Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 με τηλεδιάσκεψη, ο Γιώργος Καΐκης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  έθεσε προ ημερησίας διάταξης ορισμένα  ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την προστασία των δημοτών από την πανδημία.

Επειδή πολλά βαρύγδουπα αλλά και παραπλανητικά ακούγονται και λέγονται αυτό το διάστημα. Όπως περί ¨ιστορικών στιγμών¨ , ότι ¨έχουμε πόλεμο¨, ότι με ¨ενότητα, αλληλεγγύη και ανεβασμένο αίσθημα ατομικής ευθύνης θα βγούμε νικητές¨ (κεφάλαιο και λαός, πλούσιοι και φτωχοί όλοι νικητές!…αν είναι δυνατόν! ) Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ιδεολογικό πλαίσιο που στοχεύει κύρια στην επόμενη μέρα. Γι΄αυτό τονίζουμε   τα εξής :

Το κύριο είναι ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχουν μπροστά μας οι συνέπειες από αυτή την κρίση και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτές τις συνέπειες δεν μπορεί να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που δείχνει με την υπεύθυνη στάση του ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη, αλλά  δε βλέπει ότι υπάρχει  σε αντίστοιχο βαθμό η ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, της πολιτείας, της τοπικής διοίκησης.

Στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που γίνεται ένα μήνα περίπου μετά από την προηγούμενη,  και αφού έχει εμφανιστεί η πανδημία, θα περιμέναμε να υπάρχει μια ημερήσια διάταξη που να ¨απαντάει¨ στις ανάγκες αυτής της περιόδου.  Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι η Δημοτική Αρχή ¨περί άλλων τυρβάζει…¨ , αφού η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων είναι μακριά…από τις απαιτούμενες ανάγκες

Φαίνεται ότι ο κύριος Παπαστεργίου και η Δημοτική Αρχή αποφεύγουν ¨όπως ο διάολος το λιβάνι¨ να ακουμπήσουν ή να κάνουν και την παραμικρή νύξη στα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τη γύμνια των δομών της, ζητήματα που αναδεικνύουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί κλπ.

Ο κύριος Παπαστεργίου ισχυρίζεται ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τη μια ότι το σύστημα υγείας δεν είναι θέμα ¨της ευθύνης μας¨ και από την άλλη θρασύτατα στο Δημοτικό Συμβούλιο  επιμένει – σε αυτό που η ΚΕΔΕ καιρό τώρα καλλιεργεί- ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)  πρέπει ως αρμοδιότητα να μεταφερθεί στους Δήμους!! Επιχείρημα που αποδομείται από την ίδια την πραγματικότητα της πανδημίας, αφού σε μια σειρά χώρες που τα συστήματα υγείας μεταφερθήκαν στους δήμους , ξεκοπήκαν από το ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας  , λειτουργούν με συνπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα ,. αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και η Π.Φ.Υ. έχει περάσει στην τοπική διοίκηση, τα αποτελέσματα είναι ττραγικά για το λαό και τα βλέπουμε κάθε μέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είχε στείλει από τις 23 Μαρτίου επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δ.Σ. σχετικά με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων-μέτρων στήριξης από την πλευρά του Δήμου, επαγγελματιών, εμπόρων, όλων αυτών που ζουν με τις συνέπειες της δίμηνης ή τρίμηνης καραντίνας. Γι’ αυτό ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή είναι η χρηματοδότηση των δήμων.

Με βάση τον προϋπολογισμό, ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του Δήμου μας – περίπου το 50% και συγκεκριμένα 10.000.000€ – χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους. Ένα μεγάλο κομμάτι θα λείψει από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσουν όπως είπαμε και παραπάνω να στηριχθούν μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων. Πως λοιπόν θα καλυφθούν αν δεν αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση;

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι ποσά που δεν μπορούν  να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες. Π.χ. δεν μπορεί οι δήμοι να καλούνται να κρατηθούν όρθιοι σήμερα, εξαντλώντας την όποια κρατική χρηματοδότηση τους από το μέλλον, ενώ την ίδια ώρα πακτωλός εκατομμυρίων δίνεται σε κλινικάρχες, καναλάρχες, μεγαλοεργολάβους.

Σε σχέση με αυτό το θέμα θεωρούμε αστεία τα επιχειρήματα του Δημάρχου ότι δεν είναι στιγμή να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις, αφού δεν γνωρίζουμε το κόστος τους. Ξεχνάει μάλλον ότι μια σειρά δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει – έστω και με τις ενστάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης – αντίστοιχες αποφάσεις, κάτι που προβλέπεται και από την Π.Ν.Π.

Η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζόμενων του Δήμου, άλλωστε δήμος είναι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του, δείχνει και την αξία που έχει ένας εξοπλισμένος και μάχιμος δημόσιος τομέας, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι η καθαριότητα. Έχουν λοιδορηθεί πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αυτούς που σήμερα αποκαλούν ¨ στρατιώτες πρώτης γραμμής¨ έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτές τις ώρες φαίνεται η αξία να υπάρχουν σήμερα δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν με ένα κεντρικό σχεδιασμό, να στηρίξουν με έργα τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να βρίσκονται σε επάρκεια τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή, στον καθαρισμό, στις υδροφόρες, στα μικρά πλυστικά απολύμανσης. Αυτό είπαμε και στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για τις προμήθειες, βάζοντας ταυτόχρονα και τις ενστάσεις μας για τις τιμές των προμηθευτών και γενικότερα την αισχροκέρδεια και τον μαυραγοριτισμό που επικρατεί στην αγορά.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση μας προβληματίζει η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη ζούγκλα που διαμορφώνεται από τις Π.Ν.Π. της κυβέρνησης. Επομένως μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων – αρκετών με τα προγράμματα απασχόλησης λίγων μηνών – μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, γιατί τα σχολεία πρώτα απ’ όλα χρειάζονται απαραίτητα όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας στη διάρκεια λειτουργίας τους και με ελάχιστο όριο σε αυτή τη φάση την άμεση δέσμευση τουλάχιστον της κυβέρνησης για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των υφιστάμενων καθαριστριών.

Σχετικά με τους εργαζόμενους σε πολιτιστικές και αθλητικές δομές του δήμου, γυμναστών στο πρόγραμμα ¨αθλητισμός για όλους¨ με την εργασιακή σχέση αντιτίμου εργολαβίας κλπ, να μην γίνει καμία απόλυση και να πληρωθούν κανονικά.

Σε σχέση με το ¨βοήθεια στο σπίτι¨ εκτιμάμε ότι με την προκήρυξη δεν αλλάζει η κατάσταση ως προς τη στελέχωσή της, η δομή θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση με το ίδιο προσωπικό, ανήμπορη να ανταποκριθεί και στις ανάγκες όπως τις ξέραμε, πόσο μάλλον σε νέες ανάγκες που ήδη καταγράφονται αυξημένες. Παρ’ ότι η κυβέρνηση ΝΔ και ο  ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση εκθειάζουν τη σημασία της δομής, τίποτα δεν θα αλλάξει για το μέλλον.

Για τη λαϊκή αγορά θεωρούμε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει, να διορθωθεί η αστοχία της κυβέρνησης. Να λειτουργήσει από την Μ. Πέμπτη με την τήρηση βεβαίως όλων των μέτρων προστασίας. Άλλωστε υπάρχει και η δυνατότητα μεγαλύτερης επέκτασης.

Ζητήσαμε να μας δοθεί αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα που είχαμε πάρει ως Δημοτική Αρχή σχετικά με τους Ρομά και τους πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή μας.

Για το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα με τα νεκροταφεία όπου έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι δημοτικές Αρχές , επιβάλλεται άμεση λύση με τη δημιουργία νέου χώρου και ταυτόχρονα να δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες για τη δυνατότητα καύσης των νεκρών.

Τέλος, καταθέτουμε ψήφισμα συμπαράστασης και υλοποίησης μέτρων προστασίας αναφορικά με τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στα Super Market.

Μένουμε δυνατοί, επαγρύπνηση για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της πανδημίας

 

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή