυπηρετείται από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που οφείλει «να αναπτύξει σχέδια, που θα δίνουν λύσεις σε καίρια προβλήματα».

Από την κυβέρνηση επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου έδωσε έμφαση στη χρήση των ενεργειακών κοινοτήτων για το μέλλον των πόλεων, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών αναφέρθηκε σε ζητήματα απλούστευσης διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα με τις νέες τεχνολογίες και η ΆντζελαΓκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ, για τον θεματικό τουρισμό, ως εργαλείο για το μέλλον των πόλεων.

Τα θέματα της πρώτης ημέρας, ήταν «Προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των τοπικών πόρων», «Προαγωγή της διαφάνειας και του συμμετοχικού σχεδιασμού στη λήψη αποφάσεων», «Αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», «Υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη».

Το συνέδριο συνεχίζεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 με πλήθος ομαδοποιημένων ομιλιών για θέματα, από την κοινωνική ανισότητα και φτώχεια, μέχρι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τις τεχνολογικές υποδομές.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων, την e-trikala ΑΕ και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής και της ΚΕΔΕ, τον χαιρετισμό του απερχόμενου προέδρου της οποίας, κ. Γ. Πατούλη, μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΤΑ κ. Χιωτάκης.

admins
Author: admins

Χαλί ή χάλι;

Χαλί ή χάλι;

Κριτική πολίτη για την αδιαφορία στη συντήρηση του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων και την πορεία του ΑΟ Τρίκαλα …
Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Τζερεμέ

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Τζερεμέ

Η Ευαγγελία Τζερεμέ κηδεύεται την Τετάρτη 9 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων Τρικάλων …
«Σινεμά ο Σταθμός» στα Τρίκαλα – Προβολή της ταινίας «Κυνήγι» με ελεύθερη είσοδο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

«Σινεμά ο Σταθμός» στα Τρίκαλα – Προβολή της ταινίας «Κυνήγι» με ελεύθερη είσοδο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η ταινία του Χρήστου Πυθαρά «Κυνήγι» για πρώτη φορά στην περιφέρεια – Παρόντες ο σκηνοθέτης και …
Ολοκληρώθηκε το πρώτο θερινό εργαστήριο φιλαναγνωσίας στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Ολοκληρώθηκε το πρώτο θερινό εργαστήριο φιλαναγνωσίας στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-10 ετών – Νέο εργαστήριο την Τετάρτη 9 Ιουλίου …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.