Παρέμβαση ΚΚΕ στη Βουλή για το πρόγραμμα κολύμβησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Την πλήρη και οργανωμένη εφαρμογή του προγράμματος κολύμβησης που υλοποιείται  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητά το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Το πρόγραμμα κολύμβησης που υλοποιείται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αφορά μια πολύ σημαντική ανάγκη των μικρών ηλικιών, που έχει να κάνει τόσο με τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη, όσο και με την ασφάλειά τους, μιας και η χώρα μας βρέχεται σχεδόν παντού από θάλασσα και οι πνιγμοί ξεπερνούν τους 300 κάθε χρόνο, με ένα μεγάλο ποσοστό (50 περίπου) να αφορά παιδιά ηλικίας 4-15 ετών που πνίγονται σε πισίνες και ανοιχτή θάλασσα. Ενώ ξεκίνησε πιλοτικά πριν 4 χρόνια, με αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε σωστά, παρουσιάζει στασιμότητα και αρκετά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν άμεσα, προκειμένου να καλύψει συνολικά τις ανάγκες των μαθητών.

Καταρχήν, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν αφορά την κάλυψη όλου του μαθητικού πληθυσμού. Περιορίζεται στη Γ’ τάξη (και σε ορισμένες περιπτώσεις και στη Δ’ τάξη), όταν γνωρίζουμε ότι η εκμάθηση μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 3-4 χρόνων. Η εκμάθηση πρέπει να ξεκινά νωρίτερα και να καλύπτει όλα τα παιδιά. Μόνο έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και το άγχος που έχουν οι γονείς κάθε καλοκαίρι στις διακοπές.

Επίσης, χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος, προκειμένου να καλύψει όλους τους μαθητές που συμμετέχουν, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν υποδομές. Όμως και εκεί που δεν υπάρχουν κολυμβητήρια, χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να κατασκευαστούν νέες υποδομές, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση.

Επιπρόσθετα, χρειάζεται να λυθούν ζητήματα που αφορούν το προσωπικό. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με ωρομίσθιους ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, και με διαδικασίες πρόσληψης χρονοβόρες. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, με ειδίκευση και επιμόρφωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις τεχνικές εκμάθησης.

Τέλος, κάθε χρόνο παρουσιάζονται σοβαρές καθυστερήσεις με τη διαδικασία έγκρισης του προγράμματος, γι΄αυτό είναι προτιμότερο η διαδικασία προετοιμασίας – έγκρισης να ολοκληρώνεται με το τέλος της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε το πρόγραμμα να ξεκινά με την έναρξη της νέας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να λυθούν όλα τα λειτουργικά προβλήματα και το πρόγραμμα να συμπεριλάβει όλα τα σχολεία, καλύπτοντας συνολικά τις ανάγκες των μαθητών».

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή