Παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

8 Mar 2019 Θεσσαλια

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας  του Πάντειου Πανεπιστημίου διοργανώθηκε το 2ο συνέδριο με θέμα «Από την Απελευθέρωση σταΔεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας». Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο το 1944,  καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.  Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από του Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές και πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις.

Σκοπός του 2ουσυνεδρίουήταν να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχέστερη ιστορική προσέγγιση. Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται η εξέταση καίριων ζητημάτων της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που είχαν παρουσιαστεί στο αντίστοιχο 1ο Συνέδριου που είχε οργανωθεί στο Πάντειο.

Οι ανακοινώσεις αυτού του τόμου εντάσσονται στο ευρύτερο φαινόμενο της απελευθέρωσης που εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.  Η περίοδος που εξετάζεται είναι χρονικά περιορισμένη, αλλά εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα, επειδή η αποκατάσταση της κανονικότητας και των κρατικών δομώνείχε υπονομευθεί εκ των προτέρων από πολιτικούς σχεδιασμούς που επέβαλαν απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση του προπολεμικού πολιτικού συστήματος ερήμην του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό οι ανακοινώσεις του συνεδρίου φιλοδοξούν να εξετάσουν μία περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία καλείται να διαχειριστεί την ελευθερία της σύμφωνα με τις αρχές που έχει θεσπίσει η Χάρτα του Ατλαντικού μέσα όμως σε συνθήκες που ουσιαστικά της άφηναν περιορισμένα περιθώρια πρωτοβουλιών.

Οι ανακοινώσεις αυτού του συνεδρίου εμπλουτισμένες με χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιόδου, εκδόθηκαν σε 2η έκδοση από την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας σε ένα προσεγμένο τόμο 723 σελίδων.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019  ώρα 6.30
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος, Βόλος

Ομιλητές:

  • Προκόπης Παπαστράτης, ομ. Καθηγητής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 
  • Λη Σαράφη, Διδάκτωρ Ιστορίας Sussex University
  • Αντώνης Αντωνίου, Διδάκτωρ Ιστορίας,  Διδάσκων στο Τμήμα ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συντονίζει η Βασιλική Λάζου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Α.Π.Θ.
 
Επιμελητές, Π. Παπαστράτης, Μ. Λυμπεράτος, Λη Σαράφη.
Συνδιοργανωτές: ΙΑΚΑ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  ΣΙΜΕΑ Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης, Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας

admins
Author: admins

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Βαΐας Αποστολίδη …
Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας …
Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Η Γεωργία Θώδου – Ντάφου σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου ενώ καθόταν σε καφετέρια στις όχθες του ποταμού Ενιπέα …