Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρουσίαση βιβλίου για την ιστορική περιοχή των Αγράφων

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, σε μια κατάμεστη από βιβλιόφιλο κοινό αίθουσα, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο τοιχογραφικός διάκοσμος του καθολικού της Ιεράς Μονής Μπουκοβίτσας Αγράφων – Μονές και Ναοί της Αργιθέας 16ος – 19ος αιώνας», το οποίο αποτελεί πνευματικό προϊόν του ερευνητή εκπαιδευτικού κ. Ξενοφώντα Κουτή και δωρεά του ίδιου προς τη Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθηρού.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στο βήμα κάλεσε τον Αργιθεάτη Βουλευτή Καρδίτσας κ. Γεώργιο Κωτσό, ο οποίος μίλησε για το πολύπλευρο έργο τού συγγραφέα, για τα θρησκευτικά μνημεία και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος για την στήριξη της ιστορικής περιοχής των Αγράφων.

Ακολούθησε εκτενής παρουσίαση του βιβλίου από την εκλεκτή παρουσιάστρια εκπαιδευτικό κ. Αναστασία Κλάρα, η οποία τόνισε πως «Με την καταγραφή της ιστορίας των εκκλησιών και των Ιερών Μονών της Αργιθέας Αγράφων, που είναι θεματοφύλακες και θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο συγγραφέας προσθέτει ένα σημαντικό θεμέλιο στην τοπική ιστορία και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία που θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές».

Στη συνέχεια της παρουσίασης, οι τρεις Δήμαρχοι της ιστορικής περιοχής των Αγράφων, κ.κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Παναγιώτης Νάνος και Ανδρέας Στεργίου μίλησαν για τη σπουδαιότητα του συγγράμματος, παρουσίασαν σημαντικές πτυχές τουκαι αναφέρθηκαν στη χάραξη της κοινής στρατηγικής τους πορείας σε θέματα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, στο θρησκευτικό τουρισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος, στα ορειβατικά μονοπάτια, στη σύνδεση του ορεινού όγκου των Αγράφων με σύγχρονη οδοποιία και σε αρκετούς ακόμη άξονες.

Την παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος τόνισε ότι η εργασία αυτή του πρόσφερε ένα συναρπαστικό ταξίδι σκέψης και γνώσης, ένα ακόμα ταξίδι στον λαμπρό πολιτισμό μας. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους παρουσιαστές, το υπέροχο κοινό, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεο για το προλόγημα και όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά του.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο βουλευτής κ. Γεώργιος Κωτσός, οι τρεις δήμαρχοι -παρουσιαστές, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αργιθέας Ηλίας Παπαδήμας, ο αντιδήμαρχος Στέλιος Κωφός, οι σύμβουλοι Δημήτρης Καμπούρης, Ιωάννης Στεργιούλης και Αθανάσιος Καραγεώργος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας Μιλτιάδης Καναβός οι τέως ΑντιδήμαρχοιΑργιθέας Γεώργιος Κατσιάνης, Βασίλης Στεργίου και Βασίλης Καρανίκας,ο πρώην πρόεδρος Δ.Σ. Αργιθέας Δημήτρης Παπακώστας, ο πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Καραϊσκάκη Άρτας Γιώργος Κουρτέσας ο συγγραφέας, δικηγόρος και πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας Θεοδόσης Μακρυγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της Πανθεσσαλικής ΣτέγηςΛάζαρος Καραούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού ΚαρδιτσιωτώνΚ. Κουσαής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας Αθανάσιος Κωφός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηρού Νικόλαος Μερεντίτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βραγκιανιτών και εκπρόσωπος της Π.Ο.Α.Σ. Παναγιώτης Παπαντώνης, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Αργίθεος»Ελένη Μπίνα,, ο Διευθυντής ΕΛΤΑ Βασίλης Τσιούμας, ο δικηγόρος και συγγραφέας Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο π. Πρόεδρος Λεοντίτου Δημήτρης Γρίβας, ο τέως κοινοτάρχης Καταφυλλίου Αλέκος Τσιάκαλος, ο στρατηγός ε.ά. Γεώργιος Σακαρίκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ιωνίας Νίκος Καραβίδας, ο Ευρυτάνας συγγραφέας Βασίλειος Χαλαστάνης, ο συγγραφέας-ποιητής Κωστής Τσιάκαλος καιο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ΆρταςΧρήστος Καπερώνης.

Την όμορφη εκδήλωση διοργάνωσαν οι σύλλογοι Ανθηρού και Αργιθεατών Αθήνας, με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή