Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του Αστυνομικού Προσωπικού στην Π.Ε. Τρικάλων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του Αστυνομικού Προσωπικού στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα προβλήματα του αστυνομικού προσωπικού στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος, έχει ως εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πρόσφατα πραγματοποίησε επίσκεψη σε αστυνομικά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Από τη συζήτηση με τους αστυνομικούς διαπιστώθηκε ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δέχονται τις συνέπειες από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στα καύσιμα. Η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική της εντείνει την εκμετάλλευση του λαού και από την άλλη “ληστεύει την τσέπη του” κάνοντας την αγορά των απαραίτητων και αναγκαίων καθημερινών αγαθών για τη λαϊκή οικογένεια σχεδόν αδύνατη. Την ίδια ώρα που είναι αναγκαίο να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, χαρίζει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ξεπερνώντας μάλιστα σε ποσοστό και τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σύγχρονου ειδικού μισθολογίου που θα ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής, θα περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και την αποκατάσταση των μισθών, με στόχο τις αυξήσεις για την κάλυψη των αναγκών των αστυνομικών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Επίσης, πρέπει να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα υπηρεσιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, να σταματήσει η διαρκής επίθεση που δέχονται οι αστυνομικοί, να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές με βάση τις λαϊκές ανάγκες μας.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει προγραμματισμός του χρόνου εργασίας στην πράξη, με διασφάλιση του ωραρίου και του ρεπό, καθώς και των αδειών με βάση τις ουσιαστικές ανάγκες των αστυνομικών, χωρίς καταστρατηγήσεις, καθώς και να υπάρξει προστασία της μητρότητας και των ιδιαιτεροτήτων των γυναικών αστυνομικών.

Είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός σύγχρονου βαθμολογίου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί. Το περιλάλητο βαθμολόγιο, που υπεγράφη το προηγούμενο διάστημα, αναπαράγει το ισχύον με όλες τις αδικίες του, δηλαδή, ενώ είναι το ίδιο βαθμολόγιο “πλασάρεται” ως καινούργιο.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί πέρα από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αναφέρθηκε, είναι αναγκασμένοι να δαπανήσουν μέρος του εισοδήματός τους για να αγοράσουν στολή, υπηρεσιακά παπούτσια, μπουφάν. Βέβαια, όπως προβλέπει ο νόμος 1481/84 στο άρθρο 20, στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να υπάρχουν δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών των αστυνομικών σε ρουχισμό και υπόδηση και υπάρχει Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα χρόνια που απαιτούνται για τη χορήγησή τους, ανάλογα μάλιστα με τα καθήκοντα που εκτελούν οι αστυνομικοί.

Πρόσφατα, με αφορμή το μοίρασμα υπηρεσιακών μπουφάν, οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι για μια ακόμα φορά με την αδιαφορία της κυβέρνησης, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν πήραν τον απαραίτητο ρουχισμό, παρά το γεγονός ότι τον δικαιούνταν, τη στιγμή μάλιστα που κάνουν πολύ συχνά εξωτερικές υπηρεσίες. Άλλωστε, είναι γνωστό στους αστυνομικούς ότι όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια έχουν αδιαφορήσει για τη χορήγηση του απαραίτητου ιματισμού για την εκτέλεση των υπηρεσιών.

Επίσης, οι αστυνομικοί έχουν καταγγείλει ότι αναγκάζονται να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τις ελλείψεις σε υλικά και μέσα προστασίας, όπως για παράδειγμα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αδιάβροχα, στολές δικυκλιστών κ.ά. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν διαμαρτυρηθεί ότι πάρα πολλά αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης τους, χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους.

Επιπροσθέτως, η κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων καθώς και στα κρατητήρια είναι άσχημη και δεν έχει σχέση με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται για την αγορά υλικών και μέσων καταστολής, αύρες, χημικά, δακρυγόνα ή για τη δημιουργία νέων μηχανισμών καταστολής.

Για τους αστυνομικούς χρειάζεται η ολοκληρωμένη εφαρμογή σύγχρονου κανονισμού ασφάλειας και υγιεινής, με φροντίδα για διαρκή πρόσβαση των αστυνομικών στο σύστημα Υγείας και την τακτική ψυχοσωματική τους εξέταση, με εξασφάλιση των κανόνων καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης και στις αστυνομικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, η πανδημία του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια την ανεπαρκή οργάνωση και την υποβάθμιση σε θέματα υγιεινής που υπήρχε από τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμα και τα μέσα και τα υλικά προστασίας από τον κορονοϊό.

Ακόμη οι αστυνομικοί της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων επισήμαναν ότι είναι αναγκαία η προμήθεια υπηρεσιακού οχήματος αγροτικού τύπου 4Χ4 για την περιοχή του Δήμου Μετεώρων, για να επιχειρεί σε δύσβατες περιοχές του ορεινού όγκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού η εκεί μετακίνησή τους με τα συμβατικά και συνεπώς ακατάλληλα οχήματα για το ορεινό οδικό δίκτυο εγκυμονεί κινδύνους για τροχαίο ατύχημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την:

  • Αύξηση μισθών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Ύπαρξη προγραμματισμού του χρόνου εργασίας στην πράξη, με διασφάλιση του ωραρίου, των ρεπό και των αδειών.
  • Εφαρμογή ενός σύγχρονου βαθμολογίου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες υπηρεσιακές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί.
  • Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων.
  • Την παροχή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλεξίσφαιρων γιλέκων, σε όσους αστυνομικούς εκτελούν εξωτερική υπηρεσία.
  • Τη χορήγηση στους αστυνομικούς ειδών ιματισμού και υπόδησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο.
  • Την προμήθεια οχήματος 4Χ4 για τις δύσβατες περιοχές του ορεινού όγκου στο Δήμο Μετεώρων».
Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή