Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρέμβαση Κωτσού για πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας υπογραφής της σύμβασης επιχορήγησης προς την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., για την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι».

Ειδικότερα, σε σχετική Επιστολή του προς τον Υπουργό ο Βουλευτής αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που υποστηρίζει τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ, καλείται εν καιρώ πανδημίας να παρέχει υπηρεσίες διευκολύνοντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αδυνατούν να μετακινηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες σε θέματα διατροφής και υγείας (τρόφιμα, φάρμακα κλπ.), αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής πολιτικής των Ο.Τ.Α..

Εν μέσω του δευτέρου κύματος της πανδημίας COVID-19, οι εργαζόμενοι του προγράμματος καθημερινά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και μάλιστα σε αρκετές περιοχές της χώρας στέκονται αρωγοί στις τιτάνιες προσπάθειες ανάκαμψης των Δήμων που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. η Καρδίτσα, η Κεφαλονιά, η Σάμος κ.α.

Εν’ τούτοις, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους παραμένουν απλήρωτοι διότι δεν έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα  με την έγκριση της σύμβασης επιχορήγησης προς την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), λόγω διαδικασιών που προβλέπονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, με την παρούσα προτείνω οι Δήμοι που υλοποιούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να πληρώσουν τους εργαζόμενους από ίδια έσοδα.

Οι εν λόγω δαπάνες μπορούν να καλυφθούν στη συνέχεια από τις Οικονομικές Υπηρεσίες των Πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. με την αναλογική παρακράτηση των χρηματικών ποσών που θα τους καταβάλει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. μετά την αναμενόμενη έγκριση της ως άνω αναφερόμενηςσχετικής σύμβασης.

Στους Δήμους που υλοποιούν το πρόγραμμα μέσω ΝΠΔΔ, ή ΝΠΙΔ, προτείνω να δοθεί το δικαίωμα άτοκου δανεισμού των εν λόγω φορέων από τους Δήμους στους οποίους υπάγονται, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά που αναλογούν στους μισθούς και στα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος.

Ακολούθως, όταν οι συγκεκριμένοι φορείς επιχορηγηθούν από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.Α.Ε., να επιστρέψουν τα χρήματα στο Δήμο με εφ’ άπαξ καταβολή, ή με απ’ ευθείας πίστωση του δανειζόμενου ποσού.

Κύριε Υπουργέ,

Έχοντας γνώση των δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνει στη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των στελεχών του στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και κυρίως των κατοίκων της υπαίθρου, της ιδιαίτερης ευαισθησίας σας προς τις ευπαθείς ομάδες, σας απευθύνω έκκληση να παρέμβετε ώστε να επιλυθεί γρήγορα αυτό το μείζον ζήτημα».

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή