Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παπαστεργίου για Πολιτική Προστασία: (επανα)Δόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κράτος με συγκεκριμένες δράσεις

Συγκεκριμένες δράσεις και αιτήματα για την Πολιτική Προστασία στους Δήμους, ως στοιχείο της αναγκαίας (επανα)δόμησης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης του Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, σε ημερίδα στη Σιάτιστα. Επρόκειτο για αναβληθείσα, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπτη, ημερίδας της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και του Δήμου Βοΐου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, το «να ενδυναμώσουμε, να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε πολίτες και κράτος», ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τραγωδία.

Σημείωσε, επίσης, με έμφαση ότι «η Πολιτική Προστασία δεν είναι πάρεργο». Και αυτή τη θέση την εξειδίκευσε με σαφείς δράσεις – παραδείγματα, στα οποία η ΚΕΔΕ πρωτοστατεί και υλοποιεί με τους κρατικούς και άλλους συναρμόδιους φορείς.

Δράσεις

Συγκεκριμένα:
1. Αμεσα, οι Δήμοι της χώρας εντάσσονται στο σύστημα καταγραφής – παρακολούθησης των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα στελέχη της οποίας θα μπορούν να συντονίζουν τη μετακίνηση των οχημάτων Δήμων και Π.Υ., ενώ ήδη οι Δήμοι αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία (αριθμός και είδος οχημάτων, υπεύθυνοι εργαζόμενοι κ.α.). Στόχος, το να υπάρχει ετοιμότητα κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο.

2. Αναπτύσσεται ειδική πλατφόρμα σε κάθε Δήμο της χώρας, με τα σημεία καταφυγής των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμοί).

3. Πρωτοβάθμιος και Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος (αρχικώς πρωτοβάθμιος) στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι, ήδη, αρκετοί Δήμοι ξεκίνησαν την πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων, τονίζοντας πως η δράση οφείλει να είναι μια οριζόντια πολιτική. Ηδη γίνονται σχετικές συσκέψεις, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Παιδείας, μέσω του ΤΕΕ, και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για ταχύτατη υλοποίηση του έργου.

4. Βελτιώσεις και ταχύτητα στις παρεμβάσεις των Δήμων σε οικόπεδα ιδιωτών που δεν καθαρίζονται από τα ξερά χόρτα. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στις αλλαγές αναφορικά με τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής

Αιτήματα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε επίσης σε τρία βασικά αιτήματα:
– στην αύξηση των κονδυλίων για την πυροπροστασία, από την κεντρική κυβέρνηση προς τους Δήμους
– στην αλλαγή των διατάξεων για τον τρόπο πραγματοποίησης έργων για την πολιτική προστασία
– στην αύξηση του χρόνου πρόσληψης εργαζομένων για την πολιτική προστασία, από 4, σε 6 μήνες.

Παρούσα στην ημερίδα στη Σιάτιστα ήταν η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη.
Στο πάνελ της ημερίδας βρίσκονταν και μίλησαν, ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Δημοσθένης Κουπτσίδης (Δημοτικός Σύμβουλος Γρεβενών) και Βλάσσης Σιώμος (Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης) αντιστοίχως. Παρέστησαν, επίσης, αυτοδιοικητικοί και Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή