Περιφερειακή Διακυβέρνηση και Επαρχιακά Συμπλέγματα

Συζητήθηκαν στην συνάντηση των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της Ένωσης Δήμων Κύπρου.
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέα Βύρας στα γραφεία της ΕΝΠΕ.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σπύρος Σπύρου και Δημήτρης Μαραβέλιας.
Ο κ. Α. Βύρας παρουσίασε την κατάσταση στην Κύπρο όπου υπάρχει σήμερα μόνο Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού (Δήμοι) και τώρα συζητείται πρόταση για θεσμοθέτηση Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, που αποτελούν μια μορφή διαδημοτικής συνεργασίας με αρμοδιότητες ανάλογες αυτών των Περιφερειών της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός παρουσίασε στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου την πορεία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που συμπληρώνει 7 χρόνια στην Ελλάδα και του ανέλυσε την πρόταση της ΕΝΠΕ για τη μετεξέλιξη του θεσμού σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που σημαίνει Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, κανονιστική αυτονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Παράλληλα, οι κ. κ. Αγοραστός και Βύρας επαναβεβαίωσαν την αγαστή, εποικοδομητική και επωφελή για τις 2 χώρες συνεργασία των Περιφερειών της Ελλάδας και των Δήμων της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στα οποία μετέχουν, όπως στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών
Ο κ. Βύρας προσκάλεσε τον κ. Αγοραστό στην τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου στην Λευκωσία την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου στο 5ο ετήσια τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Αγοραστός επέδωσε στον κ. Βύρα αναμνηστικές σφραγίδες Τοπικών Διοικήσεων κατά το Α’ έτος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.


Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή