Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Περιοδεία KKE στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας

Σοβαρές και διαχρονικές ελλείψεις με ευθύνη των  κυβερνήσεων

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας περιόδευσε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Καΐκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας ΚΚΕ  ,  Βάσω Μπακάση, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας ΚΚΕ  & περιφερειακή σύμβουλο  , Γιώργο Χαντζιάρα, δημοτικό σύμβουλο Μετεώρων  και Βαγγέλη Δημουλά, μέλος της ΤΕ Τρικάλων ΚΚΕ

Όπως διαπίστωσαν, οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και προσωπικό είναι τεράστιες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και εργαζόμενους στην περιοχή Καλαμπάκας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να επισκέπτονται από μια απλή εξέταση ως και σε μια επείγουσα κατάσταση το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και πολλές φορές να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας είναι ένα από τα πολλά Κέντρα Υγείας της χώρας, η λειτουργία των οποίων έχει απαξιωθεί λόγω των χρόνιων πολιτικών υποχρηματοδότησης στη λογική του κόστους – οφέλους. Έτσι ενώ καλύπτει υγειονομικά τον δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της χώρας με πληθυσμό ευθύνης περί τις 25.000 κατοίκους με έντονο το ορεινό στοιχείο, αλλά και τη μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα, στερείται βασικών ειδικοτήτων, όπως παιδίατρο, ακτινολόγο, όσο και σε 24ωρη κάλυψη προσωπικό καθαριότητας και τραυματιοφορείς.

Ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο η στελέχωση του ΚΥ όταν γιατροί και νοσηλευτές, από την αρχή της πανδημίας, συνεχίζουν να μετακινούνται στο Νοσοκομείο Τρικάλων, καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στις κλινικές COVID και τις εφημερίες γιατρών, με τη λειτουργία του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα έχουν πάει πίσω μια σειρά άλλες ανάγκες, όπως η παρακολούθηση, αλλά και οι θεραπείες, απαραίτητες για τον λαό της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι ελλείψεις είναι πολλές, όπως έχει ανακοινωθεί το ΚΥ Καλαμπάκας περιλαμβάνεται στον εμβολιαστικό σχεδιασμό.  

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους του ΚΥ, οι εργαζόμενοι τόνισαν ιδιαίτερα το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί με νόμο ήδη της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) και που συνεχίζεται και με τη σημερινή κυβέρνηση, μετατρέποντας το ΚΥ σε ένα απλό αιμοληπτήριο, βάζοντας τον πληθυσμό ειδικά των ορεινών περιοχών σε μεγάλη ταλαιπωρία, σπρώχνοντάς τους στον ιδιωτικό τομέα.

Ζήτησαν επίσης από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τη συμβολή τους στην προσπάθεια στελέχωσης με μόνιμες προσλήψεις, βάσει οργανογράμματος, για 24ωρη κάλυψη όλων των υπηρεσιών.

  • Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παλεύει για τα δίκαια αιτήματα του λαού της περιοχής

Από τη μεριά τους η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε πως «χρειάζεται άμεσα να στελεχωθεί η ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο αναγκαίος και απαραίτητος μαζικός εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη άμεσης θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες υπονομεύουν τη διαδικασία εμβολιασμού όταν ακόμα δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί το ΚΥ ως εμβολιαστικό κέντρο και δημιουργούν εύλογη ανησυχία στον λαό.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί και να παλεύει για τα δίκαια αιτήματα του λαού της περιοχής Καλαμπάκας και όλου του νομού μας, για τη στήριξη και θωράκιση τόσο του ΚΥ Καλαμπάκας, αλλά και συνολικά των 4 Κέντρων Υγείας μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία του Ν. Τρικάλων.

Κατήγγειλαν πως πίσω από την ατομική ευθύνη η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη δική της τεράστια ευθύνη γιατί ενώ είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο δεν θωράκισε τις δομές Υγείας, δεν πήρε όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

Δεν ανταποκρίθηκε  στις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και των εργατικών σωματείων. 

Όπως και στο παρελθόν αλλά και τώρα στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει τα οξυμένα προβλήματα στη Βουλή με Ερώτησή της αλλά και τις προτάσεις των εργαζομένων και θα απαιτήσουμε:

  • Να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων.
  • Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με κάλυψη της καθαριότητας και τραυματιοφορέων 24ώρου καθημερινά.
  • Να στελεχωθεί με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να επαναλειτουργήσει το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, με 24ωρη κάλυψη με αντιδραστήρια.
  • Λειτουργία του Ακτινολογικού με 24ωρη κάλυψη και καθημερινά.
  • Να αρχίσει ΤΩΡΑ τη λειτουργία του το ΚΥ Καλαμπάκας ως εμβολιαστικό κέντρο χωρίς αποδυνάμωση της λειτουργίας του για την κάλυψη και παρακολούθηση του πληθυσμού της περιοχής.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους του ΚΥ και κατοίκους που επισκέπτονται το ΚΥ.
  • Να γίνονται test COVID-19 σε υγειονομικό προσωπικό, κατοίκους της περιοχής του ΚΥ.
  • Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Να ενταχθεί το κάθε Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του ΓΝ Τρικάλων.

Αυτό που θέλουμε να καταγγείλουμε στον λαό της Καλαμπάκας είναι ότι η κυβέρνηση άφησε τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής εκτεθειμένους στην πανδημία. Ας αφήσουν λοιπόν την επίκληση στην ατομική ευθύνη. Είναι φανερό ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό 3ο κύμα πανδημίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις τόσο του ΚΥ της περιοχής, αλλά και όλων των δομών Υγείας.

Κι αυτό εκφράζεται μέσα από την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, ανάπτυξη και πλήρη στελέχωση, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή