Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Περί πολιτικής και κομματικής «στήριξης»

Γράφω με αφορμή τη λέξη «στήριξη» που κυριάρχησε προσφάτως σε δημοσιεύματα των τοπικών ηλεκτρονικών ΜΜΕγια την πολιτική επικαιρότητα. Προσωπικά, γνωρίζω πως στήριξη χρειάζεται:

— ένα δέντρο που γέρνει (όχι κόψιμο, εύκολη λύση),
— ένα οικοδόμημα που καταρρέει (όχι κατεδάφιση, ιδίως αν πρόκειται για ιστορικό κτήριο),
— ένας άνθρωπος που υποφέρει ή διαχειρίζεται κάποια απώλεια (ψυχολογική-ποιμαντική στήριξη),
— ένας πολιτικός που θέτει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών (πολιτική στήριξη – από τους πολίτες δια της ψήφου τους)
 
Ο πρόσφατος καταιγισμός δηλώσεων-εκδηλώσεων «στήριξης» υπέρ του νυν Δημάρχου Μετεώρων από πληθώρα κομματικών του ομογάλακτων (κομματική στήριξη) που είδαν το φως της δημοσιότητας, έφερε αυθόρμητα στο νου μου τα παραπάνω, καθώς επίσης και τον ‘διαμαντένιο δεκάλογο εκλογικής προτίμησης’, στον οποίο αναφέρομαι στη συνέχεια (δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ‘Τα Μετέωρα’ στις 24 Μαΐου 2019).

Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, συνιστά να μην προτιμούν οι ψηφοφόροι«άτομα που είναι πολιτικά στρατιωτάκια και ακολουθούν απλά τη στρατηγική της παράταξης που ανήκουν» ούτε «άτομα που προωθούν μόνο τους δικούς τους ψηφοφόρους». Συμφωνώ μαζί του και η θέση μου αυτή παραμένει σταθερή σε όποιον κι αν αφορά. Θεωρώ λοιπόν πως ένας υποψήφιος Δήμαρχος που πατά γερά στα πόδια του δεν χρειάζεται καμία άλλη στήριξη παρά εκείνη των πολιτών/ δημοτών (πολιτική στήριξη).
 
Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να πει πως δεν είναι ‘αμάρτημα' η εκδήλωση κομματικής στήριξης προς κάποιον υποψήφιο ούτε βεβαίως η αποδοχή της από τον ίδιο. Άλλωστε, στο παρελθόν η κομματική στήριξη αποτελούσε τον απόλυτο και απαράβατο κανόνα.

Ωστόσο, θεωρώ πως σήμερα πλέον είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η απαγκίστρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από κεντρικές κομματικές κατευθύνσεις. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών από την νέα Δημοτική Αρχή. Κυρίως όμως, η απαγκίστρωση είναι αναγκαία διότι αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αυτονομίας του νέου Δημάρχου. Μόνο μια αυτόνομη Δημοτική Αρχή, χωρίς παλιά γραμμάτια, θα μπορέσει να βάλει πάνω απ’ όλα το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.
 
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, είναι προφανές πως οι ενορχηστρωτές των παλαιοκομματικού τύπου ‘εκδηλώσεων στήριξης’ προς έναν εκ των υποψηφίων Δημάρχων μας, ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ τους δημότες του Δήμου Μετεώρων &της Καλαμπάκας και ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ την ανεξαρτησία της ψήφου τους. Τους απευθύνω λοιπόν το ακόλουθο μήνυμα:
 
Αγαπητοί κύριοι-κυρίαρχοι της πολιτικής ζωής του τόπου μας,
 
Αντί να χρησιμοποιείτε το ειδικό βάρος του θεσμικού σας ρόλου, για να προσφέρετε επιλεκτική στήριξη σε υποψήφιους Δημάρχους της επιλογής σας, αφήστε τους πολίτεςνα ακολουθήσουν το ένστικτο, τη λογική και το συναίσθημά τους και μην τους υποτιμάτε τόσο απροκάλυπτα. Οι πολίτες δεν χρειάζονται πλέον τέτοιου είδους πλάγια καθοδήγηση. Ο τόπος μας, αν και είναι γεωγραφικά μικρός,  διαθέτει μεγάλη παγκόσμια απήχηση. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι γνωστοί, όπως γνωστά είναι τα πεπραγμένα, αλλά και οι μελλοντικές προθέσεις τους.
 
Περιττεύουν λοιπόν οι δηλώσεις και οι φιέστες κομματικής αλληλοστήριξης, οι οποίες στοχεύουν μόνο στην μικροπολιτική αυτο-διαιώνιση των πρωταγωνιστών τους και σίγουρα όχι στο καλό του τόπουμας και των ανθρώπων που τον κατοικούν.
 
Με εκτίμηση
Βασίλης Νάστος
Δάσκαλος, Διευθυντής στο 30ό Δημ. Σχολείο Τρικάλων
 
Υστερόγραφα:
1. Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Μετεώρων την ερχόμενη Κυριακή.
2. Επίσης εύχομαι στους ήδη εκλεγμένους εκπροσώπους μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας “καλή δύναμη στο έργο τους”.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή