Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρέμβαση Κωτσού στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ.

Γ. Κωτσός: Πράττουμε τα αυτονόητα με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της σύγχρονης εποχής μας!

Σε αναλυτική τοποθέτηση σχετικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη βελτίωση της λειτουργίας και διοίκησης των Ο.Τ.Α., προέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Κωτσός κατά τη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Έχοντας διατελέσει Δήμαρχος για 20 χρόνια και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, γνωρίζω πολύ καλά ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά, αποκεντρωμένα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και χαίρομαι που έρχεται ένα νομοσχέδιο να της δώσει τον ρόλο που δικαιούται να έχει.

Για πρώτη φορά εισάγεται στους Ο.Τ.Α. ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, δίνεται λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Δήμων με ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα υποβοήθειας μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τεχνικές υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ, της ΜΟΔ, με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και το Δίκτυο Δήμων ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες ανάθεσης, σύναψης, επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων, μελετών ή έργων. Διότι, ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται με τον ν.4412/2016 ώστε να ξεκινήσει ένα έργο από τη σύνταξη της μελέτης μέχρι την  υπογραφή της σύμβασης; Περισσότερο από 12 μήνες στην καλύτερη περίπτωση της ύπαρξης μιας στελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας.

Θέλοντας να ενισχύσουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αποτελεί πια μόνιμη δημοτική υπηρεσία, θεσπίζουμε το  πρότυπο πρόγραμμα τηλε-ιατρικής για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας. Ένα πρόγραμμα, που πιστέψτε με,εάν ζεις σε ορεινό κυρίως Δήμο όπως είναι η Αργιθέα στο Νομό μου, δίνει τη δυνατότητα για κατ’ οίκον διεξαγωγή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και την άμεση ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσμάτων τους σε συμβεβλημένο ιατρό, χωρίς να χρειάζεται η μετακίνηση η οποία δεν είναι πάντοτε  εύκολη.

Εισάγονται επίσης σημειακές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, Καλλικράτης και Κλεισθένης) με σκοπό τη θεραπεία χρονιζουσών παθογενειών στην οικονομική και διοικητική λειτουργία των Ο.Τ.Α..

Το καινοτόμο πρόγραμμα δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων που εφαρμόσαμε στους Δήμους της χώρας μας, δείχνει τη νέα βάση πάνω στην οποία χτίζουμε τις σχέσεις κράτους πολιτών χωρίς περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, λειτουργικό κόστος και ταλαιπωρία.

Στην ίδια κατεύθυνση της καινοτόμου ψηφιακής πολιτικής μας εκσυγχρονίζουμε και τη ληξιαρχική νομοθεσία. Παράλληλα, ρυθμίζουμε θέματα του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

Αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή που βάλλεται η χώρα μας από το μεταναστευτικό πρόβλημα χρειαζόμαστε μια ισχυρή τοπική Αυτοδιοίκηση που να μπορεί έμπρακτα με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, να αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα σε άμεση συνεννόηση με το κεντρικό κράτος.

Αυτό επιχειρεί η κυβέρνησή μας με το παρόν νομοσχέδιο, υλοποιώντας πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές πολιτικές οι οποίες έχουν ένα βασικό μότο… Πράττουμε τα αυτονόητα με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της σύγχρονης εποχής μας, έχοντας το βλέμμα στο μέλλον και κεντρικό στόχο την ανάπτυξη της χώρας σε όλους τους τομείς».

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή