Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρέμβαση της Μαρίνας Κοντοτόλη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων επιχειρήσεων

Κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα αιτήματα για την αποζημίωση και την αποκατάσταση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Θεσσαλίας, όπως διατυπώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία (βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ).

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

1. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών

2. κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Ανάπτυξης

3. κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

4. κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

5. κ. Βασίλειο Κικίλια, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

6. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
7. κ. Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου

ΘΕΜΑ: «Να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Θεσσαλίας».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την από 18-9-2023 επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία, που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ, την καταθέτει ως Αναφορά προς τους παραπάνω Υπουργούς, προκειμένου να δώσουν άμεσες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεών της.

Στην επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

• Η πρωτοφανής κακοκαιρία με την ονομασία «DANIEL» που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημιές.

Κατεπείγοντα μέτρα:

1. Αποκατάσταση οδικών δικτύων, δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις
2. Άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση του φράγματος της Γυρτώνης.

3. Άμεση και αποτελεσματική συνεργασία των φορέων της Πολιτείας με την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ για θέματα επιχειρήσεων για την ενημέρωση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων για οποιοδήποτε ζήτημα χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Βραχυπρόθεσμες ενέργειες:

1. Άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών καθώς και συντομότατος έλεγχος των φακέλων και έγκριση καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς καθυστερήσεις.

2. Αναστολή πληρωμών των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον χρόνο επαναφοράς της επιχείρησης σε κανονική λειτουργία.

3. Άμεση κρατική επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης στο ύψους του 10% του ετήσιου τζίρου για τις πληγείσες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση άμεσων αναγκών και εργασιών.

4. Αναστολή για τουλάχιστον 6 μήνες ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

5. Ειδικό τοπικό πρόγραμμα στον Αναπτυξιακό Νόμο / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης για την απόκτηση παγίων που είναι κρίσιμα για την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Ενισχύσεις στα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιδότηση τόκων δανείων στο 80%, κάλυψη των ζημιών σε πάγια που εντάσσονται σε ασφαλιστικές προβλέψεις.

6. Ταχείες, κατά προτεραιότητα, εκταμιεύσεις πληρωμών από την υλοποίηση αναπτυξιακών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

• Τέλος, απαιτείται στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με την συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Επισυνάπτεται η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία.

Η καταθέτουσα Βουλευτής
Κοντοτόλη Μαρίνα

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή